Jul Kakor

Saffranssnittar – kolakakor med saffran

Mixtrandet med julens kryddor fortsätter! Nu är det mormors klassiska kolasnittar som fått ett paket saffran i degen, och de blev jättegoda. Alltså egentligen kan man slänga ner lite saffran eller pepparkakskryddor i vad som helst, så blir det gott. Sådana här kakor är, likt många småkakor, tacksamma att ha i frysen på lut ifall man får oväntat besök i jul. Det slinker gärna ner många, vilket kan vara skönt ifall man behöver tysta mun på vissa långväga julgäster som pratar väldigt mycket. När jag tänker efter är jag nog själv en sådan gäst. Kanske är därför folk ber mig ta mer godis hela tiden?

 

Kolasnittar med saffran, ca 30 st

100 g smör

1 kuvert saffran (0,5 g)

1,5 dl socker

1 msk vaniljsocker

3 dl mjöl

1 tsk bakpulver

2 stora msk ljus sirap

 

Sätt ugnen på 225C. Rör smör, saffran och socker mjukt, och blanda ihop de torra ingredienserna för sig. Blanda samman och tillsätt sirapen. Knåda ihop degen och dela den i fyra delar som du sedan gör fyra lika långa rullar av och lägger på en plåt med bakplåtspapper. Platta till rullarna lite, och sätt in plåten i mitten av ugnen i ca 8 min. När kakorna är gyllenbruna, ta ut dem och snitta dem i bitar med en kniv.

13 december, 2017

3 kommentarer

  1. Jag vet inte hur det gick till men jag fick absolut inte någon knådbar deg, jag fick bara smuldeg. Jag följde måtten noga men vet inte om jag gick bet på ”stora matskedar”. Kanske värt att vara mer precis med det i så fall. Fick rädda upp det med ett recept från Ica

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration