Salt kolafudge
Salt kolafudge är året godaste julgodis! De här oskyldiga små fudgebitarna lagade jag häromveckan till ett julgodisreportage. Jag tog med dem till kontoret, och mina kollegor sa att det var den godaste fudge de någonsin ätit. Inget dåligt betyg, eller vad säger ni?
Jag älskar salt kola, och googlade runt efter recept på just salt kolafudge. Men jag hittade inget på det, däremot fanns det gott om recept på klassisk salt kola. Men inte salt fudge, så nu har jag tagit fram ett eget recept på det. Precis som när man kokar kola så underlättar det om man använder sig av en godistermometer. Däremot är det mycket enklare och snabbare att göra fudge än kola, för fudgen stelnar fortare, och sedan bara skär man den i bitar och förvarar den i kylen eller frysen. Rätt skönt att slippa stå och linda in vare bit i papper, om jag får säga det själv.
Skriv utSalt kolafudge
“Den godaste fudge jag ätit i hela mitt liv!” sa testpanelen. “Jo jag tackar”, säger jag. Lika gott som salt kola, fast enklare och snabbare.
- Total tid: 45 min
- Antal portioner: Ca 20 bitar 1x
Ingredienser
- 3 dl vispgrädde
- 2,5 dl socker
- 1 dl ljus sirap
- 1 vaniljstång
- 100 g vit choklad
- 50 g smör
- 1,5 tsk flingsalt + extra till garnering
Instruktioner
Koka upp grädde, socker, sirap och frön från en urskrapad vaniljstång samt vaniljstången i en vid kastrull. Rör om då och då.
Låt koka tills temperaturen uppnår 120C. Ta sedan kastrullen från värmen och fiska upp och släng vaniljstången.
Rör ner vit choklad bruten i bitar, smör och flingsalt. Rör tills smeten är jämn och fri från klumpar, och häll sedan över smeten i en avlång brödform klädd med bakplåtspapper.
Sprinkla gärna över lite extra flingsalt på toppen efter ett par minuter. Förvara i kylen tills fudgen stelnat helt, skär den sedan i bitar. Förvara i kyl.
Ett annat snabbt och enkelt julgodis som är lika gott som det här är hemgjord Bounty på tre ingredienser. Och är du mer sugen på att ha de här smakerna i en kola skulle jag satsa på vaniljkola med smör och flingsalt.
Malin Kårdahl
15 december, 2018 at 10:18 f mÅh! Är inte mycket för att göra julgodis men kanske det får bli denna ändå…
Kram kram kompis!
Helena
19 december, 2018 at 7:18 f mDet tycker jag! Stor kram kompis!
Liselotte Johansson
15 december, 2018 at 4:35 e mJag och dottern ska göra julgodis i morgon. Det blir mest chokladtryfflar. Kanske vi gör ditt recept också. Det låter jättegott. Jag får ta och köpa vit choklad för det har jag ingen. Ha en fin lördagskväll.
Helena
19 december, 2018 at 7:18 f mVad roligt Liselotte! Hoppas att godiset blev gott! Kram!
Emma
16 december, 2018 at 12:40 e mHar redan kommenterat på IG men måste skriva här också att detta blev vansinnigt gott!
Helena
19 december, 2018 at 7:15 f mVad roligt Emma, vad glad jag blir! Tack! 🙂
Anna
19 december, 2018 at 6:36 e mVilken ty av brödform menar du 🤔
Helena
20 december, 2018 at 6:46 f mJag menar en sån där avlång i metall, en sådan där gammal klassisk som man bakade bröd i förr. Min mormor brukade göra limpor i sådana. Men annars går det jättebra med vilken form som helst, en hederlig lunchlåda har också lagom format och funkar fint. 🙂
Anna
19 december, 2018 at 6:49 e mUngefär hur lång tid tar kokningen 🤔
Helena
20 december, 2018 at 6:43 f mHej Anna! Jag tog inte tiden på exakt koktid, men från start till slut tog det ca 45 min att göra receptet. Så effektiv koktid skulle jag nog säga är ca 30 min. En godistermometer är allra bäst, vi använder samma sorts termometer som vi använder som grilltermometer, och det funkar fint.
Alexandra
20 november, 2019 at 7:14 f mSå gott! Den försvann kvickt, och det är bästa betyget!
Helena
20 november, 2019 at 10:44 f mHihi! Det håller jag med om. 🙂
Hanna
3 december, 2019 at 7:28 e mSå himla goda! Bästa receptet! Konsistensen blev ju perfekt!!
Helena
5 december, 2019 at 8:28 f mVad roligt att du tycker det Hanna! 🙂
Marie
8 december, 2019 at 8:03 f mHar ett snarlikt recept från en Allt om Mat från tidigt 1990-tal med tillägget 1 msk honung tillsammans med smöret. Jag har använt olika sorters choklad, t.ex. mörk 70 % med smak, så blir det olika sorters fudge🤗.
Helena
8 december, 2019 at 6:05 e mVilket bra tips! En annan läsare tipsade om att ha i sin favoritspritsort, det tyckte jag också lät spännande. 🙂
Moa
18 december, 2019 at 4:18 e mMåste man ha med vit choklad?🤔
Helena
18 december, 2019 at 7:54 e mNej, det måste man inte, men jag vet inte riktigt vad som händer med konsistensen på fudgen om man inte har i den då jag inte testat att utesluta den från receptet någon gång. Om du provar, berätta gärna hur det gick! 🙂
Maria
24 december, 2019 at 10:41 f mMin fudgr stelnade inte alls :(. Efter en natt i kylen.
Helena
25 december, 2019 at 4:38 e mVad tråkigt! Kanske att den inte kokades tillräckligt länge? Använde du termometer?
Charlotta
5 december, 2020 at 4:25 e mOm man inte har godis termometer hur vet man då när den är klar ?
Helena
7 december, 2020 at 8:46 f mJag har nog aldrig gjort den utan termometer faktiskt. Men har man ingen godistermometer så går det lika bra med en stektermometer, den sorten som har en pinne man sticker ner i köttet med en lång sladd som kopplas till en digital liten enhet. Det är vad jag själv brukar köra med.
Alice
13 december, 2020 at 10:12 e mVet inte hur gammalt det här inlägget är (men jag hittade ju hit idag så lite aktuellt är det ju ändå), men jag gör alltid kulprov även när jag gör fudge. Men brukar ta bort den från plattan redan när det blir en ganska lös och mjuk kula. Går den för länge blir det ju fortfrande fudge men den blir lite segare bara 🙂
Helena
14 december, 2020 at 8:40 f mBra tips! 🙂
Beatrice
22 december, 2020 at 6:53 e mOtroligt gott! Jag rörde ner 5 st grillmarschmallows också!
Helena
23 december, 2020 at 4:08 e mÅh, det låter ju supergott!!
Kristine
31 december, 2020 at 9:22 f mDen stelnade inte efter en natt i kylen, vad tråkigt. 🙁 Det började koka med bubblor och så tog jag bort från spisen, har ingen termometer, det vore bra att skriva hur många min man ska koka i så fall 🙁
Helena
11 januari, 2021 at 11:10 f mHej Kristine! Fudgen ska ju koka ganska länge innan man tar den från värmen och rör ner den vita chokladen, ungefär i en halvtimme. Men det är svårt att säga exakt hur länge, eftersom det beror på hur hög värme man kokar på, och hur stor kastrull man har. Det allra säkraste är att använda en termometer.
Anna
1 januari, 2021 at 6:53 e mDetta var på riktigt den godaste fudgen vi har ätit!! Vips var allt slut! Sonen som bakade dom var helt lyrisk!
Helena
11 januari, 2021 at 11:54 f mVad jätteroligt att höra Anna! 🙂