Glass, Påsk, Tårtor

Glasstårta till påsk

Glasstårta till påsk

Tycker ni som jag, att glasstårta till påsk är den bästa efterrätten? Som påskdessert vill man ju gärna ha något fräscht, lätt och vårigt, och då tycker jag att en påskig och vårig glasstårta är perfekt.

Den här påsktårtan är gjord på en mandelbotten som är supersmidig som jag ofta har som botten i mina glasstårtor, och själva glassen är en hemgjord mangoglass. Och så har jag dekorerat den med karamelliserade pecannötter och penséer, som många har i sina blomlådor nu. (Okej, jag hoppas att ni inte har pecannötter i blomlådorna, men ni fattar.) Obesprutade penséer eller violer hör till de blommor som är ätbara, även om jag själv kanske inte brukar äta upp blommorna.

Glasstårtan går bra att göra flera dagar i förväg, men vänta med att garnera den till precis före servering. (Och hinner du inte med pecannötterna går det jättebra att skippa dem och enbart satsa på att garnera med blommor. Ingen stress!)

Skriv ut

Glasstårta till påsk

Glasstårta till påsk

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,25 av 4 recensioner

Loading…

Vårfin glasstårta till påsk! Fräsch mangoglass med citrus på en mandelbotten, vackert garnerad med ätbara blommor och karamelliserade nötter. 

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 25 min
  • Tillagningstid: 30 min
  • Total tid: 55 min + frystid
  • Antal portioner: 810 1x
Scale

Ingredienser

Mandelbotten:

  • 2 dl grovhackad mandel
  • 1,5 dl socker
  • 1 msk mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 4 äggvitor

Mangoglass:

  • 1 pkt fryst mango i tärningar, tinat (250 g)
  • 1 citron, rivet skal
  • 4 äggulor
  • 1,5 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 dl vispgrädde

Karamelliserade pecannötter:

  •  50 g pecannötter
  • 2,5 msk socker
  • 1 msk vatten 
  • 0,5 tsk flingsalt

Instruktioner

Lägg fram mangopaketet så det får tina.

Mandelbotten: Sätt ugnen på 175C. Grovhacka mandeln, antingen för hand eller låt den gå ett par varv i en mixer. Lägg hacket i en bunke och rör runt det med socker, mjöl och bakpulver. 

Vispa äggvitorna för sig till ett fast skum, och rör sedan ner det i nötblandningen. Blanda försiktigt till en smet, och häll ner i en springform med avtagbara kanter, ca 22-24 cm i diameter. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten på springformen först. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 min, låt sedan svalna.

Mangoglass: Lägg de tinade mangobitarna i en mixer, och finriv skalet av en citron över mangon. Mixa tills mangon är en slät puré.

Vispa äggulorna fluffiga med sockret och vaniljsockret i en bunke, och vispa grädden för sig i en annan bunke.

Rör ner mangopurén i äggsmeten, och rör sedan ner den vispade grädden däri.

Häll glassmeten ovanpå mandelbotten, och ställ in i frysen i minst 5 timmar, gärna över en natt. 

Karamelliserade pecannötter: hacka nötterna grovt, och rosta dem i en torr stekpanna ett par minuter, tills de mjuknat lite och det börjar lukta gott om dem.

Häll över dem på en tallrik, och mät upp socker, vatten och flingsalt i stekpannan. Rör om, koka upp under någon minut och låt det karamelliseras. Det bubblande sockret är klart när det blir bärnstensfärgat.

Ta pannan av värmen, rör ner pecannötterna och blanda snabbt. Häll sedan över på bakplåtspapper och låt stelna.

Garnering: Bryt/grovhacka de karamelliserade pecannötterna i bitar och dekorera med dem och obesprutade penséer eller violer.

 

Andra vårfräscha desserter som passar bra som efterrätt till påsk är minipavlova med punschgrädde och ägglikörsglass.

2 Kommentar

  1. Helena

    11 april, 2020 at 10:54 e m

    Så himla gott fast glassen smälter på 2 minuter så vi han inte ens börja äta innan den hade flutit ut i kanterna.

    1. Helena

      16 april, 2020 at 2:21 e m

      Vad konstigt! Anledningar till att den smälter fort när man ställer fram den kan vara dels hur varmt det är ute eller i rummet, eller om den ställs i direkt sol, då smälter den ju fortare. Annars kan en annan anledning vara att man inte har tillräckligt kallt i frysen, den rekommenderade temperaturen för frys är -18 grader.

Lämna en kommentar