Godis, Rawfood

Raw food-godis med frön och chokladtäcke

Chokladtäckta frörutor

Vem kunde ana att nyttigt godis kunde vara så gott? Jag är helt beroende av de här chokladtäckta frörutorna! Sedan kan man ju diskutera innebörden av ordet nyttighet i oändlighet, men om man jämför med sega råttor så är ju det här godiset rena rama hälsokosten! I stora drag är det kokos och ett gäng goda frökärnor mixade med dadlar, med ett chokladtäcke ovanpå gjort av kokosolja, kakao och lönnsirap. Det är nötfritt, glutenfritt och veganskt. Raw food-godis skulle man kunna kalla det också, om man ser mellan fingrarna med lönnsirapen. Så ut i köket och mixa med er, bums! Sådana här har jag alltid på lut i frysen, de tinar på ett par minuter i rumstemperatur.

Skriv ut

Chokladtäckta frörutor

Chokladtäckta frörutor

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,00 av 8 recensioner

Loading...

Beroendeframkallande chokladtäckta frörutor som nästan kommer undan som rawfoodgodis. Ha dem alltid på lut i frysen, de är TYP nyttiga!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 15 min
  • Total tid: 15 min + kylning
  • Antal portioner: 24 st 1x
Scale

Ingredienser

Frölager:

  • 1 dl riven kokos
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 20 dadlar utan kärnor
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1 nypa salt

Chokladtäcke:

  • 0,75 dl kokosolja
  • 2 msk kakao
  • 23 msk lönnsirap
  • En nypa flingsalt till garnering

Instruktioner

Till frölagret: lägg alla ingredienserna till frölagret i en mixer och mixa. Mixa länge (minst en minut), det ska bli en lite halvseg massa som håller ihop. När det är gjort, klä en vanlig brödform med plastfolie och tryck ut frömassan däri. Jämna ut den ordentligt, och ställ in i kylen medan du gör chokladtäcket.

Till chokladtäcket – kokosoljan ska vara flytande, det krävs bara några sekunder i mikron för att den ska bli det. Rör samman kokosoljan med kakao och smaka av med lönnsirap. Bre detta över frömassan.

Ställ in i frysen i ca 15 minuter, ta sedan ut den, vänta ett par minuter, och skär den i fyrkanter. Strö över lite flingsalt.

Förvara i kylen, eller frysen om inte allt ska gå åt inom de närmsta dagarna. Rutorna tinar i rumstemperatur på bara ett par minuter.

Och när ni har förätit er på dem här, så finns det de här små vännerna också, som är minst lika goda – rawfoodgodiset Salty Caramel:

raw food godis salty caramelHär hittar ni recept på rawfoodgodiset Salty caramel.

4 Kommentar

  1. Sara

    5 februari, 2019 at 7:43 e m

    Hur gör man chokladtäcket? Bara att blanda? I mixer?

    1. Helena

      5 februari, 2019 at 7:46 e m

      Hej Sara! Menar du chokladtäcket till rawfoodgodiset med frön i? Det chokladtäcket är det bara att röra ihop med sked, hur lätt som helst. 🙂 Lycka till!

  2. Emma

    16 april, 2020 at 12:33 e m

    Låter jättespännande! Står det någonstans hur man gör de olika stegen, ska man ha de i frysen t.ex?

    1. Helena

      16 april, 2020 at 2:04 e m

      Hej Emma! Jag såg nu att både bilden och instruktionerna hade fallit bort, så konstigt! Men nu har jag uppdaterat receptet igen så att allting finns med! På köpet blev jag supersugen på dem själv, så jag måste nog baka sådana här till helgen redan! Lycka till!

Lämna en kommentar