Skriv ut

Vaniljkola med smör och flingsalt

Vamiljkola med smör och flingsalt

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 5 recensioner

Loading...

Fullkomligt ljuvlig vaniljkola med smör och flingsalt som inte går att motstå. Har lång hållbarhet och är en perfekt present!

Scale

Ingredienser

Instruktioner

Ta fram en liten kastrull och lägg i smör, grädde, flingsalt och urskrapad vaniljstång (både frön och stång) och låt smälta samman på svag värme.

I en annan kastrull – koka upp socker och flytande glykos på hög värme tills det blir svagt bärnstensfärgat och kommer upp i en temperatur på 170C. (Den börjar ofta byta färg runt 160C.)

Ta kastrullen av värmen och häll ner den varma smör- och gräddblandningen. Det bubblar till rejält i början, så bränn dig inte på ångorna!

Låt koka upp igen, på lägre temperatur nu, tills kolan blir 124C alternativt håller för ett klassiskt kulprov.

Fiska upp och släng vaniljstången, och häll ner kolan i en lämplig form klädd med bakplåtspapper. (T ex en lasagneform.) Vänta ett par minuter, och strö sedan på flingsalt efter smak och tycke.

Låt kolan svalna i rumstemperatur i 3-4 timmar, alternativt över natten (eller ett par timmar i kylen om du har bråttom) innan du skär den i bitar som du sedan slår in i smörpapper eller bakplåtspapper.