Skriv ut

Pumpaformat bröd med honungssmör

Pumpaformat bröd

När ett vanligt, vitt bröd formas som en pumpa med hjälp av några steksnören blir det extra fint till halloween och höstens middagar!

Ingredienser

Scale
  • 0,5 pkt (25 g) jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 3 msk neutral olja (t ex solros-, raps- eller matolja)
  • 1 msk honung
  • ca 13 dl vetemjöl
  • 2 tsk salt

———-

  • 8 bitar steksnöre (ca 25 cm långa/st)
  • 1 uppvispat ägg till pensling
  • 2 st kanelstänger

Honungssmör:

  • 100 g smör
  • 1 msk honung
  • 0,5 tsk flingsalt

Instruktioner

Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med vattnet.

Tillsätt olja och honung, och sedan mjölet. Arbeta i en bakmaskin i 15 minuter och häll sedan i saltet sista minuten. (Den långa bearbetningen och den sena tillförseln av saltet ger ett extra fluffigt och fint bröd.) Sätt plastfolie över bunken och låt jäsa till dubbel storlek, cirka en timme.

Baka ut degen på mjölat bakbord till två limpor. Ta fram två bakplåtspapper så att limporna får varsitt så du kan flytta dem på plåten så att de inte hamnar för nära varandra och jäser ihop. Lägg snörena som på bilden och placera första limpan ovanpå. Knyt ihop alla ändar, och klipp av trådstumparna. Gör likadant med nästa bröd. Låt jäsa i cirka 30-40 minuter.

Pensla limporna med ett lätt uppvispat ägg, och grädda dem i mitten av ugnen på 225C i ca 25 min, tills de har fått fin färg. Låt svalna ett par minuter efter att du tagit ut dem, och stoppa sedan ner en kanelstång som pumpastjälk högst upp i mitten på varje limpa. Vänta ytterligare 10-15 min och klipp sedan upp trådarna där de är fästa, och dra ut dem försiktigt. (Ska brödet serveras direkt funkar det att dra ur trådarna tidigare.) Var noga med att se till att du får ut alla trådbitar ur brödet.

Honungssmöret kan göras medan degen jäser eller precis vid servering. Bara vispa samman 100 g smör med 1 msk flytande honung och 0,5 tsk flingsalt med elvisp i en bunke, och lägg över i en liten serveringsskål.