Godis Jul

Salt kolafudge

Salt kolafudge

Salt kolafudge är året godaste julgodis! De här oskyldiga små fudgebitarna lagade jag första gången till ett julgodisreportage. Jag tog med dem till kontoret, och mina kollegor sa att det var den godaste fudge de någonsin ätit. Inget dåligt betyg, eller vad säger ni? 

Jag älskar salt kola, och googlade runt efter recept på just salt kolafudge. Men jag hittade inget på det, däremot fanns det gott om recept på klassisk salt kola. Men inte salt fudge, så nu har jag tagit fram ett eget recept på det. Precis som när man kokar kola så underlättar det om man använder sig av en godistermometer. Däremot är det mycket enklare och snabbare att göra fudge än kola, för fudgen stelnar fortare, och sedan bara skär man den i bitar och förvarar den i kylen eller frysen. Rätt skönt att slippa stå och linda in vare bit i papper, om jag får säga det själv.

Salt kolafudge med vit choklad
Skriv ut

Salt kolafudge

”Den godaste fudge jag ätit i hela mitt liv!” sa testpanelen. ”Jo jag tackar”, säger jag. Lika gott som salt kola, fast enklare och snabbare.

 • Författare: Helena
 • Total tid: 45 min
 • Antal portioner: Ca 20 bitar 1x

Ingredienser

Scale
 • 3 dl vispgrädde
 • 2,5 dl socker
 • 1 dl ljus sirap
 • 1 vaniljstång
 • 100 g vit choklad
 • 50 g smör
 • 1,5 tsk flingsalt + extra till garnering

Instruktioner

Koka upp grädde, socker, sirap och frön från en urskrapad vaniljstång samt vaniljstången i en vid kastrull. Rör om då och då.

Låt koka tills temperaturen uppnår 120C. Ta sedan kastrullen från värmen och fiska upp och släng vaniljstången.

Rör ner vit choklad bruten i bitar, smör och flingsalt. Rör tills smeten är jämn och fri från klumpar, och häll sedan över smeten i en avlång brödform klädd med bakplåtspapper.

Sprinkla gärna över lite extra flingsalt på toppen efter ett par minuter. Förvara i kylen tills fudgen stelnat helt, skär den sedan i bitar. Förvara i kyl.

Ett annat snabbt och enkelt julgodis som är lika gott som det här är hemgjord Bounty på tre ingredienser. Och är du mer sugen på att ha de här smakerna i en kola skulle jag satsa på vaniljkola med smör och flingsalt.

4 december, 2022

48 kommentarer

  1. Tog bort kastrullen när graderna kom upp i 120 precis som det står i receptet, och det har inte stelnat över natten. Vore kanske bra om det stod hur länge ser ska koka istället för som det står nu, lätt att det blir fel.

   1. Det är svårt att säga hur länge det ska koka beroende på hur stor kastrull man har och hög värme. Termometer brukar vara det säkraste sättet. Prova gärna att frysa fudgen, det kan hjälpa.

 1. Jag och dottern ska göra julgodis i morgon. Det blir mest chokladtryfflar. Kanske vi gör ditt recept också. Det låter jättegott. Jag får ta och köpa vit choklad för det har jag ingen. Ha en fin lördagskväll.

  1. Jag menar en sån där avlång i metall, en sådan där gammal klassisk som man bakade bröd i förr. Min mormor brukade göra limpor i sådana. Men annars går det jättebra med vilken form som helst, en hederlig lunchlåda har också lagom format och funkar fint. 🙂

  1. Hej Anna! Jag tog inte tiden på exakt koktid, men från start till slut tog det ca 45 min att göra receptet. Så effektiv koktid skulle jag nog säga är ca 30 min. En godistermometer är allra bäst, vi använder samma sorts termometer som vi använder som grilltermometer, och det funkar fint.

 2. Har ett snarlikt recept från en Allt om Mat från tidigt 1990-tal med tillägget 1 msk honung tillsammans med smöret. Jag har använt olika sorters choklad, t.ex. mörk 70 % med smak, så blir det olika sorters fudge🤗.

  1. Vilket bra tips! En annan läsare tipsade om att ha i sin favoritspritsort, det tyckte jag också lät spännande. 🙂

  1. Nej, det måste man inte, men jag vet inte riktigt vad som händer med konsistensen på fudgen om man inte har i den då jag inte testat att utesluta den från receptet någon gång. Om du provar, berätta gärna hur det gick! 🙂

  1. Jag har nog aldrig gjort den utan termometer faktiskt. Men har man ingen godistermometer så går det lika bra med en stektermometer, den sorten som har en pinne man sticker ner i köttet med en lång sladd som kopplas till en digital liten enhet. Det är vad jag själv brukar köra med.

   1. Vet inte hur gammalt det här inlägget är (men jag hittade ju hit idag så lite aktuellt är det ju ändå), men jag gör alltid kulprov även när jag gör fudge. Men brukar ta bort den från plattan redan när det blir en ganska lös och mjuk kula. Går den för länge blir det ju fortfrande fudge men den blir lite segare bara 🙂

 3. Den stelnade inte efter en natt i kylen, vad tråkigt. 🙁 Det började koka med bubblor och så tog jag bort från spisen, har ingen termometer, det vore bra att skriva hur många min man ska koka i så fall 🙁

  1. Hej Kristine! Fudgen ska ju koka ganska länge innan man tar den från värmen och rör ner den vita chokladen, ungefär i en halvtimme. Men det är svårt att säga exakt hur länge, eftersom det beror på hur hög värme man kokar på, och hur stor kastrull man har. Det allra säkraste är att använda en termometer.

 4. Hejsan, låter ju supergott, tror du man kan lägga den som ett täcke på en kladdkaka? Den kombon måste vara magiskt god tänker jag!

 5. Varit ett stående inslag varje år.
  Familjen o alla som smakar det, älskar det.
  Och just som jag nu står o rosar receptet, så koka det över:)

  1. Haha! Vad roligt att höra att ni gillar den! 🙂 Hoppas att fudgen inte blev vidbränd, men stort tack för att du tog dig tid att skriva att du uppskattar den, det gläder mig! 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration