Lingonglass med varm kolasås
Det här brukar jag ofta bjuda på när vi har gäster. Lingonglassen kan göras flera dagar i förväg och snällt vänta i frysen, och kolasåsen kan man göra ett par timmar innan gästerna kommer och hälla i en termos, däri håller den sig rykande varm ända fram tills gästerna har gått hem (och då kan du äta upp resten av såsen). Glassen räcker till 8 portioner:
Lingonglass:
4 dl vispgrädde
4 äggulor
1 dl florsocker
2 dl rårörda lingon
Kolasås:
2 dl vispgrädde
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
Till lingonglassen; vispa grädden i en skål. Vispa äggulorna och sockret i en annan skål tills det blir fluffigt, vispa sedan ner de rårörda lingonen. Blanda ner grädden, och häll smeten i en frysbar form. Låt frysa i minst 5-6 timmar före servering. Till kolasåsen blandas alla ingredienser ihop i en kastrull och kokas i ca 15-20 min för en bra kolasåskonsistens.
Kryddburken
8 december, 2009 at 8:20 e mAhh härligt tips! Ser jättegott ut! Hoppas allt är bra med dig inför jul å stök!
Fröken Dill
9 december, 2009 at 6:55 f mVad bra med ett recept på lingonglass. Det hade jag tänkt göra till en middag framöver. Kanske i kombination med chokladglass…
Tack för recept!
Hälsningar från fröken Dill
Remsan
9 december, 2009 at 8:36 f mHar gjort lingonglass med aldrig med kolasås till. Ser grymt gott ut! Du borde kanske satsa på ett dessert-jul-bord istället för ett traditionelt 😉 Kram.
Hallon & Blåbär
9 december, 2009 at 4:46 e mÅh, vad gott, ingen kan väl motstå en varm kolasås och glass.
Anonym
9 december, 2009 at 7:02 e mJag längtar tills jag får smaka din underbart goda lingonglass på laktosfri grädde som gör den lika god
Kram Désiree