Godis Kakor Rawfood Veganskt

Halvråa chokladbollar

Chokladbollar med kaffe nästan raw Hade det inte varit för den lilla skvätten espressokaffe hade nog de här rara små bollarna kunnat komma undan som rawfood-bollar, men allt behöver ju inte vara svart eller vitt. Och kaffe är gott! Så jag öser i det och är glad. I övrigt innehåller dessa halvråa chokladbollar bara naturliga och trevliga ingredienser som kokosolja, dadlar, havregryn och sånt. Med andra ord är chokladbollarna helt mjölkfria. Ifall någon undrar hur i hela friden jag motiverar yxan på bilden är det för att Olof var ute och högg ved, och jag gick ut till honom för att fjäska med lite fika varpå han fick feeling och fotade chokladbollarna i vedhögen innan han slukade dem hela.

Skriv ut

Halvråa chokladbollar

Nästan rawfood-chokladbollar – bara en skvätt espresso som gör dem till halvråa. Men det gör dem bara ännu godare!

 • Total tid: 15 min
 • Antal portioner: Ca 17 st 1x

Ingredienser

Scale
 • 1,5 dl kokosolja
 • 2 msk kakao
 • 3,5 dl havregryn
 • 15 dadlar
 • 1 nypa salt
 • 1 nypa vaniljpulver
 • 1 msk avsvalnat espressokaffe

———-

Ca 1 dl kokos till garnering

Instruktioner

Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en halvslät och grynig massa. Smaka av med kaffet, och mixa lite till. Tillsätt ev. mer salt. Forma till bollar (här kramar man mer ihop smeten till bollar än att rulla dem) och rulla sedan bollarna i riven kokos. Förvara i kyl eller frys, men låt ligga framme i rumstemperatur i minst 15 min före servering, kokosoljan blir ganska hård i kyl och behöver få mjukna sakta i rumstemperatur.

28 oktober, 2017

6 kommentarer

 1. Tycker halvråa verkar bra mycket godare än helråa. Men helst äter jag nog de som inte är något råa över huvud taget…

  Kram

 2. Försvinnande goda, med bra ”vuxensmak”! 🤩 Men för en med kladdfobi 😉 var smeten en mardröm att hantera… Den blev väldigt kladdig och lös, så kanske hade jag måttat fel av något? Bollarna ville därför inte heller hålla formen så bra men vad gör det om hundra år?

  1. Hej Tina! Kanske att det råkade bli lite mycket vätska i? Jag tycker själv att smeten blir lite för torr att hantera om jag inte häller i en matsked kaffe, men det kan ju skilja från gång till gång. Men om du kyler smeten en stund innan du rullar och tar lite olja på handflatorna går det mycket bättre. Hoppas det blir mindre kladd nästa gång! 🙂

   1. Bra tips att kyla smeten till lämplig konsistens innan man formar bollarna! 🙂 Det ska jag testa nästa gång. Kanske var kaffet inte tillräckligt kallt när jag hällde i det?
    Jag gillar dina recept, som både är okrångliga och ger smarriga resultat – det är ju en oslagbar kombo!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration