Godis, Jul

Salt kolafudge

Salt kolafudgeSalt kolafudge är året godaste julgodis! De här oskyldiga små fudgebitarna lagade jag häromveckan till ett julgodisreportage. Jag tog med dem till kontoret, och mina kollegor sa att det var den godaste fudge de någonsin ätit. Inget dåligt betyg, eller vad säger ni? Sedan bjöd jag några kompisar på fudgen, och har redan fått maila runt receptet till både höger och vänster innan jag haft möjlighet att lägga upp det på bloggen. Men nu kommer det! Kanske att det blir den godaste fudge som du också har smakat? Hoppas det!

Jag älskar salt kola, och googlade runt efter recept på just salt kolafudge. Men jag hittade inget på det, däremot fanns det gott om recept på klassisk salt kola. Men inte salt fudge, så nu har jag tagit fram ett eget recept på det. Precis som när man kokar kola så underlättar användandet av godistermometer. Däremot är det mycket enklare och snabbare att göra fudge än kola, för fudgen stelnar fortare, och sedan bara skär man den i bitar och förvarar den i kylen eller frysen. Rätt skönt att slippa stå och linda in vare bit i papper, om jag får säga det själv.

Skriv ut

Salt kolafudge

Salt kolafudge

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,20 av 5 recensioner

Loading...

“Den godaste fudge jag ätit i hela mitt liv!” sa testpanelen. “Jo jag tackar”, säger jag. Lika gott som salt kola, fast enklare och snabbare.

  • Total tid: 45 min
  • Antal portioner: Ca 20 bitar 1x
Scale

Ingredienser

  • 3 dl vispgrädde
  • 2,5 dl socker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 vaniljstång
  • 100 g vit choklad
  • 50 g smör
  • 1,5 tsk flingsalt + extra till garnering

Instruktioner

Koka upp grädde, socker, sirap och frön från en urskrapad vaniljstång samt vaniljstången i en vid kastrull. Rör om då och då. Låt koka tills temperaturen uppnår 120C. Ta sedan kastrullen från värmen och fiska upp och släng vaniljstången. Rör ner vit choklad bruten i bitar, smör och flingsalt. Rör tills smeten är jämn och fri från klumpar, och häll sedan över smeten i en avlång brödform klädd med bakplåtspapper. Sprinkla gärna över lite extra flingsalt på toppen efter ett par minuter. Förvara i kylen tills fudgen stelnat helt, skär den sedan i bitar. Förvara i kyl.

10 Kommentar

  1. Malin Kårdahl

    15 december, 2018 at 10:18 f m

    Åh! Är inte mycket för att göra julgodis men kanske det får bli denna ändå…
    Kram kram kompis!

    1. Helena

      19 december, 2018 at 7:18 f m

      Det tycker jag! Stor kram kompis!

  2. Liselotte Johansson

    15 december, 2018 at 4:35 e m

    Jag och dottern ska göra julgodis i morgon. Det blir mest chokladtryfflar. Kanske vi gör ditt recept också. Det låter jättegott. Jag får ta och köpa vit choklad för det har jag ingen. Ha en fin lördagskväll.

    1. Helena

      19 december, 2018 at 7:18 f m

      Vad roligt Liselotte! Hoppas att godiset blev gott! Kram!

  3. Emma

    16 december, 2018 at 12:40 e m

    Har redan kommenterat på IG men måste skriva här också att detta blev vansinnigt gott!

    1. Helena

      19 december, 2018 at 7:15 f m

      Vad roligt Emma, vad glad jag blir! Tack! 🙂

  4. Anna

    19 december, 2018 at 6:36 e m

    Vilken ty av brödform menar du 🤔

    1. Helena

      20 december, 2018 at 6:46 f m

      Jag menar en sån där avlång i metall, en sådan där gammal klassisk som man bakade bröd i förr. Min mormor brukade göra limpor i sådana. Men annars går det jättebra med vilken form som helst, en hederlig lunchlåda har också lagom format och funkar fint. 🙂

  5. Anna

    19 december, 2018 at 6:49 e m

    Ungefär hur lång tid tar kokningen 🤔

    1. Helena

      20 december, 2018 at 6:43 f m

      Hej Anna! Jag tog inte tiden på exakt koktid, men från start till slut tog det ca 45 min att göra receptet. Så effektiv koktid skulle jag nog säga är ca 30 min. En godistermometer är allra bäst, vi använder samma sorts termometer som vi använder som grilltermometer, och det funkar fint.

Lämna en kommentar