Lingonkola
Som alternativ till klassiska kolor tycker jag att lingonkolor är ett kul inslag. För att inte tala om nyttigt – man får ju i sig bär! Bara det är ju en anledning till att frossa i de här röda små kolorna, om du frågar mig. Till en omgång på ca 30 kolor behövs följande:
2 dl frysta och tinade lingon
2,5 dl socker
1,5 dl grädde
1 msk sirap
Mixa de tinade lingonen med t ex en stavmixer och förflytta dem sedan till en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka upp. Fortsätt koka tills smeten klarar det klassiska kulprovet, vilket den här kolan brukar göra redan vid 104-105C Häll sedan smeten i en bakplåtpappersklädd form, ca 20×20 cm, och låt stelna. Skär i bitar och slå in i smörpapper. (Om du orkar.)
14 december, 2010
wow. det där ser inte så LITE gott ut! nej, det ser helt galetsåinibombens gott ut!
Du har så många bra idéer Helena! Jag vill ha både kolan och trälådan/biten den ligger på.
Smart att blanda i bär så de blir nyttiga, nu kan man ju äta de med gott samvete 🙂
Gud vad gott det låter! Jag har dessutom en massa lingon i frysen så jag kör lingonrecept på löpande band. Kommer prova detta i helgen, helt klart 🙂
Gott med lite syrligt i allt det söta!
Lingonkola lät verkligen spännande och gott!
Funderade på om jag skulle göra hallonkola i år men det här känns ju onekligen juligare. 🙂
Det låter jättegott! 🙂 Syrligt mitt i sötman.