Godis Jul

Superenkla polkatryfflar

Hur har ni det där ute i snöovädret? Här på Öland har det varit minusgrader, uppehåll och soligt. Raka mosatsen från Stockholm, med andra ord. (Förutom minusgraderna då. De kommer man inte undan var man än befinner sig i Sverige idag.) Men nu var det ju inte vädret vi skulle avhandla (även om det är ett tacksamt ämne) utan världens enklaste tryfflar! Just de här tryfflarna är fantastiskt lätta att göra, mycket tack vare att man inte behöver smälta chokladen över vattenbad. Polka- och mintsmaken är helt valfri, testa gärna att smaksätta tryfflarna med nötter eller några droppar likör.

Polkatryfflar, ca 15-20 st
200 g choklad (ca 50-70% kakaohalt)
1,25 dl vispgrädde
8 droppar pepparmyntolja
1 msk rumsvarmt smör
0,5 tsk flingsalt
100 g polkaskruvar, krossade
ev lite kakao vid formning av tryfflarna

Hacka chokladen i små bitar och lägg i en stor skål. Koka upp vispgrädden, slå den sedan över chokladbitarna. Låt grädden smälta chokladen, och rör om till en jämn smet. Droppa i pepparmyntolja och rör ner smöret och saltet. Låt svalna i rumstemperatur, och ställ sedan in skålen i kylen i ca 30-45 min. Rör om med jämna mellanrum. Krossa polkaskruvar med kniv eller mortel, och lägg upp på ett fat. Ta fram tryffelsmeten och forma runda bollar av den. För att undvika kladdet som kan uppstå när händernas värme smälter chokladen – doppa gärna tryffelkulan och händerna i lite kakao. Rulla sedan tryffeln i polkakrosset. Förvara tryfflarna i kylskåpet.

5 december, 2012

4 kommentarer

  1. Åh, som vi har letat efter polkaskruvar i stan, men helt utan resultat. Vi lyckas verkligen inte hitta en endaste liten en… dom som skulle ligga så fint där på vår adventsljusstake och vara mysiga.

    Tryffel är ju kanoners godis, man kan ju verkligen variera en hel massa. Och så är det ju så enkelt att göra, vi brukar köra med plasthandskar på så gör kladdet ingenting:)

    Kramar till er, och ta det försiktigt när ni ger er ut!

  2. Mums ser väldigt goda ut och är det säkert åxå. Polkagris hacket men mint smaken gör det extra gott. Men blir inte många på en sats, får nog göra dubbel sats!!

    Ha de gott, kram Lotta i Kalmar

  3. Å, jag har gått omkring och längtat efter riktigt goda tryfflar hur länge som helst nu. Har själv flera bra och snabba recept men har inte kommit mig för. I stället har jag kokat en massa kolor och annat som egentligen är bra mycket jobbigare… Och polkaskruvar är ju så snygga!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration