Skriv ut

Chapatibröd

Chapatibröd

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Chapatibröd – det bröd som serveras till vardags i Indien som används till att skopa upp maten med. Görs i stekpanna och påminner lite om tunnbröd.

Ingredienser

Scale
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl rågsikt
  • 0,5 tsk salt
  • 3 msk olja
  • 1,5-2 dl kokt vatten

Instruktioner

Koka upp vatten och låt det svalna till den grad att du inte bränner dig på det.

Blanda mjölsorterna och saltet, rör ner oljan och knåda runt med en träslev. Tillsätt vattnet lite i taget och knåda en smidig, klibbfri och ganska hård degboll med händerna. Låt degen vila i 15-20 min.

Värm en torr stekpanna, och dela degen i 10 bollar, ungefär samma storlek som pingisbollar.

Kavla ut varje boll till runda, tunna plattor, cirka 10 cm i diameter och några mm tunna.

Stek varje chapatibröd på medelhög värme först på ena sidan, och vänd det när små luftbubblor börjar uppstå efter ca 20 sekunder. Stek lite längre på andra sidan. Här sväller ofta brödet upp och blir som en rund boll innan det sjunker ihop igen. Vänd en sista gång, låt steka några sekunder till, och lägg över på ett fat.

Bre gärna lite smör på varje chapati innan du lägger på nästa, för att behålla mjukheten. Linda in dem i en kökshandduk om du inte ska äta dem direkt. De är dock allra godast nygräddade.