Kyckling med avokado & asiatisk nudelsallad
Inlägg i reklamsamarbete med Spring Wine and Spirits
Ljummen kyckling med asiatisk nudelsallad är perfekt att äta på en varm sommardag! Krispiga grönsaker, friska örter och en kryddig sås som sätter smak på det hela. Och så är det avokado i också, något jag tycker man har i alldeles för sällan. Det fina med den här maträtten är att man kan äta den både varm och kall. Man kan servera den som färdigupplagd maträtt, men man kan också göra en rolig grej av den och servera den som en plockbuffé där alla får plocka ihop sin egen tallrik med vad de gillar; den marinerade, wokade kycklingen för sig, avokado i en skål, strimlad morot och gurka i en annan…. Att få plocka själv är roligt för alla, och det gör den här kycklingen med asiatisk nudelsallad till en bra bufférätt på sommarens bjudningar. Gillar man vietnamesiska vårrullar är det här en perfekt maträtt som är som en förenklad version av vårrullarna, fast i en skål!
Till den här somriga anrättningen serverar jag det vita, italienska vinet Pasqua Chardonnay Organic. Italiensk chardonnay till asiatiska smaker, tänker ni kanske nu? Jag lovar att det passar perfekt!
Den här maträtten kan förberedas dagen före servering och bara plockas fram ifall det är buffé. Jag har skurit kycklinglårfilé i bitar och wokat dem, men är det många som ska utfodras hade jag marinerat hela kycklingbröstfiléer istället, kört dem i ugnen och skurit dem i bitar vid servering, för att spara tid och undvika att mindre kycklingbitar blir torra. Gör gärna extra av sojasåsen, den blir populär och går åt!
Den här kycklingrätten är också enkel att anpassa till vad du själv föredrar och gillar; vill du ha lite hackade cashewnötter eller jordnötter på toppen? Kör på! Gillar du inte chiliflakes eller har inga svarta sesamfrön hemma? Skippa det, det blir bra ändå! Föredrar du räkor framför kyckling, eller kanske tofu? Kör på det istället!
Skriv utKyckling med asiatisk nudelsallad
Ljummen kyckling med grönsaker och en asiatisk nudelsallad som passar perfekt som bufférätt till många. Enkelt recept som går att förbereda.
- Förberedelser: 45 min
- Tillagningstid: 15 min
- Total tid: 60 min
- Antal portioner: 4 1x
Ingredienser
Sås till marinad och servering:
- 1,5 dl japansk soja
- 2 msk risvinäger
- 1 msk sesamolja
- 1 tsk socker
- 1 vitlöksklyfta, pressad eller finriven
- 0,75 msk färsk, finriven ingefära
- 1 lime – finrivet skal
Övrigt:
- 500 g kycklinglårfilé
- 1 pkt risnudlar á 180 g
- ca 1/3 gurka
- 2 st mellanstora morötter
- 2 st avokado
- 2 st salladslökar
- 1 knippe mynta
- 1 knippe koriander
- ca 1 msk svarta sesamfrön
- lite chiliflakes
Instruktioner
Rör ihop alla ingredienser till den kombinerade marinaden och såsen i en skål stor nog att rymma kycklingen sedan. Det kommer att bli sammanlagt 2 dl sås, så häll av 1 dl sås i en liten kanna och ställ åt sidan, och låt resten av såsen ligga kvar i skålen.
Skär kycklingen i bitar och lägg i skålen. Låt den marinera däri medan du skär upp grönsakerna. Skär gurkan och morötterna i tunna stavar, 3-5 cm långa är lagom.
Skär avokadon i tärningar, strimla salladslöken och plocka bladen från myntan och koriandern. (Strimla bladen ifall de är väldigt stora.)
Koka nudlarna, och woka samtidigt kycklingen. Släng den marinad som blir kvar i skålen.
Servera kycklingen ihop med nudlarna, grönsakerna, salladslöken och de färska kryddorna. Strössla lite chiliflakes och svarta sesamfrön över varje portion, och ringla lite av såsen från kannan ovanpå. (Går såsen åt fort kan man alltid späda ut den med en extra skvätt japansk soja.)
Eller – lägg allting i skålar och låt alla få plocka ihop sin egen portion.
Har du gott om tid och vill hellre göra vietnamesiska vårrullar med liknande smaker? Det hittar du recept på här!