Pepparkakscheesecake
Julens godsaker löser av varandra, idag är det pepparkakscheesecake på gång! Jag brukar laga en sådan här cheesecake och servera på julafton, den går alltid hem. Receptet kommer från systrarna Eisenmans bok Vinterns Söta, och kakan räcker till ca 10 personer. 10 väldigt mätta personer kommer det att bli, för jag ska inte sticka under stol med att den här cheesecaken är ganska mättande. Men vem vill vara hungrig när man kan vara mätt på cheesecake?
Kakbotten
25 st krossade pepparkakor
75 g smält smör
Fyllning
800 g philadelphiaost
2.5 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
0,5 tsk malen kryddnejlika
4 st ägg
ca 10 st pepparkakor
Glasyr
100 g philadelphiaost (minst)
1 dl florsocker
Börja med att göra botten till cheesecaken genom att köra 25 pepparkakor tillsammans med 75 g smält smör i en matberedare till en grynig massa, som du sedan trycker ut i en form med löstagbara kanter. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten på formen innan du trycker ut massan, det både skyddar formen och hindrar att kakan fastnar. Ställ formen i kylen medan du gör fyllningen. Rör samman philadelphiaost och socker, och rör sedan ner mjöl, vaniljsocker och kryddor. Rör ner äggen ett i taget, och rör till en slät smet. Häll hälften av smeten i formen, och ställ in den i nedre delen av ugnen på 175C i ca 15-20 min, tills kakan har stelnat/stannat något. Ta ut formen, lägg på ett lager pepparkakor (alla 10 kanske inte går åt) häll över resten av smeten, och ställ tillbaka in i ugnen i ytterligare 35-40 min. Även om kakan kanske inte känns helt stelnad så kommer den att göra det när den har kallnat helt i kylen. Låt den gärna stå över en natt i kylen innan den serveras för bästa smak och konsistens. Bre på glasyren precis innan servering, och garnera med pepparkakor eller siktad kako.
Sofia
15 december, 2010 at 7:46 e mÅhhhhh gud så gott det lät den måste jag prova kram Sofia
Emma
15 december, 2010 at 8:26 e mKöpte den boken ganska nyligen. (har "Två systrars söta") Har inte hunnit bläddra igenom den, men det här receptet ser jättegott ut! 🙂
Cupcakesfluffan
15 december, 2010 at 8:42 e mSå gott det låter, har aldrig gjort pepparkakscheesecake, men gillar pepparkakor och cheesecake så det kan inte bli annat än gott
Maria
16 december, 2010 at 9:58 f mMmm låter jättegott! Vet inte om jag skulle orka det till julbordet, men kring jul låter det ju perfekt.
Sofie
16 december, 2010 at 11:30 f mLåter ju supersmaskigt! Perfekt till alla pepparkakor som är över efter jul…;)
Filippa H.
16 december, 2010 at 11:35 f mOoh, vad fin! – och god smakkombination tycker jag det låter som också.
Kaksmulan
16 december, 2010 at 1:27 e mLåter grymt gott, men inte efter julbordet 😉 då skulle jag sitta avsvimmat i ett hörn resten av dagen och missa tomten och allt…Men måste helt klart testa den någon gång.
Anonym
16 december, 2010 at 2:21 e mOj vad gott det ser ut!
Yasemin
21 december, 2010 at 9:29 e mSom sann cheesecake fanatiker borde jag prova denna och varianten med saffran i nu under jul 🙂
Tony
27 december, 2010 at 9:41 f mKan rekommendera den här helt klart, tack för tipset.
frida
19 december, 2011 at 3:11 e mJag kommer ju baka ihjäl mig efter alla goda tip nu =)
Anonym
22 december, 2011 at 9:44 e mVäldigt god smet…
chefen
Att vara någons fru
23 december, 2011 at 8:15 f mAlltså… Måste man ha en form med avtagbara kanter?
Helena
23 december, 2011 at 9:46 f mNej, det måste man inte, men underlättar när man ska skära ut bitarna, speciellt den första biten. Men det går bra med en annan form också. Ta en med ganska höga kanter, i saå fall, den reser sig ganska mycket i ugnen, men sen sjunker den ner igen. 🙂