Marängswissens återuppståndelse
Har du någonsin varit med om någon som blivit besviken när du berättat att det blir marängswiss till efterrätt? Nä, trodde knappast det. Det är liksom en lite bortglömd efterrätt, som man åt på kalas när man var liten, men som i vuxen ålder fått stå tillbaka lite för crème bruléer, pannacottor och andra desserter som kräver lite mer tillagning. Det där ändrades dock i en handvändning när man fick barn och började bjuda hem andra barnfamiljer på middag. Jag insåg ganska snabbt att det då inte längre gick att komma dragandes med min Baileysfyllda tiramisú, som visserligen är väldigt god, men som helt enkelt passar bättre på en middag där matrecensenterna i alla fall har fyllt ett decennium. Fast jag gör ändå chokladsåsen själv, för det blir så mycket godare, och egen chokladsås tar faktiskt inte ens fem minuter att göra. Vad gäller glass får man ju lägga kvalitetsribban lite beroende på hur många man är. Vi brukar köpa de där hårda små rektangulära glasspaketen med Gammeldags Vanilj från GB, jag tycker de är godast i förhållande till pris. Här kommer en inköpslista, och receptet på chokladsås:
Marängswiss:
Vaniljglass
Vispgrädde
Maränger
Banan i skivor
Minimarshmallows
Karamelliserad mjölk / Dulce de leche om du vill festa till det lite extra
Chokladsås, ca 8 rejäla portioner:
3/4 dl kakao
3/4 dl socker
0,5 dl grädde
0,5 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
2 tsk mjöl
3 msk smör
Ställ fram allt på bordet och låt alla göra sin egen marängswiss. (Chokladsåsen kan du bemöda dig med att koka, dock.) Skiva banan, vispa grädde och ställ fram allt i skålar. Lägg gärna upp glassen skuren i bitar i en stor skål också, så blir det mindre kladd. Till chokladsåsen blandas rubb och stubb i en kastrull där det får blandas samman till allt har smält ihop och det har blivit riktigt varmt.
livsfarligt att läsa detta inlägg så här nära på lunchen! =)
Haha, sant! Hoppas du fick efterrätt till lunchen idag. 🙂