Jul

Lussekatter

Imorse var vi uppe tidigt och tittade på Luciamorgon på TV, med tända ljus, vörtbröd och lussekatter. När jag gör mina lussekatter brukar jag ta en halv dl av mjölken och röra ut saffranet i det och sedan låta det stå i minst en halvtimme, då blir mjölken riktigt mörkorange, och när man sedan häller ner den i degsmeten så gör det att lussekatterna får en riktigt gyllengul, stark och fin färg. Här kommer det klassiska receptet på Lussekatter, som jag tror att de flesta använder sig av:

100 gr smör
5 dl mjölk (3%)
50 g (1 pkt) jäst för söta degar
1,5 dl socker
1 burk (250 g) Kesella
1 g saffran (2 pkt)
0,5 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
ett gäng russin
1 uppvispat ägg att pensla med

Smält smöret, häll i mjölken och låt det bli fingervarmt (37 grader). Smula ner jästen i en bunke, och häll degspadet över den och rör tills jästen smält. Häll ner Kesellan, socker, salt, saffransmjölken och sist det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig, och låt den jäsa under bakduk i ca 40 min. Forma lussekatterna och tryck i russin, låt jäsa igen på plåtarna i ca 30 min under bakduk. Pensla dem med ett uppvispat ägg, och grädda sedan lussekatterna mitt i ugnen på 225C i 7-10 min tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.

3 Kommentar

  1. Helena

    17 december, 2009 at 7:33 f m

    Tack! Den är från Victoria's Secret! 🙂

  2. Sandra drömkaka

    19 december, 2009 at 12:46 e m

    Vad fina & goda de ser ut , i juletider kan jag verkligen äta hur mycket lussekatter och pepparkakor som helst! Tusan jag har som nu fått slut kanske skulle ta & baka igen nu då 😀

Lämna en kommentar