Godis, Rawfood, Veganskt

Raw food-godiset Salty Caramel

raw food godis salty caramel Jag har alltid avfärdat raw food-godis som torrt jäkelskap baserat på äckliga dadlar. Jag hatar nämligen dadlar. Döm därför om min förvåning när min kompis Maja (som för övrigt har ett underbart instagramkonto med vegansk mat under namnet @majawarodell) bjöd mig på de här och efteråt avslöjade att de innehåller massor med dadlar. Jag hade då redan hunnit trycka ner minst fem stycken och var på gång med den sjätte.

Bara en kaka till rawfood godis Jag fick receptet och gjorde en omgång redan samma eftermiddag. Lily hjälpte till som vanligt. Och nej, hon vågade inte smaka. Som vanligt. Men då blev det mer över till mig!

Bara en kaka till rawfood salty caramel Receptet är betydligt enklare än vad man kan tro vid första anblicken; man bara mixar lite nötter och kokos, trycker ut i en brödform, mixar lite dadlar och annat, och brer ut ovanpå, och sedan är det nästan klart!

Bara en kaka till nyttigt godis Just nu när jag inte får äta mjölkprodukter på grund av att det gör Evelyns kolik sämre via amningen är ju raw food-godis perfekt! Receptet kommer från boken Green Sweets and Treats av Erika Billysdotter. Så här gör man:

Skriv ut

Raw food-godiset Salty Caramel

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 3,74 av 31 recensioner

Loading...

Trodde du att rawfood-godis inte var något för dig? Tänk om! De här små rutorna med smak av salt karamell har gjort hela min vänskapskrets beroende!

 • Total tid: 15 min + kyltid
 • Antal portioner: 15-20 bitar 1x

Ingredienser

Scale
Cashewbotten:
 • 2 dl cashewnötter
 • 1 dl kokosflingor
 • 1 msk honung
 • 1 msk mjuk kokosolja
 • 1 nypa salt
Kola:
 • 20 st urkärnade dadlar (jag använder ICAs ekologiska utan kärnor)
 • 0,5 dl smält kokosolja
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk vaniljpulver
 • En nypa flingsalt till garnering

Instruktioner

Mixa alla ingredienser till cashewbottnen (jag använder en gamla matberedare till det) och tryck ut massan (cirka 1 cm tjock) i en brödform klädd med plastfolie. Ställ in den i kylen medan du mixar alla ingredienserna till kolan. Mixa länge, när du tror att du är klar så ska du mixa lite till, så att kolan blir blank och seg. Tryck ut kolamassan över cashewbottnen och låt stå i frysen i cirka 1 timme. Skär sedan upp i bitar och förvara dem i kylen eller frysen. Garnera gärna med lite flingsalt.

…och en sak till – ifall ni gillar det här receptet så tror jag även att ni skulle älska dessa chokladtäckta frörutor, ett rawfoodgodis baserat på fröer istället för nötter, och med ett täcke av choklad. Efter att jag förätit mig på rawfoodgodiset Salty Caramel ovan började jag göra det här, och nu gör jag båda sorterna regelbundet.

Chokladtäckta frörutor

Chokladtäckta frörutor är ett perfekt, nyttigt godis att ha på lut i frysen, de tinar på ett par minuter i rumstemperatur medan man förbereder sitt kaffe.

36 Kommentar

 1. Anonym

  4 mars, 2017 at 4:52 e m

  Såååå gott! Bottnen blev ganska tjock i förhållande till kolan, men det gjorde inte så mycket. Tips! Jag smälte lite mörk choklad och bredde ut ovanpå, plus lite flingsalt, grymt gott. Nästa gång ska jag nog blanda ner salta jordnötter i kolan, så blir det en raw snickers 🙂

  1. Helena

   8 mars, 2017 at 2:01 e m

   Det låter ju supergott, båda grejerna! Måste testa jag med!

  2. Katinka Hammarskiöld

   9 januari, 2019 at 1:37 e m

   men ahh vad gott det låter! Bra idé med chokladen också!
   Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

 2. Lotta

  5 mars, 2017 at 9:12 f m

  Jag äter inte heller mjölkprodukter, så jag gillar sådana här recept! Fast jag kan inte äta nötter, men jag tänkte prova med solroskärnor. Dom torrostade lättsaltade då, ger mest nötsmak har jag kommit fram till.

 3. Sarah

  7 mars, 2017 at 5:24 f m

  Tack!! Ska testas framåt helgen, sååå gott!

  1. Helena

   11 mars, 2017 at 3:11 e m

   Kör hårt Sarah! Det här är SÅ gott, även för såna som jag som tidigare dissat raw food-godis! 🙂

 4. Madde

  10 mars, 2017 at 11:38 f m

  Detta ska jag pröva så fort jag får möjlighet! Mums!

  1. Helena

   11 mars, 2017 at 3:11 e m

   Vad kul! Hoppas att du gillar det lika mycket som jag! 🙂

 5. Mårtenssons kök

  12 mars, 2017 at 3:30 e m

  Oh yes, detta ska provas till nästa helg! Funderar på att kanske strö i lite lakritspulver, det borde väl funka?

  Ha en fin vecka kära ni,
  kramar

 6. Sandras Matkrypin

  17 mars, 2017 at 10:05 f m

  Alltså det här låter så gott så jag smäller av! Jag har varit lite skeptiskt till rawgrejjer men ju mer jag provar så kommer jag fram till att det är ju supergott. Det här receptet sparar jag 😀

 7. Anki

  25 maj, 2018 at 7:11 e m

  Sjukt gott! Hela familjen är helt sålda. Tack! ♥️

  1. Helena

   25 maj, 2018 at 8:25 e m

   Vad roligt att höra Anki! När ni förätit er på dessa rekommenderar jag även den här sorten: 😉
   https://baraenkakatill.se/2017/07/raw-food-godis-med-fron-och-chokladtacke.html

 8. Katinka Hammarskiöld

  9 januari, 2019 at 1:39 e m

  Min dotter gjorde något liknande för några år sedan och nu blev jag påmind och så sugen! Måste prövas! Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

  1. Helena

   9 januari, 2019 at 2:06 e m

   Vad kul! Ja, prova! Heja heja! Det är supergott! Kram!

 9. Stina

  3 februari, 2019 at 6:25 e m

  Spännande. Använde du saltade el naturella cashewnötter ?

  1. Helena

   4 februari, 2019 at 7:22 e m

   Hej Stina! Jag använder naturella cashewnötter. 🙂

 10. Pira

  22 maj, 2019 at 4:38 e m

  Så goda 😋 Andra gången jag gör dem nu. Perfekt att ta fram en eller två bitar ur frysen till kaffet. Försöker låta bli godis och kakor och detta är minst lika gott om inte bättre. Tack för ett bra recept 🙂

  1. Helena

   24 maj, 2019 at 6:44 e m

   Visst är de supergoda? Jag måste baka en omgång själv snart, för jag tycker det är var och varannan kväll som jag står med huvudet in i kylskåpet och letar efter något någorlunda nyttigt att stoppa i mig men inte hittar något. 😉

 11. Jannika Petersson

  18 mars, 2020 at 5:20 e m

  Blev bjuden höromdan och nu måste jag göra egna😍. Jag undrar om du har fast eller flytande honung?

  1. Helena

   19 mars, 2020 at 8:23 e m

   Hej Jannika! Jag har gjort det på både flytande och fast honung, och båda funkar fint. Oftast har jag fast honung hemma som jag brukar göra det på.

 12. Lisa

  27 mars, 2020 at 12:32 e m

  Kan man använda mandlar istälet föe cashewnötter??

  1. Helena

   27 mars, 2020 at 12:33 e m

   Det tror jag absolut! Jag har inte provat själv, så berätta gärna hur det går. 🙂

 13. Tobbe

  26 maj, 2020 at 7:47 e m

  Använder du kokosolja med eller utan smak?

  1. Helena

   26 maj, 2020 at 8:02 e m

   Jag visste inte ens att det fanns kokosolja utan smak! 🙂 Jag använder helt vanlig, så jag antar att det är den med smak då. 🙂

   1. Tobbe

    26 maj, 2020 at 8:16 e m

    Tack för snabbt svar! Lurigt det där, lätt att råka välja “fel” på hyllan om man speciellt vill ha den ena eller andra 🙂 Jag brukar mest använda den utan smak, för den är lite mer allround (inte man alltid vill att allt ska smaka kokos 😉 ) Men nu har jag ingen alls hemma. Så antingen använder jag vanligt smör, eller får jag handla kokosolja, och då kan jag ju försöka köpa den du hade tänkt det ska vara 🙂 Kung Markatta t ex har båda varianterna. “Neutral” eller “Kallpressad virgin”.

    1. Helena

     26 maj, 2020 at 8:39 e m

     Jag har en kallpressad virgin i skåpet! 🙂

 14. Ia

  6 september, 2020 at 9:41 e m

  Hur stor är brödformen? Tyckte att det blev väldigt lite botten… Smakerna var dock fantastiska,

 15. Jennifer

  27 januari, 2021 at 7:38 e m

  Hej! När jag gjorde botten blev den mer smulig än som en deg som det ser ut på din. Min blev inte lika kladdig fast jag använde matberedare och mixade den längre. Hade även fast honung, och mjuk kokosolja. Vad har jag gjort för fel? Konsistensen blev mer som couscous

  1. Helena

   29 januari, 2021 at 4:09 e m

   Hej Jennifer! Ibland kan det nedre lagret bli lite grynigt, men när man väl skär det i rutor tycker jag inte det brukar märkas så mycket. Det låter som att du gjort allting rätt. Jag använder också ofta fast honung. Kanske att det blir mycket bättre nästa gång! 🙂

 16. Maria

  11 maj, 2021 at 5:41 e m

  Hej! Använder du torkade eller färska dadlar?
  Med vänlig hälsning, Maria

  1. Helena

   17 maj, 2021 at 8:57 f m

   Hej Maria! Jag använder torkade dadlar. Jag brukar köpas ICAs egna ekologiska på påse.

 17. Eleanore

  11 oktober, 2021 at 7:23 e m

  Älskar dethär receptet, en av mina favoriter alla kategorier! Har experimenterat lite med det också; 1 msk svalnat svart kaffe i kolan gör susen! Har också testat att använda 1 dl pumpakärnor och 1 dl solroskärnor till bottwn och det blir perfekt! Tack för detta recept <3

  1. Helena

   12 oktober, 2021 at 6:02 e m

   Det låter ju som jättebra experiment ju! 🙂

 18. Ann-Eli

  6 november, 2021 at 9:35 e m

  Veganskt är utan honung.

  1. Helena

   8 november, 2021 at 9:14 f m

   Sant. Vill man göra det helt veganskt kan man ta agavesirap istället.

Lämna en kommentar