Rocky Road med geléhallon
Okej hörni, denna rocky road med geléhallon är utan tvekan den godaste rocky road jag har smakat! Klassisk rocky road har man ju ätit, med dumle, jordnötter och marshmallows. Men här dyker söta små geléhallon upp i rocky roaden som röda, vackra rubiner, och dumlen överraskar med att smaka lakrits! Ni hör ju. För alla som gillar kombinationen hallon lakrits är ju den här rocky roaden ett måste.
Jag kan dock inte ta åt mig äran för den helt själv, för originalreceptet heter Pehrs ljusa rocky road och publicerades i ICAs tidning Buffé julen 2012. Vissa saker kan vara extra bra att veta när man gör den här rocky roaden:
- Man kan använda i stort sett vilka nötter som helst. Jag gillar att blanda saltrostade nötter av olika sorter, och tycker att pistagenötter är viktigt att ha i eftersom de ger en så vacker grön färg. Den mixen jag har i min rocky road är 1 dl salta, rostade cashewnötter, 1 dl salta rostade pistagenötter (man åker på att skala dem) och 1 dl salta jordnötter med smak av salt karamell. Alla dessa nötter hittar jag på ett och samma ställe i snacksavdelningen i min lokala mataffär.
- Det räcker att köpa en påse geléhallon för att komma upp i 1,5 dl.
- Vill man enbart ha Dumle lakrits i sin rocky road behöver man köpa 2 st blandpåsar med Dumle för att komma upp i 15 st lakritsdumlekolor. Kan man nöja sig med cirka 8 st, så är det så många som brukar finnas i en blandad påse. Jag misstänker att Dumle lakrits var nytt när det här receptet kom och såldes i påsar med enbart Dumle lakrits i.
- Rocky roaden går jättebra att frysa.
På mitt instagramkonto @baraenkakatill la jag ut en liten film häromdagen på hur enkelt man svänger ihop den här rocky roaden med geléhallon, spana gärna in den!
Skriv utRocky Road med geléhallon
Den godaste rocky road jag ätit, där geléhallonen lyser upp i chokladen som röda rubiner och smakar underbart ihop med dumle lakrits och de salta nötterna!
- Förberedelser: 15 min
- Tillagningstid: 5 min
- Total tid: 20 min
- Antal portioner: 30–40 st 1x
Ingredienser
- 3 dl blandade, salta nötter
- 1 dl Rice Krispies
- 15 st Dumlekolor (gärna Dumle lakrits)
- 1,5 dl geléhallon
- 1,5 dl minimarshmallows
- 400 g mjölkchoklad
Instruktioner
Blanda allting utom mjölkchokladen i en bunke. Inget behövs egentligen hackas eller skäras, men jag brukar halvera Dumlekolorna i alla fall. Man kan klippa dem på mitten med en kökssax.
Smält mjölkchokladen över vattenbad, och rör ner den i bunken. Blanda allt med en slev, och stjälp ut i en bakplåtpappersklädd form, t ex en lasagneform. Låt stå kallt i cirka en timme, skär sedan i bitar som du förvarar i kylen. Går jättebra att frysa.
Detta är ett av mina absoluta favoritjulgodis. De andra då? De är chokladdoppad lakritskola med turkisk peppar och vaniljkola med smör och flingsalt. Hemgjord bounty och salt kolafudge går inte av för hackor de heller.
Så gott – har gjort dessa i dag! Dumle finns på ICA att köpa som plockgodis och då kan man plocka ihop de sorter man själv vill ha. Kram!
Åh, har ni lakritsdumle som lösvikt på ditt ICA? Lyx!! Ska leta i affärerna bland lösvikten här hemma.