Asiatiskt Bröd

Chapatibröd

Chapatibröd

Chapatibröd är ett indiskt bröd som man gör i stekpanna, som påminner om ett lite matigare tunnbröd. Chapatibrödet, eller Roti som det kallas på hindi, har hamnat lite i skymundan av det populära naanbrödet, men är ett betydligt vanligare inslag i den indiska vardagsmaten och faktiskt enklare att göra.

Tydligen kräver ett tvättäkta naanbröd en tandooriugn, något som påminner om en cylinder där man trycker upp naanbrödet mot den skållheta väggen.

Jag må ha en grill och ett våffeljärn, men ingen tandooriugn. Men! Jag har ett jättebra recept på naanbröd i vanlig hederlig stekpanna. Men chapatibröd går helt klart mycket fortare.

Kavla dem runda

Så chapatibröd, helt enkelt; en del av den indiska vardagsmaten, och som används till att skopa upp maten man äter istället för bestick.

När Vimals mamma gör chapatibröd blir de alltid jätterunda och fina, och hon har en speciell kavel till dem och en platta som hon använder att kavla dem på. När jag gör dem blir de inte runda, de blir ganska ojämna faktiskt.

Jag sålde in dem som ”rustika”, men hon blev inte imponerad, och jag fick göra om dem tills de blev rundare. Jag tror att det finns en stolthet i att de ska vara runda och fina, så jag valde ut det allra rundaste och la överst på bilden här ifall hon skulle se den.

Sväller upp som bollar i stekpannan

När man steker chapatibröd i stekpannan sväller det upp som en boll efter att man har vänt det en gång. Ifall man har tur, alltså. Bröden gör inte alltid det. Men varje gång de gör det blir jag jätteglad och ropar stolt på Olof och barnen att de ska titta, men när de hunnit dit har chapatibrödet sjunkit ihop igen.

De är godast nygräddade, och jag brukar bre smör på dem direkt efter att de kommit ur pannan, innan jag lägger dem på hög. Servera dem gärna till palak paneer eller till indisk butter chicken.

Skriv ut

Chapatibröd

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Chapatibröd – det bröd som serveras till vardags i Indien som används till att skopa upp maten med. Görs i stekpanna och påminner lite om tunnbröd.

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 5 min
  • Tillagningstid: 40 min
  • Total tid: 45 min
  • Antal portioner: 10 1x

Ingredienser

Scale
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl rågsikt
  • 0,5 tsk salt
  • 3 msk olja
  • 1,5-2 dl kokt vatten

Instruktioner

Koka upp vatten och låt det svalna till den grad att du inte bränner dig på det.

Blanda mjölsorterna och saltet, rör ner oljan och knåda runt med en träslev. Tillsätt vattnet lite i taget och knåda en smidig, klibbfri och ganska hård degboll med händerna. Låt degen vila i 15-20 min.

Värm en torr stekpanna, och dela degen i 10 bollar, ungefär samma storlek som pingisbollar.

Kavla ut varje boll till runda, tunna plattor, cirka 10 cm i diameter och några mm tunna.

Stek varje chapatibröd på medelhög värme först på ena sidan, och vänd det när små luftbubblor börjar uppstå efter ca 20 sekunder. Stek lite längre på andra sidan. Här sväller ofta brödet upp och blir som en rund boll innan det sjunker ihop igen. Vänd en sista gång, låt steka några sekunder till, och lägg över på ett fat.

Bre gärna lite smör på varje chapati innan du lägger på nästa, för att behålla mjukheten. Linda in dem i en kökshandduk om du inte ska äta dem direkt. De är dock allra godast nygräddade.

Vill samtidigt passa på att tacka min indisk-svenska kompis Amy som hjälpt mig med tips kring chapatibröd. För goda och genuina, indiska recept, besök gärna hennes blogg Amys piece of cake.

3 april, 2020

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration