Bröd Halloween

Pumpaformat bröd med honungssmör

Pumpaformat bröd

Pumpaformat bröd är ju helt klart höstens stora baktrend! Har ni testat? Det är faktiskt riktigt enkelt, man bara binder ihop brödet med några snören inför andra jäsningen, så får det en pumpaliknande och veckig form. Pricken över i blir kanelstången man stoppar ner direkt efter gräddning som en liten pumpastjälk. Piffigt va?

Till pumpabrödet har jag vispat ihop ett honungssmör som smakar alldeles ljuvligt, och ger en sötsalt smakbrytning till brödet.

I mitt pumpaformade bröd har jag inte haft i någon pumpa alls (det är därför det fick heta pumpaformat bröd istället för pumpabröd), men den som vill gå all in på höstens smaker kan absolut prova att ha i pumpapuré och höstiga kryddor som kanel och muskot. Själv ville jag att det skulle gå fort, vilket det inte alltid gör när man ska ugnsbaka pumpa och gröpa ur den för att få sig en pumpapuré. I USA säljs ju pumpapuré på burk överallt, så där är det ju mycket lättare. Så för att tröskeln för att baka ett pumpaformat bröd inte skulle bli så stor, är det ett helt vanligt recept på vita brödlimpor jag har utgått ifrån. Men jag har penslat brödet med uppvispat ägg före gräddning för att få fram den gyllene tonen. Om man inte gör det blir det inte alls lika fint. (Jag penslade nämligen bara det ena för att testa.)

Pumpabröd

Hur gör man då för att få till formen? Först gör man en vanlig deg som får jäsa i bunken i cirka en timme, och sedan delar man den i två delar och formar två runda limpor som man lägger ovanpå ett sådant här mönster av trådar på baklåten. Det här är 4 trådar som ligger över varandra med jämna avstånd och bildar formen av åtta tårtbitar.

Pumpaformat bröd snören

Sedan drar man åt sina snören och knyter ihop ändarna och klipper av dem, så blir det så här! För att bröden inte ska hamna för nära varandra kan man kosta på sig att lägga dem på varsitt bakplåtspapper så att man kan skjuta dem ifrån varandra ifall de skulle råka komma för nära. Man vill ju inte att de ska jäsa in i varandra så att pumpamönstret inte framgår. Sedan får de jäsa såhär i cirka 30-40 minuter, innan man gräddar dem som vanligt.

Skriv ut

Pumpaformat bröd med honungssmör

När ett vanligt, vitt bröd formas som en pumpa med hjälp av några steksnören blir det extra fint till halloween och höstens middagar!

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 35 min
 • Tillagningstid: 25 min
 • Total tid: 1 h + ca 1,5 h jästid
 • Antal portioner: 2 limpor 1x

Ingredienser

Scale
 • 0,5 pkt (25 g) jäst
 • 5 dl ljummet vatten
 • 3 msk neutral olja (t ex solros-, raps- eller matolja)
 • 1 msk honung
 • ca 13 dl vetemjöl
 • 2 tsk salt

———-

 • 8 bitar steksnöre (ca 25 cm långa/st)
 • 1 uppvispat ägg till pensling
 • 2 st kanelstänger

Honungssmör:

 • 100 g smör
 • 1 msk honung
 • 0,5 tsk flingsalt

Instruktioner

Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med vattnet.

Tillsätt olja och honung, och sedan mjölet. Arbeta i en bakmaskin i 15 minuter och häll sedan i saltet sista minuten. (Den långa bearbetningen och den sena tillförseln av saltet ger ett extra fluffigt och fint bröd.) Sätt plastfolie över bunken och låt jäsa till dubbel storlek, cirka en timme.

Baka ut degen på mjölat bakbord till två limpor. Ta fram två bakplåtspapper så att limporna får varsitt så du kan flytta dem på plåten så att de inte hamnar för nära varandra och jäser ihop. Lägg snörena som på bilden och placera första limpan ovanpå. Knyt ihop alla ändar, och klipp av trådstumparna. Gör likadant med nästa bröd. Låt jäsa i cirka 30-40 minuter.

Pensla limporna med ett lätt uppvispat ägg, och grädda dem i mitten av ugnen på 225C i ca 25 min, tills de har fått fin färg. Låt svalna ett par minuter efter att du tagit ut dem, och stoppa sedan ner en kanelstång som pumpastjälk högst upp i mitten på varje limpa. Vänta ytterligare 10-15 min och klipp sedan upp trådarna där de är fästa, och dra ut dem försiktigt. (Ska brödet serveras direkt funkar det att dra ur trådarna tidigare.) Var noga med att se till att du får ut alla trådbitar ur brödet.

Honungssmöret kan göras medan degen jäser eller precis vid servering. Bara vispa samman 100 g smör med 1 msk flytande honung och 0,5 tsk flingsalt med elvisp i en bunke, och lägg över i en liten serveringsskål.

Mer sugen på att baka en pumpapaj, med riktig pumpa i? Testa amerikansk pumpapaj!

25 oktober, 2021

4 kommentarer

 1. Fint!
  Du hittar pumpapuré på amerikanska hyllan. Bor i pytteliten håla i Dalarna och även här finns det. Innehåller faktiskt inget skräp utan 100% pumpa!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration