Godis Jul

Karamelliserade pecannötter

Karamelliserade pecannötterHimmel, vad gott det här är! Pecannötter som först rostats i stekpanna tills en varm doft spridit sig i köket, och som sedan fått karamelliseras med både socker och salt, för en perfekt smakblandning. Sådana här nötter kan man använda till allt möjligt, och framför allt till julgodis. Eller till den här supergoda dulce de leche-pannacottan. Därför tänkte jag att det kunde vara lägligt med ett inlägg om hur man gör just karamelliserade pecannötter, så kan jag bara hänvisa hit varje gång ett recept innehåller det. Man får ju göra det lite bekvämt för sig.

Karamelliserade pecannötter:
100 g pecannötter
0,75 dl råsocker
1  rågad tsk flingsalt
0,25 dl vatten

Hacka pecannötterna grovt och rosta dem i ca 3-4 min i en torr, het stekpanna. De är klara när det börjar dofta varma nötter och de har mjuknat lite. Häll då över dem på en tallrik, och häll sedan i råsocker, flingsalt och vatten i stekpannan och rör om. Det kommer att koka upp och bubbla, och färgen kommer att gå från ljust gyllene till bärnstensfärgad. Det brukar ta ca 1-2 minuter. Ta sedan av stekpannan från värmen, rör ner de rostade nötterna och blanda snabbt. Stjälp sedan upp de nu karamelliserade (och än så länge ganska kladdiga) nötterna på ett bakplåtspapper, och låt karamelliseringen stelna, vilket tar ca 15 min. Bryt sedan nötterna i bitar, eller grovhacka dem igen med en kniv för att få dem att dela sig lite. Färdigt! Hysteriskt goda att även sitta och slentrianäta framför TV:n.

28 november, 2012

7 kommentarer

  1. Mums, Ben o Jerry har en glass med kanderade valnötter och kolasås som inte går av för hackor,kan jag rekommendera. Tror den heter Fairly nuts eller nåt sånt 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration