Jul

Pepparkakscheesecake

Julens godsaker löser av varandra, idag är det pepparkakscheesecake på gång! Jag brukar laga en sådan här cheesecake och servera på julafton, den går alltid hem. Receptet kommer från systrarna Eisenmans bok Vinterns Söta, och kakan räcker till ca 10 personer. 10 väldigt mätta personer kommer det att bli, för jag ska inte sticka under stol med att den här cheesecaken är ganska mättande. Men vem vill vara hungrig när man kan vara mätt på cheesecake?

Kakbotten

25 st krossade pepparkakor
75 g smält smör

Fyllning
800 g philadelphiaost
2.5 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
0,5 tsk malen kryddnejlika
4 st ägg
ca 10 st pepparkakor

Glasyr
100 g philadelphiaost (minst)
1 dl florsocker

Börja med att göra botten till cheesecaken genom att köra 25 pepparkakor tillsammans med 75 g smält smör i en matberedare till en grynig massa, som du sedan trycker ut i en form med löstagbara kanter. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten på formen innan du trycker ut massan, det både skyddar formen och hindrar att kakan fastnar. Ställ formen i kylen medan du gör fyllningen. Rör samman philadelphiaost och socker, och rör sedan ner mjöl, vaniljsocker och kryddor. Rör ner äggen ett i taget, och rör till en slät smet. Häll hälften av smeten i formen, och ställ in den i nedre delen av ugnen på 175C i ca 15-20 min, tills kakan har stelnat/stannat något. Ta ut formen, lägg på ett lager pepparkakor (alla 10 kanske inte går åt) häll över resten av smeten, och ställ tillbaka in i ugnen i ytterligare 35-40 min. Även om kakan kanske inte känns helt stelnad så kommer den att göra det när den har kallnat helt i kylen. Låt den gärna stå över en natt i kylen innan den serveras för bästa smak och konsistens. Bre på glasyren precis innan servering, och garnera med pepparkakor eller siktad kako.

15 december, 2010

14 kommentarer

  1. Köpte den boken ganska nyligen. (har "Två systrars söta") Har inte hunnit bläddra igenom den, men det här receptet ser jättegott ut! 🙂

  2. Låter grymt gott, men inte efter julbordet 😉 då skulle jag sitta avsvimmat i ett hörn resten av dagen och missa tomten och allt…Men måste helt klart testa den någon gång.

  3. Nej, det måste man inte, men underlättar när man ska skära ut bitarna, speciellt den första biten. Men det går bra med en annan form också. Ta en med ganska höga kanter, i saå fall, den reser sig ganska mycket i ugnen, men sen sjunker den ner igen. 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration