Marshmallows med lingonrippel
Då var det lördag, och här strålar vintersolen över ett frostigt Öland så här lagom till den första december. Jag befinner mig i köket och kokar glögg, och Olof rotar runt i källaren efter adventsljusstakar och stjärnor som han ganska snart kommer att svära över när sladdar och annat trassel ska redas ut. Om ett tag får det bli paus i fixandet för en hundpromenad ner till vattnet, man får ju passa på när det är så vackert väder ute, även om minusgradera biter i kinderna.
Idag har jag ett Helenas Kök-reportage i tidningen Barometern, och här kommer ett av de recepten – Marshmallows med lingonrippel. Hemlagade marshmallows blir både mjukare och godare än köpta, och de är mycket enklare att göra än vad man kan tro. I stora drag kokar man upp en sockerblandning som man sedan vispar, som därefter förpassas till en form där marshmallowsen snällt stelnar till och får rätt konsistens medan man själv kan ägna sig åt att tillverka annat julgodis. Att rippla marshmallowsen med lingon är valfritt, smaken och utseendet på det här fluffiga godiset kan enkelt ändras. Prova gärna att färga smeten med karamellfärg, eller att smaksätta den med vaniljsocker eller lakritspulver i slutet av vispningen. Och ska ni göra en brasa i vinter – ta med er marshmallows att trä upp på pinnar och grilla. Smakar ljuvligt!
Marshmallows med lingonrippel, ca 60 st
Lingonrippel:
1 dl frysta lingon, tinade
1 dl florsocker
———-
Marshmallows:
2,5 msk gelatinpulver
1 dl kallt vatten (till gelatinet)
4 dl socker
2 dl ljus sirap
1/3 tsk salt
1 dl vatten (att koka)
———-
ca 1 dl florsocker att doppa i
Börja med att mixa lingonen med mixerstav. Låt dem sedan få koka upp tillsammans med florsocker i en kastrull, och sila dem därefter i en finmaskig sil. Spara den röda, släta röran i en liten skål.
Vispa samman gelatinpulver och 1 dl vatten för hand i en värmetålig bunke, ställ åt sidan. Mätt upp socker, sirap, salt och vatten i en kastrull, och låt koka tills det har nått en temperatur på 123-124C. Häll då över den varma vätskan i bunken med gelatinet, som stått till sig och blivit fluffigt. Vispa med elvisp (men allra helst med köksmaskin) i 10 min, tills konsistensen är riktigt trög och kladdig, och färgen har blivit blank och vit. Smörj en form med solros- eller rapsolja, och häll över marshmallowssmeten. Använd en slickepott som du smort med samma olja. Ringla sedan över lingonröran med en tesked, och skär små skåror på ytan med en vass kniv för att få fram ett ripplat mönster. (Det är möjligt att inte all lingonröra går åt.) Täck formen med plastfolie, och låt stå i rumstemperatur i minst 4 timmar, men allra helst över en natt. Stjälp sedan över marshmallowsen på en skärbräda med bakplåtspapper, och skär i fyrkanter. Smörj eventuellt kniven. Doppa sedan varje bit i florsocker, och förvara i tätt förslutna burkar i rumstemperatur.
beautiful!!!
Underbar bild, vill bara sträcka ut och ta mig en munsbit!
älskar oxå och göra marshmallows,blv riktigt fint med rippeln.
Wow! Ser fantastiskt ut! Sitter här och funderar om jag ska våga mig på att testa!
Men du!! De ser ju sjukt goda ut! Har aldrig gjort Marshmallows så det måste jag nog testa!
Jag använde mig av ditt recept på lussekatter igår när jag bakade, de blev supergoda! Tack för en inspirerande blogg! Kram
Här är mitt resultat:
http://jessansworld.blogg.se/2012/december/det-luktar-jul-i-huset.html
Har spanat runt på din blogg och hittat massor av tips till julgodiset! =)
Detta ska jag definitivt testa nu ill jul! jag har lakritspulver från Johan Bülow hemma som jag inte riktigt har vetat vad jag ska göra med, men kanske att det funkar i dessa istället för lingon…hur mkt tror du att man ska ta då?
Oh my så gott och så himla fiiint godis:-)
Nu måste jag rota runt här och se om jag hittar receptet på den goda glöggen som du gjorde förra året, med clementiner i… Riktig favorit var det!
Kram kram Anna
Karin – förlåt för sent svar! Hmm… det är frågan det hur mycket lakritspulver man ska ta… jag hade nog kört på 2 tsk.