Jul

Pepparkaksrulltårta med lingongrädde

Förra året när jag bloggade om min mjuka pepparkaka kunde den uppmärksamme (faktiskt till och med den som ser riktigt dåligt) konstatera att det låg något mer på det där kakfatet än bara mjuk pepparkaka. Det var pepparkaksrulltårta med lingongrädde som fyllning, och jag ser nu när jag går tillbaka till inlägget från förra året att jag lovade att lägga ut det receptet inom kort. Det här med tidsuppfattning är ju ganska relativt. Men ett år går så fort, säger ju många. Här kommer det i alla fall:

Pepparkaksrulltårta med lingongrädde
3 ägg
1,5 dl socker
0,75 dl potatismjöl
2 msk färdigblandade pepparkakskryddor (finns i kryddhyllan)
1 tsk bakpulver

Fyllning:
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl rårörda lingon

Börja med att sätta ugnen på 225C. Vispa ägg och socker pösigt, och rör ihop de torra ingredienserna för sig. Rör samman de båda blandningarna, och häll i en långpanna som du klätt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen på 225C i ca 6 min tills kakan har fått fin färg. Ta ut kakan, vänta ett par minuter och strö sedan (om du vill) någon tesked socker över den för att den ska få en klassisk lättsockrad yta. Stjälp sedan upp kakan på ett nytt bakplåtspapper, med den sockrade botten nedåt. Dra av det första bakplåtspappret som legat underst under gräddningen, och låt kakan svalna. Vispa sedan grädden ganska hårt, och vispa i de rårörda lingonen det sista du gör. Bre lingongrädden över den platta kakan, rulla ihop den till en rulltårta och förvara den i kylen. Låt den gärna ligga ett par timmar i kylen innan servering, då blir gräddfyllningen lite fastare.

21 november, 2011

11 kommentarer

  1. Nämen, vad gör du? 😉 Något sånt här funderade jag på att vi kunde bjuda på på fredag. Hm, får klura lite till. Mailar dig lite tankar. Rulltårtan låter väldigt god!

  2. Åh, jag är så svag för mjuka kakor, av alla dess slag… Den där lingonrullen lät ju inte tokig alls, inte pepparkakan heller för den delen 🙂

  3. Mums! Vilka goda julkakor att bjuda på 🙂 Får nog snart sätta igång med lite julbak mellan vårt renoverande. Kram!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration