Kalmar Sponsrat inlägg

Advent i Kalmar

Inlägg i reklamsamarbete med Destination Kalmar

Kullzénska

I helgen som var åkte Olof och jag in till Kalmar centrum för att handla julklappar. Staden var vackert julpyntad som alltid så här års, och plusgraderna hade precis börjat slå om till minus.

Kullzenska Kalmar

När man julhandlar i Kalmar hör det till med en fika på Kullzénska caféet som ligger en trappa upp i ett gammalt trähus från sjuttonhundratalet, där de knarrande golven lutar och där man har utsikt över gågatorna i centrum.

Kullzenska café

När jag var liten och åkte till till stan med mamma för att handla julklappar varje år i december brukade vi alltid fika på Kullzénska. Jag minns att jag brukade sitta och titta på de torkade blommorna som låg på en bädd av bomull mellan de gamla fönsterrutorna, och de finns fortfarande kvar.

Kullzenska fika

Det hembakata fikat är toppen som alltid. Olof gick loss på en bountykaka, och jag åt en bit saffranskladdkaka med vispgrädde.

Gerdas te och kaffe

Efter fikat gick vi till Gerdas Te & Kaffehandel som ligger i ett hus som faktiskt är ännu äldre, från 1667 för att vara exakt. Sedan tidigt 1980-tal har den här mysiga delikatessbutiken huserat härinne i Castenska gården, och här finns mängder av olika sorters té, kaffe, godsaker och presentartiklar som alla kretsar kring en god fikastund.

Gerdas te och kaffehandel

Några oskyldiga små chokladpraliner tackar man ju inte nej till.

Gerdas Kalmar

Vi köpte med oss ett par olika sorters jultéer att dricka på kvällarna framför decembers julfilmer.

Georgs Guld Kalmar

Granne med Gerdas ligger Georges Guld, en mysig liten juveleraraffär som också hör till Kalmars äldsta och mest klassiska butiker. Undrar just om Olof såg något han vill ge i julklapp till sin trevliga fru här?

Helena Elm

Inte för att jag behöver någon julklapp så klart. Men kanske bara en liten?

I slutet av Kaggensgatan ligger Baronens Köpcentrum och Biostaden. Vi spanade in bioprogrammet och bestämde oss för att ta med tjejerna in till stan snart och gå på den nya Disneyfilmen. Kanske redan nu till helgen, när det dessutom är julmarknad i Kalmar City fredag till söndag. Det kommer att vara marknadsstånd utplacerade i hela stan där hantverkare inom slöjd, design och mat säljer sina saker, mer om det kan ni läsa här.

Isbana Kalmar centrum

Något man kan göra varje dag nu i december är att åka skridskor mitt i stan! En konstisbana har placerats ut på Stortorget vid domkyrkan och den stora julgranen…

Skridskobana Kalmar

…och vi hade med oss våra skridskor för att testa. Så roligt att kunna åka skridskor mitt inne i stan!

Glögg Kalmar

Sedan var vi så frusna att vi öppnade thermosen med glögg vi tagit med oss. Vi gick upp på den gamla ringmuren vid Lilla Torget i Kalmar där det finns en liten utsiktsplats. Hit brukade Olof ta brudpar förr i tiden för att knäppa några bilder på den tiden då han fotade bröllop.

Värmande glögg

Glöggen värmde gott i decemberkylan…

Kalmar city

…och uppifrån utsiktsplatsen vid sidan av den gamla Kavaljersporten har man utsikt över några av Kalmars allra äldsta hus som till exempel Rosenlundska gården, Dahmska huset och Domprostgården, alla från 1600-talet.

Julbelysning Kalmar

Sedan fortsatte vi julklappsjakten, lagom till att julbelysningen ovanför gatorna tändes.

Domkyrkan Kalmar

Kalmar centrum har alltid så fin julbelysning som hänger som girlanger mellan husen. Vissa år är det stjärnor, och i år är det röda julkulor.

Julshopping Kalmar
Lindéns blommor Kalmar

Vi stannade till på klassiska Lindéns Blommor från 1917 för en bukett amaryllis. Som ni hör med alla gamla byggnader och butiker finns det otroligt mycket historia här i Kalmar, men det är ju en gammal stad också. Och just därför är den så mysig, och speciellt nu till julen när de gamla husen och gatorna smyckas med stämningsfull belysning.

Västerport Kalmar tomte

Vid bron vid Västerport har det landat en tomte.

Skridskobana Stortorget Kalmar

Innan vi åkte hem för att gömma julklappar under avledande manöver gick vi över Stortorget igen, och tittade på de som åkte skridskor under ljusslingornas sken. Nästa helg packar vi ner skridskor till hela familjen!

10 december, 2021

2 kommentarer

  1. Vi Kan vara stolta över vår vackra stad! De gamla byggnaderna bär på så mycket spännande historia och att julhandla i en sådan miljö är onekligen speciellt. Så fina bilder!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration