Öland

Julmarknad på Öland

Förra helgen när vi hade besök av våra vänner Lena och John åkte vi på julmarknad som söndagsnöje.

Marknaden var på Himmelsberga på Öland som ligger strax under Borgholm, på öns östra sida. Himmelsberga är gammaldags och mysigt, och julmarknaden gick i samma tecken.

Det fanns mycket hembakat, både bröd och kakor. Jag var sugen på att köpa med mig några limpor hem, men övertalade mig själv att jag minsann ska baka eget vörtbröd om någon vecka eller så. Fortsättning på det lär följa.

Mysfaktorn var hög med flera öppna spisar, halmslöjd och smörknivar i trä. Sådant som hör till på en julmarknad.

Själv var jag där lika mycket för fikat som för julmarknaden. Risgrynsgröt till lunch på en julmarknad hör ju till. Dessutom fanns det hembakat bröd med julskinka, lussekatter och pepparkakor.

Här sitter jag och är fantastiskt nöjd över min gröttallrik. Gott var det!

På väg hem från julmarknaden stannade vi till vid Ölandschoklad i Färjestadens hamn för lite eftermiddagsfika. Varm choklad med grädde och marshmallows, och den nya pepparkakstryffeln som smakade som en blandning av pepparkaksdeg och choklad. En riktig höjdare så här års!

Himmelsberga julmarknad återkommer nästa år, men är man sugen på att gå på julmarknad i närheten av Öland och Kalmar kan jag varmt rekommendera traktens i särklass bästa julmarknad, och det är den som hålls på Kalmar Slott varje år kring första advent. Den har öppet imorgon också, och bilder från hur det brukar se ut då kan ni se här

10 Kommentar

 1. Millas Hälsoblogg

  30 november, 2013 at 8:47 e m

  Mysigt med julmarknad:) Jag var på Vadstena slottsjulmarkand i dag det var mysigt:)

  1. Helena

   3 december, 2013 at 6:35 e m

   Det kan jag tänka mig måste ha varit jättemysigt. 🙂

 2. giulia pignatelli

  1 december, 2013 at 6:02 f m

  denna vackra plats! ursäkt när jag skriver detta, använde jag översättaren 🙂

  1. Helena

   3 december, 2013 at 6:36 e m

   Det blev ju bra! Qué buena idea, usar Google Translate! Muchas gracias, un abrazo grande!

 3. Sara på Vardag.nu

  1 december, 2013 at 8:04 e m

  Lite annan klass än den trötta julskyltning som varit i Växjö idag. Inget att ha….

  Men du, är det gröt i den tallriken? Ser ut som typ köttsoppa 😀

  1. Helena

   3 december, 2013 at 6:37 e m

   Hihi! Jodå, det är gröt. Jag har bara gått loss med kanelströaren som om det inte fanns någon morgondag. Kanel är gott.

 4. MARCO PASHA

  3 december, 2013 at 7:00 e m

  Christmas market looks very cozy. Love to visit Sweden someday.

 5. Helena

  6 december, 2013 at 6:51 e m

  The Christmas markets are always very nice here in Sweden. Let me know if you decide to visit Sweden! 🙂

Lämna en kommentar