Efterrätter Glass Mellanmål

Bananglass med choklad

Bananglass med choklad

Den här bananglassen med choklad mixar vi ofta ihop om somrarna till mellanmål, och idag när solen sken och vi hade 18 grader varmt här på Öland gjorde jag bananglassen för första gången i år.

Det här är enkelt, och gott! Eftersom det inte är riktig glass, utan en liknande, nyttig historia kallas det i hipstersvängen för nice cream istället för ice cream. Själv kallar jag det för APNYTTIG glass och känner mig både hipp och hälsosam när jag slevar i mig den här bananchokladglassen. För det smakar verkligen som riktig glass.

Många av de som smakar den tror mig inte när jag säger att det inte är riktig glass, utan bara fryst banan och kakao. Och okej, en liten skvätt kokosmjölk också, ifall bananerna är rejält djupfrysta och mixern slö och det inte blir så krämigt utan mest grynigt. Då räcker det att tillsätta en liten skvätt av någon form av mjölk (vanlig, hederlig mjölk, kokosmjölk, havremjölk eller vilken mjölk man nu föredrar) så blir konsistensen ungefär som mjukglass.

Pricken över i är toppingen i form av hackade nötter (jag brukar ta pistaschnötter och macadamianötter) som man strör lite flingsalt över, som utgör en ljuvlig kontrast. Salta jordnötter är också hyvens. Har du inga nötter hemma, strö lite flingsalt högst upp på glassen ändå. Och är du sugen på snickerssmak? Ös i lite jordnötssmör i glassen!

Den här typen av bananglass kan man anpassa efter bär och frukt i säsong. Man kan ha i jordgubbar, hallon, blåbär… det enklaste är att använda sig av frysta bananer, men att bären som sätter smak gärna får vara färska, då blir det lättare att få en krämig konsistens. Själv brukar jag alltid ha en påse bananbitar i frysen. När bananerna sjunger på sista versen på köksbänken här hemma skalar jag dem, bryter dem i bitar och fryser in dem i en påse, så är det enkelt att ta fram till sådan här glass eller till smoothie.

Skriv ut

Bananglass med choklad

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Nyttig och supergod bananglass med choklad är det perfekta mellanmålet! Bara att mixa frysta bananer med kakao och en skvätt kokosmjölk för extra krämighet!

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 5 min
 • Tillagningstid: 5 min
 • Total tid: 10 min
 • Antal portioner: 2 1x

Ingredienser

Scale
 • 3 frysta bananer i bitar
 • 4 tsk kakao
 • 0,5 dl mjölk (vanlig eller växtbaserad)

Till garnering:

 • 1 näve rostade pistagenötter, hackade
 • 1 näve macadamianötter, hackade
 • Lite flingsalt

Instruktioner

Börja med att hacka pistage- och macadamianötter, lägg åt sidan.

Lägg frysta bananbitar i en matberedare eller mixer med kakao. Mixa till en slät massa. Blir den mer grynig än slät, tillsätt lite valfri mjölk och mixa tills du får en slät konsistens som påminner om mjukglass.

Lägg upp i skålar och toppa med hackade nötter. Strö lite flingsalt på nötterna, och servera genast. 

20 april, 2020

2 kommentarer

 1. Hej och tack för glasstipset!
  Jag brukar köpa ekologiska bananer, så gröna som möjligt, tvätta skalet sen frysa in bitar inklusive skalet, för det är ätbart och nyttigt, mycket resistenta fibrer. Blir bra konsistens om man mixar i en kraftig mixer. Gula och gröna bananer är nyttiga på olika sätt om man läser olika artiklar, så en blandning är kanske allra bäst.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration