Jul

Pepparkakssnittar med polka

Pepparkakssnittar med polka

Ni vet klassiska kolasnittar? De är ju goda som de är, men så här till jul är det extra gott att blanda ner lite pepparkakskryddor i dem också! Och inte nog med det, att dessutom toppa dem med krossade polkaskruvar gör dem ännu godare! Den friska mintsmaken i polkan blir perfekt mot den kryddiga pepparkakssmaken!

Det här är världens snabbaste kaka; bara att blanda, rulla ut och grädda i ugnen. Det är inte så mycket mer att orda om.

Jag brukar använda färdigblandade pepparkakskryddor som säljs på påse för jag tycker det går fortare. De skruvade polkagrisarna kan vara lite svåra att få tag på, men det går precis lika bra med krossade polkastänger eller klassiska polkagrisar. Polkastängerna brukar dock vara lite vackrare i färgen. Jag köper mina skruvade polkaspån på Gårdby Café och Lanthandel här på Öland, och från Mariannelunds Karamellkokeri om det är marknad i stan eller om vi hälsar på i Olofs hemtrakter. Ställen som säljer godis i gammeldags stil brukar vara bra ställen att leta på för snygga polkaskruvar.

Polkakrosset klarar ugnsvärmen fint, men vill man ha lite extra pepp i färgen kan man lägga på lite extra kross även efter att kakorna tagits ut ur ugnen.

Skriv ut

Pepparkakssnittar med polka

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Som kolasnittar fast med pepparkakskryddor och med krossade polkagrisar. Mint möter kryddigt i julens variant av denna klassiska småkaka!

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 10
 • Tillagningstid: 10
 • Total tid: 20
 • Antal portioner: 32 st 1x

Ingredienser

Scale
 • 100 g smör
 • 1,5 dl socker
 • 3 dl mjöl
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 2 tsk pepparkakskryddor (färdigblandade)
 • 1 tsk bakpulver
 • 2 rejäla msk ljus sirap
 • ca 1 näve polkaskruvar (det går åt mindre än man tror)

Instruktioner

Sätt ugnen på 225C.

Rör smör och socker mjukt i en bunke.

Häll ner mjöl, vaniljsocker, pepparkakskryddor och bakpulver i bunken, och rör runt bakpulvret lite i mjölet med en tesked. Blanda runt lite med en slev, och häll sedan ut det ganska smuliga innehållet på köksbänken. Gör en liten grop i det, häll i sirapen, täck med degsmul och knåda sedan ihop degen till en enda, fast boll. (Har du en köksassistent kan du blanda allting i den och köra ihop hela degen däri.)

Dela bollen i fyra delar, och rulla ut varje del till en lång rulle. (Smular degen sig får man knåda lite till.) Lägg rullarna med jämnt avstånd på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite lätt.

Krossa polkan lätt i en mortel, den ska inte bli för smulig. Strö lite polkakross på varje kaklängd, och tryck till lite lätt med handen så det fastnar.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 8-10 minuter. När kakorna är gyllenbruna eller snäppet mörkare än så, ta ut dem ur ugnen och skär dem direkt i sneda bitar. Om du vill kan du strö på lite mer polka även efteråt.

Mer sugen på originalet kolasnittar? Här hittar du receptet på mormors kolakakor.

14 december, 2021

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration