Godis Rawfood Veganskt

Raw food-godiset Salty Caramel

raw food godis salty caramelJag har alltid avfärdat raw food-godis som torrt jäkelskap baserat på äckliga dadlar. Jag hatar nämligen dadlar. Döm därför om min förvåning när min kompis Maja (som för övrigt har ett underbart instagramkonto med vegansk mat under namnet @majawarodell) bjöd mig på de här och efteråt avslöjade att de innehåller massor med dadlar. Jag hade då redan hunnit trycka ner minst fem stycken och var på gång med den sjätte.

Bara en kaka till rawfood godisJag fick receptet och gjorde en omgång redan samma eftermiddag. Lily hjälpte till som vanligt. Och nej, hon vågade inte smaka. Som vanligt. Men då blev det mer över till mig!

Bara en kaka till rawfood salty caramelReceptet är betydligt enklare än vad man kan tro vid första anblicken; man bara mixar lite nötter och kokos, trycker ut i en brödform, mixar lite dadlar och annat, och brer ut ovanpå, och sedan är det nästan klart!

Bara en kaka till nyttigt godisJust nu när jag inte får äta mjölkprodukter på grund av att det gör Evelyns kolik sämre via amningen är ju raw food-godis perfekt! Receptet kommer från boken Green Sweets and Treats av Erika Billysdotter. Så här gör man:

Skriv ut

Raw food-godiset Salty Caramel

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 2 reviews

Trodde du att rawfood-godis inte var något för dig? Tänk om! De här små rutorna med smak av salt karamell har gjort hela min vänskapskrets beroende!

 • Total tid: 15 min + kyltid
 • Antal portioner: 15-20 bitar 1x

Ingredienser

Scale
Cashewbotten:
 • 2 dl cashewnötter
 • 1 dl kokosflingor
 • 1 msk honung
 • 1 msk mjuk kokosolja
 • 1 nypa salt
Kola:
 • 20 st urkärnade dadlar (jag använder ICAs ekologiska utan kärnor)
 • 0,5 dl smält kokosolja
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk vaniljpulver
 • En nypa flingsalt till garnering

Instruktioner

Mixa alla ingredienser till cashewbottnen (jag använder en gamla matberedare till det) och tryck ut massan (cirka 1 cm tjock) i en brödform klädd med plastfolie. Ställ in den i kylen medan du mixar alla ingredienserna till kolan. Mixa länge, när du tror att du är klar så ska du mixa lite till, så att kolan blir blank och seg. Tryck ut kolamassan över cashewbottnen och låt stå i frysen i cirka 1 timme. Skär sedan upp i bitar och förvara dem i kylen eller frysen. Garnera gärna med lite flingsalt.

…och en sak till – ifall ni gillar det här receptet så tror jag även att ni skulle älska dessa chokladtäckta frörutor, ett rawfoodgodis baserat på fröer istället för nötter, och med ett täcke av choklad. Efter att jag förätit mig på rawfoodgodiset Salty Caramel ovan började jag göra det här, och nu gör jag båda sorterna regelbundet.

Chokladtäckta frörutor

Chokladtäckta frörutor är ett perfekt, nyttigt godis att ha på lut i frysen, de tinar på ett par minuter i rumstemperatur medan man förbereder sitt kaffe.

3 mars, 2017

47 kommentarer

 1. Såååå gott! Bottnen blev ganska tjock i förhållande till kolan, men det gjorde inte så mycket. Tips! Jag smälte lite mörk choklad och bredde ut ovanpå, plus lite flingsalt, grymt gott. Nästa gång ska jag nog blanda ner salta jordnötter i kolan, så blir det en raw snickers 🙂

  1. men ahh vad gott det låter! Bra idé med chokladen också!
   Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

 2. Jag äter inte heller mjölkprodukter, så jag gillar sådana här recept! Fast jag kan inte äta nötter, men jag tänkte prova med solroskärnor. Dom torrostade lättsaltade då, ger mest nötsmak har jag kommit fram till.

 3. Alltså det här låter så gott så jag smäller av! Jag har varit lite skeptiskt till rawgrejjer men ju mer jag provar så kommer jag fram till att det är ju supergott. Det här receptet sparar jag 😀

 4. Min dotter gjorde något liknande för några år sedan och nu blev jag påmind och så sugen! Måste prövas! Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

 5. Så goda 😋 Andra gången jag gör dem nu. Perfekt att ta fram en eller två bitar ur frysen till kaffet. Försöker låta bli godis och kakor och detta är minst lika gott om inte bättre. Tack för ett bra recept 🙂

  1. Visst är de supergoda? Jag måste baka en omgång själv snart, för jag tycker det är var och varannan kväll som jag står med huvudet in i kylskåpet och letar efter något någorlunda nyttigt att stoppa i mig men inte hittar något. 😉

 6. Blev bjuden höromdan och nu måste jag göra egna😍. Jag undrar om du har fast eller flytande honung?

  1. Hej Jannika! Jag har gjort det på både flytande och fast honung, och båda funkar fint. Oftast har jag fast honung hemma som jag brukar göra det på.

  1. Jag visste inte ens att det fanns kokosolja utan smak! 🙂 Jag använder helt vanlig, så jag antar att det är den med smak då. 🙂

   1. Tack för snabbt svar! Lurigt det där, lätt att råka välja ”fel” på hyllan om man speciellt vill ha den ena eller andra 🙂 Jag brukar mest använda den utan smak, för den är lite mer allround (inte man alltid vill att allt ska smaka kokos 😉 ) Men nu har jag ingen alls hemma. Så antingen använder jag vanligt smör, eller får jag handla kokosolja, och då kan jag ju försöka köpa den du hade tänkt det ska vara 🙂 Kung Markatta t ex har båda varianterna. ”Neutral” eller ”Kallpressad virgin”.

    1. Jag har använt både smör och ghee istället för kokosolja i många rawfoodrecept! Det ger en väldigt god smak 😋😋

 7. Hej! När jag gjorde botten blev den mer smulig än som en deg som det ser ut på din. Min blev inte lika kladdig fast jag använde matberedare och mixade den längre. Hade även fast honung, och mjuk kokosolja. Vad har jag gjort för fel? Konsistensen blev mer som couscous

  1. Hej Jennifer! Ibland kan det nedre lagret bli lite grynigt, men när man väl skär det i rutor tycker jag inte det brukar märkas så mycket. Det låter som att du gjort allting rätt. Jag använder också ofta fast honung. Kanske att det blir mycket bättre nästa gång! 🙂

 8. Älskar dethär receptet, en av mina favoriter alla kategorier! Har experimenterat lite med det också; 1 msk svalnat svart kaffe i kolan gör susen! Har också testat att använda 1 dl pumpakärnor och 1 dl solroskärnor till bottwn och det blir perfekt! Tack för detta recept <3

 9. Gott recept, fast du vet väl att cashewnötter inte är raw-food om rätt ska vara rätt? Annars tack för att du delade med dig!

 10. Åt något liknande på Holt greens härom dagen, letade efter recept och hittade ditt. Sjukt goda, svårt att sluta äta!


 11. Efter jag mixar ”kolan” så delar jag den i två och mixar i lite lakritspulver (6 gr socker/ 100 gr) i ena delen. Sen hoppar jag med pulver och flingsalt. Blir magiskt


Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration