Godis, Jul

Salt kolafudge

Salt kolafudgeSalt kolafudge är året godaste julgodis! De här oskyldiga små fudgebitarna lagade jag häromveckan till ett julgodisreportage. Jag tog med dem till kontoret, och mina kollegor sa att det var den godaste fudge de någonsin ätit. Inget dåligt betyg, eller vad säger ni? 

Jag älskar salt kola, och googlade runt efter recept på just salt kolafudge. Men jag hittade inget på det, däremot fanns det gott om recept på klassisk salt kola. Men inte salt fudge, så nu har jag tagit fram ett eget recept på det. Precis som när man kokar kola så underlättar det om man använder sig av en godistermometer. Däremot är det mycket enklare och snabbare att göra fudge än kola, för fudgen stelnar fortare, och sedan bara skär man den i bitar och förvarar den i kylen eller frysen. Rätt skönt att slippa stå och linda in vare bit i papper, om jag får säga det själv.

Skriv ut

Salt kolafudge

Salt-kolafudge

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,22 av 27 recensioner

Loading...

“Den godaste fudge jag ätit i hela mitt liv!” sa testpanelen. “Jo jag tackar”, säger jag. Lika gott som salt kola, fast enklare och snabbare.

  • Författare: Helena
  • Total tid: 45 min
  • Antal portioner: Ca 20 bitar 1x
Scale

Ingredienser

  • 3 dl vispgrädde
  • 2,5 dl socker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 vaniljstång
  • 100 g vit choklad
  • 50 g smör
  • 1,5 tsk flingsalt + extra till garnering

Instruktioner

Koka upp grädde, socker, sirap och frön från en urskrapad vaniljstång samt vaniljstången i en vid kastrull. Rör om då och då.

Låt koka tills temperaturen uppnår 120C. Ta sedan kastrullen från värmen och fiska upp och släng vaniljstången.

Rör ner vit choklad bruten i bitar, smör och flingsalt. Rör tills smeten är jämn och fri från klumpar, och häll sedan över smeten i en avlång brödform klädd med bakplåtspapper.

Sprinkla gärna över lite extra flingsalt på toppen efter ett par minuter. Förvara i kylen tills fudgen stelnat helt, skär den sedan i bitar. Förvara i kyl.

Ett annat snabbt och enkelt julgodis som är lika gott som det här är hemgjord Bounty på tre ingredienser. Och är du mer sugen på att ha de här smakerna i en kola skulle jag satsa på vaniljkola med smör och flingsalt.

30 Kommentar

  1. Malin Kårdahl

    15 december, 2018 at 10:18 f m

    Åh! Är inte mycket för att göra julgodis men kanske det får bli denna ändå…
    Kram kram kompis!

    1. Helena

      19 december, 2018 at 7:18 f m

      Det tycker jag! Stor kram kompis!

  2. Liselotte Johansson

    15 december, 2018 at 4:35 e m

    Jag och dottern ska göra julgodis i morgon. Det blir mest chokladtryfflar. Kanske vi gör ditt recept också. Det låter jättegott. Jag får ta och köpa vit choklad för det har jag ingen. Ha en fin lördagskväll.

    1. Helena

      19 december, 2018 at 7:18 f m

      Vad roligt Liselotte! Hoppas att godiset blev gott! Kram!

  3. Emma

    16 december, 2018 at 12:40 e m

    Har redan kommenterat på IG men måste skriva här också att detta blev vansinnigt gott!

    1. Helena

      19 december, 2018 at 7:15 f m

      Vad roligt Emma, vad glad jag blir! Tack! 🙂

  4. Anna

    19 december, 2018 at 6:36 e m

    Vilken ty av brödform menar du 🤔

    1. Helena

      20 december, 2018 at 6:46 f m

      Jag menar en sån där avlång i metall, en sådan där gammal klassisk som man bakade bröd i förr. Min mormor brukade göra limpor i sådana. Men annars går det jättebra med vilken form som helst, en hederlig lunchlåda har också lagom format och funkar fint. 🙂

  5. Anna

    19 december, 2018 at 6:49 e m

    Ungefär hur lång tid tar kokningen 🤔

    1. Helena

      20 december, 2018 at 6:43 f m

      Hej Anna! Jag tog inte tiden på exakt koktid, men från start till slut tog det ca 45 min att göra receptet. Så effektiv koktid skulle jag nog säga är ca 30 min. En godistermometer är allra bäst, vi använder samma sorts termometer som vi använder som grilltermometer, och det funkar fint.

  6. Alexandra

    20 november, 2019 at 7:14 f m

    Så gott! Den försvann kvickt, och det är bästa betyget!

    1. Helena

      20 november, 2019 at 10:44 f m

      Hihi! Det håller jag med om. 🙂

  7. Hanna

    3 december, 2019 at 7:28 e m

    Så himla goda! Bästa receptet! Konsistensen blev ju perfekt!!

    1. Helena

      5 december, 2019 at 8:28 f m

      Vad roligt att du tycker det Hanna! 🙂

  8. Marie

    8 december, 2019 at 8:03 f m

    Har ett snarlikt recept från en Allt om Mat från tidigt 1990-tal med tillägget 1 msk honung tillsammans med smöret. Jag har använt olika sorters choklad, t.ex. mörk 70 % med smak, så blir det olika sorters fudge🤗.

    1. Helena

      8 december, 2019 at 6:05 e m

      Vilket bra tips! En annan läsare tipsade om att ha i sin favoritspritsort, det tyckte jag också lät spännande. 🙂

  9. Moa

    18 december, 2019 at 4:18 e m

    Måste man ha med vit choklad?🤔

    1. Helena

      18 december, 2019 at 7:54 e m

      Nej, det måste man inte, men jag vet inte riktigt vad som händer med konsistensen på fudgen om man inte har i den då jag inte testat att utesluta den från receptet någon gång. Om du provar, berätta gärna hur det gick! 🙂

  10. Maria

    24 december, 2019 at 10:41 f m

    Min fudgr stelnade inte alls :(. Efter en natt i kylen.

    1. Helena

      25 december, 2019 at 4:38 e m

      Vad tråkigt! Kanske att den inte kokades tillräckligt länge? Använde du termometer?

  11. Charlotta

    5 december, 2020 at 4:25 e m

    Om man inte har godis termometer hur vet man då när den är klar ?

    1. Helena

      7 december, 2020 at 8:46 f m

      Jag har nog aldrig gjort den utan termometer faktiskt. Men har man ingen godistermometer så går det lika bra med en stektermometer, den sorten som har en pinne man sticker ner i köttet med en lång sladd som kopplas till en digital liten enhet. Det är vad jag själv brukar köra med.

      1. Alice

        13 december, 2020 at 10:12 e m

        Vet inte hur gammalt det här inlägget är (men jag hittade ju hit idag så lite aktuellt är det ju ändå), men jag gör alltid kulprov även när jag gör fudge. Men brukar ta bort den från plattan redan när det blir en ganska lös och mjuk kula. Går den för länge blir det ju fortfrande fudge men den blir lite segare bara 🙂

        1. Helena

          14 december, 2020 at 8:40 f m

          Bra tips! 🙂

  12. Beatrice

    22 december, 2020 at 6:53 e m

    Otroligt gott! Jag rörde ner 5 st grillmarschmallows också!

    1. Helena

      23 december, 2020 at 4:08 e m

      Åh, det låter ju supergott!!

  13. Kristine

    31 december, 2020 at 9:22 f m

    Den stelnade inte efter en natt i kylen, vad tråkigt. 🙁 Det började koka med bubblor och så tog jag bort från spisen, har ingen termometer, det vore bra att skriva hur många min man ska koka i så fall 🙁

    1. Helena

      11 januari, 2021 at 11:10 f m

      Hej Kristine! Fudgen ska ju koka ganska länge innan man tar den från värmen och rör ner den vita chokladen, ungefär i en halvtimme. Men det är svårt att säga exakt hur länge, eftersom det beror på hur hög värme man kokar på, och hur stor kastrull man har. Det allra säkraste är att använda en termometer.

  14. Anna

    1 januari, 2021 at 6:53 e m

    Detta var på riktigt den godaste fudgen vi har ätit!! Vips var allt slut! Sonen som bakade dom var helt lyrisk!

    1. Helena

      11 januari, 2021 at 11:54 f m

      Vad jätteroligt att höra Anna! 🙂

Lämna en kommentar