Livs Saffranscheesecake
Det här receptet har jag fått av min kompis Liv som jag bodde granne med när jag växte upp. Liv har alltid varit duktig på att baka, och när vi har vårt traditionella julfika tillsammans brukar hon bjuda på den här saffranscheesecaken. Istället för en klassisk digestivebotten har den en botten på krossade pepparkakor, och saffranssmaken och den söta, vita chokladen i smeten passar finfint ihop med de lite syrliga röda vinbären på toppen. Det här är en riktig toppenkaka att bjuda på i jul, som man kan förbereda helt och hållet i förväg och som räcker till många.
Livs Saffranscheesecake, ca 10 portioner
Pepparkaksbotten:
200 g pepparkakor
75 g smält smör
Cheesecakesmet:
1 pkt saffran (0,5 g)
1 dl vispgrädde
600 g philadelphiaost
1 burk (2,5 dl) Kesella
1 dl socker
1 dl majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
200 g vit choklad
2 dl frysta röda vinbär
Sätt ugnen på 175C. Smält smöret och krossa pepparkakorna, gärna i en matberedare. Tryck ut blandningen i en form med avtagbara kanter, ca 22-24 cm i diameter. (Gärna med ett bakplåtspapper fastklämt så att det täcker botten av formen, då är det lättare att flytta kakan när den är klar.) Förgrädda bottnen i mitten av ugnen i 8-10 minuter och låt svalna.
Häll upp vispgrädden i en kopp och rör ner saffran, och låt det stå medan du förbereder det andra, då hinner saffranen sätta en djupare färg. Vispa samman philadelphiaost med Kesella. Vispa ner socker, majsstärkelse och vaniljsocker. Rör ner äggen med slev, ett i taget, och rör sist ner den saffransgula grädden. Hacka den vita chokladen och smält den över vattenbad, rör sedan ner den i smeten. Häll smeten över pepparkaksbottnen och strö över röda vinbär. Grädda cheesecaken i mitten av ugnen i cirka 40 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt den stå kvar i eftervärmen i cirka 30 minuter. Ta sedan ut den och låt den svalna i rumstemperatur innan du ställer in den i kylen. Kakan smakar bäst väl kyld, så låt den gärna stå i kylen över natten.
8 december, 2013
Vi fixade också till en saffranscheesecake som blev riktigt god, men det hindrar ju inte oss att testa denna också – vit choklad och pepparkakor låter ju som att det landar ett snäpp upp…
Hoppas att allt är bra med er, alla tre och att ni får en finfin vecka, nu går det snart in på julupploppet och det ser vi så fram mot. Ledigt ska vi ha, båda två och det tackar vi för:)
Kramar
Allt är bra med oss, hoppas ni mår bra också! Vi räknar också ner dagarna till julledighet! I helgen var vi så slappa att det kändes som klassiskt jullov. Kan absolut tänka mig mer av den varan, snarast!
Mmm så läcker:) Både i gom och för ögat!
Minsann! 🙂 Den är fancy-pancy! (Det är Liv som har gjort just den här cheesecaken på bilden, höhö.)
Oj så sugen man blir på att mumsa på denna skönhet!
Trevlig måndag!
Kram Amie
Önskar dig detsamma Amie! (Även att det är tisdag nu. 😉 Stor kram!
åhå va gott!
Jawohl! Absolut värd att prova! 🙂
Saffran som är så gott! Och vilken vacker cheesecake!
Tackar! Fast just kakan på bilden har Liv gjort, så den kan jag inte ta någon cred för. 🙂
Funderade på att göra denna till jobbet men måste då göra dubbel sats. Hur stor form borde jag behöva då och måste den stå längre i ugnen?
Hej Johanna! Den här kakan fyller gott och väl upp en klassisk springform som mäter 22-24 cm i diameter. Och även om det finns snäppet större formar skulle ändå inte en dubbel sats få plats, så jag skulle absolut satsa på att göra två st cheesecakes istället.
Den här skulle jag kunna tänkta mig att äta en enormt stor bit av och bara njuta. Vilken maffig cheesecake i härligt jultema!
Javisst, du får provbaka den! 🙂
Ser supergott ut, tänkte faktiskt baka denna imorgon. En liten fråga bara: Ska vispgrädden vispas innan den blandas ihop med de andra ingredienserna? Eller tar man den som den är bara, alltså flytande? /Lena
Hej! Grädden ska inte vispas, den ska vara flytande. Lycka till med kakan! 🙂
Den blev supergod!!
Vad roligt att höra! Ska hälsa Liv det också. 🙂