Andra Efterrätter

Glace au four

Jag bara måste slå ett slag för den gamla klassikern glace au four! Det är en av få efterrätter som man verkligen kan göra på nolltid, om man sitter med en uppäten huvudrätt framför sig och är desperat sugen på efterrätt men inte har förberett något. Många efterrätter kräver ju en viss form av framförhållning, som pannacotta, mousse och semifreddo som alla måste stå till sig några timmar för att få rätt konsistens. Det enda som behövs till glace au four är glass, (köpeglass går såklart prima) en skvätt sprit, lite socker och äggvita.
I Mariannelund i helgen kom Anette och jag på att vi helt enkelt inte kunde vara utan efterrätt. På bilden är jag i full fart med att hutta sprit över glassformarna. Men för att ta det från början; fyll ugnsfasta formar till tre fjärdedelar med vaniljglass. Packa hårt med en sked, så får du plats med ännu mer. Beräkna 1 msk sprit per form som du häller över glassen, och 1 msk socker och 1 äggvita. Socker och äggvita vispas till en blank och tjock marängsmet (vispa i minst 5 minuter med elvisp) och klickas sedan ovanpå den sprittoppade glassen. Sen är det in i ugnen som gäller, har du grillfunktion på ugnen är det bara att gratulera, annars kan du köra på 250-275C lite högre upp i ugnen några minuter, det går också bra.

Man får passa formarna som en hök, för det tar inte mer än kanske 2 minuter innan de riskerar att bli brända. Här sitter jag och är uppslukad av reality-TV:n som pågår framför mina ögon.

Och vad gäller spritsort, så tror jag att man kan använda nästan vad som helst. Jag har provat med rom, med xanté och punsch, och alla går lika bra. Päronlikören Xanté gör sig ypperligt i den här efterrätten.
22 november, 2011

9 kommentarer

  1. Jag minns det som igår när mamma någon gång under det glada 80-talet gjorde glass och sockerkaka med maräng i ugn. Vi (barn) satt som klistrade för att se om glassen verkligen inte skulle smälta i ugnen och det tog nog en bra bit in på 90-talet innan jag kunde släppa fenomenet glass som inte smälte i ugnen 🙂

  2. Jag älskar Glace au Four, men min mammas version är lite mer tidsödande; bakad havrebotten, hallon, glass och maräng runt om, men jag ska absolut testa din variant, särskilt som jag råkar ha en massa äggvitor över och glass i frysen. Blir nog redan ikväll. Frågan är bara om jag ska ha Amarula eller fläderlikör i? Kanske bäst att prova en av varje?! 😉

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration