Godis Jul

Vaniljkola med smör och flingsalt

Vamiljkola med smör och flingsalt

Vaniljkola med smör och flingsalt kan vara bland det absolut godaste som finns. Jag har ingen karaktär alls när det kommer till salt kola, utan kan äta hur mycket av det som helst. Vilket jag också gör, i tystnad, för när man väl har munnen full av kola är det svårt att prata. Därför kallar min kollega sådan här kola för ”Håll käften-kola”. 

Jag brukar laga den här vaniljkolan med smör och flingsalt varje jul och ge bort i present, den blir alltid lika uppskattad. Fast jag är väldigt noga med att plocka undan en ansenlig mängd salt kola som present till mig själv också. Jag förvarar den i kylen och smyger dit om kvällarna för att plocka åt mig kola efter kola. Den håller ett par veckor i kylskåp, men går även jättebra att frysa. Att slå in den i papper rekommenderas, så den inte tar smak av andra kylvaror i kylskåpet. Jag brukar klippa bakplåtspapper i bitar och slå in kolan i, och sedan förvara i burk med lock i kylen.

Det är nog i tio års tid nu som jag har kokat den här salta vaniljkolan, och de första åren köpte jag små tuber med flytande glykos på apoteket. Då var de ganska dyra, och tuberna var små. Sedan lanserades en glykossirap i mataffärerna som jag började använda istället, men sedan ett par år tillbaka lyser den med sin frånvaro, och nu är det istället större tuber med flytande glykos som man hittar i den vanliga mataffären. Till det här receptet behöver man köpa hem två tuber glykos. Det går åt minst 1,5 tub, och tuberna brukar vara på 140 g. Får man tag i glykossirap går det bra att använda samma mängd av det istället.

Skriv ut

Vaniljkola med smör och flingsalt

Fullkomligt ljuvlig vaniljkola med smör och flingsalt som inte går att motstå. Har lång hållbarhet och är en perfekt present!

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 10 min
 • Tillagningstid: 30 min
 • Total tid: 40 min
 • Antal portioner: Ca 40 st 1x

Ingredienser

Scale
 • 100 g smör
 • 2,5 dl vispgrädde
 • 0,5 tsk flingsalt
 • 1 vaniljstång
 • 2,5 dl socker
 • 1,5 dl flytande glykos
  ———-
  extra flingsalt att strö ovanpå

Instruktioner

Ta fram en liten kastrull och lägg i smör, grädde, flingsalt och urskrapad vaniljstång (både frön och stång) och låt smälta samman på svag värme.

I en annan kastrull – koka upp socker och flytande glykos på hög värme tills det blir svagt bärnstensfärgat och kommer upp i en temperatur på 170C. (Den börjar ofta byta färg runt 160C.)

Ta kastrullen av värmen och häll ner den varma smör- och gräddblandningen. Det bubblar till rejält i början, så bränn dig inte på ångorna!

Låt koka upp igen, på lägre temperatur nu, tills kolan blir 124C alternativt håller för ett klassiskt kulprov.

Fiska upp och släng vaniljstången, och häll ner kolan i en lämplig form klädd med bakplåtspapper. (T ex en lasagneform.) Vänta ett par minuter, och strö sedan på flingsalt efter smak och tycke.

Låt kolan svalna i rumstemperatur i 3-4 timmar, alternativt över natten (eller ett par timmar i kylen om du har bråttom) innan du skär den i bitar som du sedan slår in i smörpapper eller bakplåtspapper.

Har du ont om tid men vill ändå gärna åt ungefär samma smaker? Gör salt kolafudge istället! Färre moment, och man behöver inte slå in bitarna i papper efteråt!

22 november, 2022

12 kommentarer

 1. Fin blogg du har!
  Har en gråga angående smörkola-receptet…om jag har vaniljpulver istället för vaniljstång, hur mycket ska jag då ta?
  Tack!
  /Pia

 2. Hej!
  Jag har inte kommenterat här inne på ett tag, men här måste jag lämna ett spår.
  Jag vill tacka dig för detta toppenrecept! 😀 Jag gjorde det till jul och gav bort i små fina skålar till farmor, farfar och mamma. När jag stod och skar till dom i köket hemma hos päronen (så där i sista stund) så smakade mamma en och blev heeeelt såld. Hon stod sedan och tjuvkikade, som ett litet barn, utanför rummet jag pysslade i och hoppades att en skål var till henne. Så himla kul! Jag har nog aldrig sett henne så. 😛
  Så nu vet jag vad jag ska baka till hennes dagar! Tack!
  Jag har inte provat med glukos på tub, så jag vet inte hur den blir, men jag körde glykossirapen och det blev suveränt tyckte vi! Det gäller bara att ha den rätt tempererad när man ska servera för den kladdar ihop lite när det är varmt och är väldigt hård om den är kyld, men så kanske det är med vanliga glukosen också…
  Helt klart ett enkelt och grymt bra godisrecept! 😀

 3. Hej!
  Låter som ett jättegod kola.
  Jag har 1,75 dl flytande glukos hemma och skulle egentligen vilja göra slut på den.
  Tror du att det funkar att lägga i 0,25 dl extra, eller riskerar kolan att bli konstig då?

  1. Hej Johanna! Det är mycket möjligt att det funkar. Jag har inte provat själv, men jag hade nog tagit det säkra före det osäkra och använt den mängd som är framtestad i receptet, och offrat resten eller sparat det till nästa år.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration