Godis, Rawfood, Veganskt

Raw food-godiset Salty Caramel

raw food godis salty caramelJag har alltid avfärdat raw food-godis som torrt jäkelskap baserat på äckliga dadlar. Jag hatar nämligen dadlar. Döm därför om min förvåning när min kompis Maja (som för övrigt har ett underbart instagramkonto med vegansk mat under namnet @majawarodell) bjöd mig på de här och efteråt avslöjade att de innehåller massor med dadlar. Jag hade då redan hunnit trycka ner minst fem stycken och var på gång med den sjätte.

Bara en kaka till rawfood godisJag fick receptet och gjorde en omgång redan samma eftermiddag. Lily hjälpte till som vanligt. Och nej, hon vågade inte smaka. Som vanligt. Men då blev det mer över till mig!

Bara en kaka till rawfood salty caramelReceptet är betydligt enklare än vad man kan tro vid första anblicken; man bara mixar lite nötter och kokos, trycker ut i en brödform, mixar lite dadlar och annat, och brer ut ovanpå, och sedan är det nästan klart!

Bara en kaka till nyttigt godisJust nu när jag inte får äta mjölkprodukter på grund av att det gör Evelyns kolik sämre via amningen är ju raw food-godis perfekt! Receptet kommer från boken Green Sweets and Treats av Erika Billysdotter. Så här gör man:

Skriv ut

Raw food-godiset Salty Caramel

raw food godis salty caramel

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 3,33 av 3 recensioner

Loading...

Trodde du att rawfood-godis inte var något för dig? Tänk om! De här små rutorna med smak av salt karamell har gjort hela min vänskapskrets beroende!

  • Total tid: 15 min + kyltid
  • Antal portioner: 15-20 bitar 1x
Scale

Ingredienser

Cashewbotten:
  • 2 dl cashewnötter
  • 1 dl kokosflingor
  • 1 msk honung
  • 1 msk mjuk kokosolja
  • 1 nypa salt
Kola:
  • 20 st urkärnade dadlar (jag använder ICAs ekologiska utan kärnor)
  • 0,5 dl smält kokosolja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk vaniljpulver
  • En nypa flingsalt till garnering

Instruktioner

Mixa alla ingredienser till cashewbottnen (jag använder en gamla matberedare till det) och tryck ut massan (cirka 1 cm tjock) i en brödform klädd med plastfolie. Ställ in den i kylen medan du mixar alla ingredienserna till kolan. Mixa länge, när du tror att du är klar så ska du mixa lite till, så att kolan blir blank och seg. Tryck ut kolamassan över cashewbottnen och låt stå i frysen i cirka 1 timme. Skär sedan upp i bitar och förvara dem i kylen eller frysen. Garnera gärna med lite flingsalt.

…och en sak till – ifall ni gillar det här receptet så tror jag även att ni skulle älska dessa chokladtäckta frörutor, ett rawfoodgodis baserat på fröer istället för nötter, och med ett täcke av choklad. Efter att jag förätit mig på rawfoodgodiset Salty Caramel ovan började jag göra det här, och nu gör jag båda sorterna regelbundet.

Chokladtäckta frörutorChokladtäckta frörutor är ett perfekt, nyttigt godis att ha på lut i frysen, de tinar på ett par minuter i rumstemperatur medan man förbereder sitt kaffe.

18 Kommentar

  1. Anonym

    4 mars, 2017 at 4:52 e m

    Såååå gott! Bottnen blev ganska tjock i förhållande till kolan, men det gjorde inte så mycket. Tips! Jag smälte lite mörk choklad och bredde ut ovanpå, plus lite flingsalt, grymt gott. Nästa gång ska jag nog blanda ner salta jordnötter i kolan, så blir det en raw snickers 🙂

    1. Helena

      8 mars, 2017 at 2:01 e m

      Det låter ju supergott, båda grejerna! Måste testa jag med!

    2. Katinka Hammarskiöld

      9 januari, 2019 at 1:37 e m

      men ahh vad gott det låter! Bra idé med chokladen också!
      Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

  2. Lotta

    5 mars, 2017 at 9:12 f m

    Jag äter inte heller mjölkprodukter, så jag gillar sådana här recept! Fast jag kan inte äta nötter, men jag tänkte prova med solroskärnor. Dom torrostade lättsaltade då, ger mest nötsmak har jag kommit fram till.

  3. Sarah

    7 mars, 2017 at 5:24 f m

    Tack!! Ska testas framåt helgen, sååå gott!

    1. Helena

      11 mars, 2017 at 3:11 e m

      Kör hårt Sarah! Det här är SÅ gott, även för såna som jag som tidigare dissat raw food-godis! 🙂

  4. Madde

    10 mars, 2017 at 11:38 f m

    Detta ska jag pröva så fort jag får möjlighet! Mums!

    1. Helena

      11 mars, 2017 at 3:11 e m

      Vad kul! Hoppas att du gillar det lika mycket som jag! 🙂

  5. Mårtenssons kök

    12 mars, 2017 at 3:30 e m

    Oh yes, detta ska provas till nästa helg! Funderar på att kanske strö i lite lakritspulver, det borde väl funka?

    Ha en fin vecka kära ni,
    kramar

  6. Sandras Matkrypin

    17 mars, 2017 at 10:05 f m

    Alltså det här låter så gott så jag smäller av! Jag har varit lite skeptiskt till rawgrejjer men ju mer jag provar så kommer jag fram till att det är ju supergott. Det här receptet sparar jag 😀

  7. Anki

    25 maj, 2018 at 7:11 e m

    Sjukt gott! Hela familjen är helt sålda. Tack! ♥️

    1. Helena

      25 maj, 2018 at 8:25 e m

      Vad roligt att höra Anki! När ni förätit er på dessa rekommenderar jag även den här sorten: 😉
      https://baraenkakatill.se/2017/07/raw-food-godis-med-fron-och-chokladtacke.html

  8. Katinka Hammarskiöld

    9 januari, 2019 at 1:39 e m

    Min dotter gjorde något liknande för några år sedan och nu blev jag påmind och så sugen! Måste prövas! Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

    1. Helena

      9 januari, 2019 at 2:06 e m

      Vad kul! Ja, prova! Heja heja! Det är supergott! Kram!

  9. Stina

    3 februari, 2019 at 6:25 e m

    Spännande. Använde du saltade el naturella cashewnötter ?

    1. Helena

      4 februari, 2019 at 7:22 e m

      Hej Stina! Jag använder naturella cashewnötter. 🙂

  10. Pira

    22 maj, 2019 at 4:38 e m

    Så goda 😋 Andra gången jag gör dem nu. Perfekt att ta fram en eller två bitar ur frysen till kaffet. Försöker låta bli godis och kakor och detta är minst lika gott om inte bättre. Tack för ett bra recept 🙂

Lämna en kommentar