Andra, Efterrätter, Glass

Lingonglass med varm kolasås

Det här brukar jag ofta bjuda på när vi har gäster. Lingonglassen kan göras flera dagar i förväg och snällt vänta i frysen, och kolasåsen kan man göra ett par timmar innan gästerna kommer och hälla i en termos, däri håller den sig rykande varm ända fram tills gästerna har gått hem (och då kan du äta upp resten av såsen). Glassen räcker till 8 portioner:

Lingonglass:
4 dl vispgrädde
4 äggulor
1 dl florsocker
2 dl rårörda lingon

Kolasås:
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap

Till lingonglassen; vispa grädden i en skål. Vispa äggulorna och sockret i en annan skål tills det blir fluffigt, vispa sedan ner de rårörda lingonen. Blanda ner grädden, och häll smeten i en frysbar form. Låt frysa i minst 5-6 timmar före servering. Till kolasåsen blandas alla ingredienser ihop i en kastrull och kokas i ca 15-20 min för en bra kolasåskonsistens.

5 Kommentar

  1. Kryddburken

    8 december, 2009 at 8:20 e m

    Ahh härligt tips! Ser jättegott ut! Hoppas allt är bra med dig inför jul å stök!

  2. Fröken Dill

    9 december, 2009 at 6:55 f m

    Vad bra med ett recept på lingonglass. Det hade jag tänkt göra till en middag framöver. Kanske i kombination med chokladglass…
    Tack för recept!
    Hälsningar från fröken Dill

  3. Remsan

    9 december, 2009 at 8:36 f m

    Har gjort lingonglass med aldrig med kolasås till. Ser grymt gott ut! Du borde kanske satsa på ett dessert-jul-bord istället för ett traditionelt 😉 Kram.

  4. Hallon & Blåbär

    9 december, 2009 at 4:46 e m

    Åh, vad gott, ingen kan väl motstå en varm kolasås och glass.

  5. Anonym

    9 december, 2009 at 7:02 e m

    Jag längtar tills jag får smaka din underbart goda lingonglass på laktosfri grädde som gör den lika god
    Kram Désiree

Lämna en kommentar