Godis Halloween Säsong

Baka enkelt halloweengodis

Baka halloweengodis spöken

Cornflakes, honung, jordnötssmör, lönnsirap, choklad och lite pärlformat strössel är de enda ingredienserna du behöver för att göra det här gulliga och enkla halloweengodiset, som sedan väntar snällt i frysen på hungriga halloweenbarn. (Alternativt okynnesätande vuxna. Vi har representanter från båda kategorierna här hemma.)

Det här är ett jättebra och roligt halloweengodis som inte kräver ugn och som man kan göra med barnen, och som är lite mer åt det gulliga hållet än det läskiga. Kanske dock att barnen bör ha fyllt fem, sex år för att inte gå helt bananas under garneringen. (Ifall du tänkt fotografera dem efteråt och lägga ut dem på din blogg, så att säga.) Evelyn som är tre år var helvild och väldigt, …hm, artistisk, under garneringen.

Det här receptet på halloweengodis har jag hittat på en amerikansk blogg, och försvenskat. Först bakade jag det som det stod skrivet, och sedan bakade jag om det, med mindre än halva mängden honung och lönnsirap, samt med vissa andra justeringar. Saker och ting är ju ganska sött i Amerikat. Där är 5 dl socker i en kaka inga konstigheter. Här är vi lite mer restriktiva, och tur är väl det. Men det är ett riktigt gott godis, som påminner om typiska ”bars” och som bara är sötat med naturliga produkter.

Skriv ut

Enkelt halloweengodis med spöken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Enkelt och gott halloweengodis med gulliga små spöken, som görs utan ugn och som är perfekt att göra ihop med barnen!

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 25
 • Tillagningstid: 10 min
 • Total tid: 35 min
 • Antal portioner: 1 form 1x

Ingredienser

Scale
 • 13 dl cornflakes
 • 2,5 dl jordnötssmör
 • 0,5 dl flytande honung
 • 0,5 dl lönnsirap
 • 300 g mellanmörk choklad (ca 55% kakaohalt)
 • 100 g ljus choklad
 • ca 1 tsk mörkt pärlströssel till garnering

Instruktioner

Mät upp 13 dl cornflakes och häll i en stor bunke.

Smält samman jordnötssmör med honung och lönnsirap i en kastrull tills det är slätt och blandat. Rör runt hela tiden så att det inte bränner fast.

Rör ner jordnötsblandningen i cornflakesen, och blanda runt med två vanliga matskedar. (Bestick, alltså. Det blir lite kladdigt, men fastnar mindre på bestick än det gör på en stor slev.)

Klä en frysbar form med bakplåtspapper, ungefär en så stor form som du skulle använda till lasagne, och tryck ut cornflakesblandningen däri. Pressa ut den och platta till den så att den täcker hela formen. Ställ in i kylen medan du gör chokladen.

Smält 300 g mörk choklad över vattenbad, jag brukar använda en med 55% fetthalt som inte blir så bitter i smaken som en 70% blir. (Dessutom är det billigare.) Bre chokladen över cornflakesytan med hjälp av en slickepott. Ställ in i kylen.

Smält 100 g vit choklad över vattenbad. Ta fram formen ur kylen, och skeda teskedsstora klickar vit choklad över den mörka, med jämna mellanrum. Gör cirka 2-3 åt gången.

För att få spökmönstren, dra ner en svans i den vita chokladen med hjälp av spetsen på en tesked, och gör likadant åt sidorna för armar. Torka av skeden på hushållspapper mellan varven ifall du får mörk choklad på den.

Placera ut små ögon på dina spöken med hjälp av pärlformat chokladströssel. 

Frys formen i cirka 30 min, och plocka sedan ut den och bryt den i bitar. Börja med att skära lite med kniv, och bryt sedan i samma riktning med händerna för att få en lite ojämn och spökig form på godiset. (Eller så bara skär du ut precis den sortens bitar du vill ha, med kniv.) Förvara det i frysen, det behövs knappt tinas, man kan äta det direkt från frysen. Men för artighetens skull om du ska bjuda andra och inte bara okynnesäta själv – låt det ligga i rumstemperatur i fem minuter först. 

Vill du baka en kaka också, när du ändå är igång? I så fall rekommenderar jag mjuk pumpakaka med glasyr. Den är grym!

27 oktober, 2021

4 kommentarer

 1. Om man skulle vilja göra detta men är allergisk mot nötter/mandel, finns det något man kan ersätta jordnötssmöret med?

  1. Hej Lotta! Då kan man använda solrossmör istället. Jag har inte provat det själv, men vet att det är ett vanligt alternativ till jordnötssmör som ofta rekommenderas till allergiker. Dels kan man köpa det, det är bara att googla på solrossmör så finns det flera återförsäljare i Sverige, eller så kan man göra det själv. Då rostar man solroskärnor i en torr stekpanna tills de blir gyllene, sedan kör man dem i en matberedare eller annan stark mixer tills fetterna i solroskärnorna släppt och det bildats en trög massa liknande jordnötssmör. Det tar några minuter, och man får peta ner kärnorna från kanterna i mixern några gånger, men sen blir det till slut jordnötssmörkonsistens på det! Går det alltför dåligt kan du tillsätta en liten skvätt neutral olja. Och smaka av med salt framåt slutet. Lycka till! 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration