Asiatiskt Kyckling Vardag

Asiatisk apelsinkyckling

Asiatisk apelsinkyckling

Den här asiatiska apelsinkycklingen har jag ruvat på ända sedan i vintras, för när våren och sommaren kom kändes den mer som höst- och vintermat än som sommarmat.

Fast man kan ju äta den året runt har jag kommit fram till, och det bör man, för den är så otroligt god! Om ni testar den här maträtten tror jag faktiskt att den kommer att bli en ny vardagsfavorit hos många av er!

Den här asiatiska apelsinkycklingen smakar verkligen kinamat på riktigt. Ofta gör det ju sällan det när man lagar asiatisk mat hemma. Det blir gott, men inte sådär genuint som det smakar från till exempel kinarestaurangen. (Sedan vet jag ju såklart att vi har en försvenskad variant av kinamat här och att maten inte smakar så på plats. Men det är ikke det vi snakker om nu.)

Jag tror att det som gör att den här apelsinkycklingen smakar så genuint och gott är all hoisinsås, och att jag har vågat hutta i lite mer risvinäger än jag brukar. Den må lukta illa i flaskan, men den gör skillnad i maten!

Och du – tänk på att använda japansk soja på alla ställen där det står japansk soja. Annars blir det här en väldigt salt maträtt.

Om man har tid kan man rosta lite sesamfrön och hälla över precis före servering, men det gör inte supermycket för smaken, det är mest piffigt och ser proffsigt ut.

Har du ont om tid, men har en påse svarta sesamfrön i skafferiet, kan du istället strössla lite svarta sesamfrön över riset. Det gör inte heller så värst mycket för smaken, men ser väldigt proffsigt och genuint ut.

Att toppa med salta jordnötter är gott, men inte heller något måste. Det viktigaste när det kommer till toppingen är den skivade salladslöken, för den ger mycket smak och ser piffig ut.

Dan Dan nudlar

Gillar du denna vågar jag även lova att du gillar dan dan noodles – asiatisk kryddad färs med nudlar i buljong! Jag är också 100% säker på att du också skulle gilla indisk butter chicken som är ett av bloggens allra populäraste recept.

Vill du hellre ha en gräddig kycklinggryta med lite svennigare smaker skulle jag rekommendera denna krämiga kycklinggryta med soja, dijon och dragon. Också supergod!

Skriv ut

Asiatisk apelsinkyckling

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

3.5 from 2 reviews

Riktigt god och lättfixad asiatisk apelsinkyckling som smakar asiatiskt på riktigt!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 15 min
  • Tillagningstid: 25 min
  • Total tid: 40 min
  • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale

Till kycklingen:

  • ca 500 gram kycklingfilé (bröstfilé eller lårfilé)
  • 0,5 dl japansk soja
  • 0,5 dl mjöl

Till såsen:

  • 0,5 dl japansk soja
  • 0,5 dl hoisinsås
  • 1 dl vatten
  • 1 msk risvinäger
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk kinesisk soja
  • 0,5 msk färsk ingefära, finriven
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 0,5 apelsin, finrivet skal och pressad saft

Till servering:

  • 1 pkt salladslök, ca 125 g
  • ca 2 msk rostade sesamfrön till topping 
  • ca 0,75 dl salta jordnötter till topping
  • ris till 4 portioner

Instruktioner

Skär kycklingfilén i ganska små bitar och lägg dem i en bunke. Häll över 0,5 dl soja och rör runt så att den blandas helt med kycklingen. Rör ner mjölet, lite i taget, och rör runt tills mjölet täcker i stort sett alla kycklingbitar. Låt stå till sig medan du gör såsen.

I en annan liten bunke, blanda 0,5 dl japansk soja med hoisinsås, vatten, risvinäger, sesamolja och kinesisk soja. (Den kinesiska sojan ger lite extra sälta och tryck.) Finriv sedan ner ingefäran, förslagsvis med ett zestjärn, och pressa eller riv ner vitlöksklyftorna också. Halvera apelsinen och riv skalet, gärna även det med zestjärnet, och pressa ut saften. Rör runt, och ställ åt sidan. Nu kan det också vara läge att dra igång ett riskok.

Skär salladslöken i små, sneda skivor. Spara den allra grönaste hälften i en skål till garnering, och låt resten ligga kvar på skärbrädan.

Stek kycklingbitarna tills de har fått fin färg. Mjölet gör ytan extra fin. Häll sedan ner salladslöken som låg kvar på skärbrädan, och rör ner såsen du rört ihop. Låt småputtra ihop i fem minuter tills såsen har tjocknat lite, vilket den gör tack vare mjölet. 

Under tiden kan du rosta sesamfrön i en torr stekpanna. Hinner du inte rosta dem, skippa det, det blir piffigt ändå. Eller bara skippa dem helt. Att hälla svarta sesamfrön över det vita riset impar också på folk. 

Servera den asiatiska apelsinkycklingen med ris, skuren salladslök, eventuella sesamfrön och jordnötter. 

9 november, 2021

10 kommentarer

  1. Åhhh…blev så inspirerad av de goda smakerna så jag prövade receptet till middag igår.
    Vilken succé!! Det blev verkligen jättegott, helt klart en ny favorit och det bästa….det finns lite rester till lunch idag också för jag gjorde( givetvis) dubbel sats. Återigen tack för dina härliga recept😋!

  2. Hej Helena!
    Kollade lite efter kycklingrecept med lite asieninspiration och hittade detta. Min fråga till dig, kan jag förbereda denna rätt någon timme innan gästerna kommer?
    Mvh
    Christina

    1. Hej! Det kan du absolut göra! Om du märker när du värmer upp den igen sen att såsen känns lite väl tjock (den tjocknar lite när den svalnar) är det bara att späda ut den med lite vatten tills du blir nöjd med konsistensen. 🙂

  3. Väldigt gott!
    Men blev väldigt salt av all soja, så tar man bara ner på sojan och tar i mer av pressad apelsin så blir det garanterat supergott! 😁






    1. Bra tips! Ett annat sätt att minska saltet är att använda Kikkomans japanska soja med mindre salt, den har grön plasthatt och det står ”reducerat saltinnehåll” på den. 🙂

    1. Vad roligt! Nu blev jag också sugen på att göra den här apelsinkycklingen, det var flera månader sedan jag gjorde den sist! Ska åtgärda det redan nästa vecka. 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration