Bröd Jul

Scones med vört till decemberfrukosten

Har ni kommit in i adventsstämning än, kära vänner? Här hemma har vi pyntat huset med stjärnor och stakar, och jag har min vana trogen tryckt ner små hyacinter i tekoppar och placerat ut lite här och var. I söndags eftermiddag hade vi vårt årliga adventsfika, och frysen har blivit fylld med lussekatter som man kan tina ett par av om kvällarna.

I helgen hade jag planerat att göra fusksurdegsbrödet med vört. Glad i hågen plockade jag fram och blandade kryddorna redan på lördageftermiddagen, för att sedan på lördagkvällen helt och hållet glömma bort att röra ihop den snabba lilla degen som skulle stå till sig till söndagmorgonen. Men eftersom fusksurdegsbrödet innehåller ungefär samma mängd vätska och mjöl som det klassiska receptet på scones, provade jag att göra vörtscones istället, och det blev hur gott som helst! Det kommer jag absolut att göra fler gånger i december.

Vörtscones, 8 bullar
1 tsk pomerans, mald
0,5 tsk kardemumma, mald
2 tsk ingefära, mald
2 tsk nejlika, mald
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
8 dl mjöl
0,5 dl socker
100 g kallt smör
1,5 dl mjölk
0,75 dl julmust
0,75 dl porter

Sätt ugnen på 225C. Blanda alla torra ingredienser för sig, och nyp ihop med smöret. Tillsätt mjölk, julmust och porter, och knåda till 8 lika stora runda bullar som du lägger på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in den i mitten av ugnen i 12-15 min, låt bullarna sedan svalna på galler. Avnjut dem med stora mängder smör.

3 december, 2013

10 kommentarer

 1. Men det är säkert precis så här en hel massa recept kommer till världen, något glöms bort i villervallan och så får en ny lösning bli till och vips – ett nytt recept har sett dagens ljus!
  Vi är lite delade i vår inställning till det där vörtbaket, båda två och kan inte riktigt bestämma oss huruvida vi tycker om vörtbröd/bullar eller inte. Förmodligen beror det på att det är lite skillnad i smakerna på resultatet beroende på vem som bakat.

  Hoppas att allt är fint med er, och det ser ju så ut:)
  Kramar till er alla tre!

  1. Det är klart det är kul med vört! Ni får baka ett eget som slår undan alla andras! Eller det kanske är Ankis vört som står mot Håkans vört? Vi kan vara smakpanel! Kram på er!

  1. Du får testa de här med, Sara! Nu på söndag ska jag göra vörtbaguetterna! Såvida jag inte glömmer bort att röra ihop degen igen, vill säga…

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration