Öland Ramslök Sponsrat inlägg

På utflykt till Ramslöksskogen och Stora Rör

I samarbete med Ölands Turismorganisation

PÅ utflykt till Ramslöksskogen och Stora Rör

Våren har kommit med besked till Öland och vi har redan fått njuta av temperaturer på över 20 grader! Just en sådan solig vårdag häromveckan passade vi på att åka på utflykt till Stora Rör för att fika och plocka ramslök i trakterna runt omkring.

Mormors café Stora Rör

Längst nere vid vattnet i Stora Rör i en röd bod ligger Mormors Stenugnsbageri och kaffestuga som håller öppet året runt. Här kan man köpa surdegsbröd och dricka riktigt fin cappuccino, men vad stället är mest känt för är utan tvekan sina kardemumma- och kanelbullar.

Kardemummabullar Stora Rör

Jag överdriver inte när jag säger att dessa kardemummabullar är de godaste jag ätit i hela mitt liv. Varma och nybakta, och med den där smöriga knäcken som flyter ut lite under bullarna och stelnar… Ibland äter jag två bullar själv.

Stora Rör Mormors

Här tittar vi på när Anita som driver caféet penslar bullarna. Caféet heter Mormors som en hyllning till Anitas mormor, för det var hos sin mormor i Stora Rör som Anita tillbringade sin barndoms somrar. Innan Ölandsbron byggdes 1972 var det mellan Stora Rör och Revsudden som färjetrafiken gick, och Anita sommarjobbade i kiosken i Stora Rör när hon var tonåring.

Fika Stora Rör

Även om det var gott om utrymme mellan borden på uteserveringen ville vi sitta nere vid bryggan för att titta på vattnet och höra vågornas kluckande mot båten som låg förtöjd vid bryggan.

Bullar Stora Rör

Nybakta bullar och kaffe i strålande vårsol på en brygga på Öland, vad mer kan man önska sig?

Brygga Stora Rör

Tjejerna tittade efter fisk och vi åt upp bullarna som de inte orkade. Alla var nöjda.

Plocka ramslök

Mätta efter fikat åkte vi sedan vidare till Rönnerum för att plocka ramslök.

Hitta ramslök

Om man aldrig har plockat ramslök tidigare, kanske man undrar kring hur man verkligen vet att det är ramslök? Bladen liknar ju liljekonvalj, som är giftigt, men det är ingen risk att man misstar sig – ramslöken har en doft som övertygar, och det luktar som en blandning av gräslök och vitlök. Och av ramslök och liljekonvalj brukar ramslöken komma tidigast.

Hav av ramslök

Man kan äta både blad och stjälk, och ramslöken går även bra att frysa. Själv brukar jag frysa den i buketter om ungefär 20 gram styck, då det är en bra mängd till en omgång ramslökspesto eller ramslöksaioli.

Ramslöksskog

När ramslöken växer som allra bäst gör även vitsipporna det, och tjejerna plockade varsin bukett.

Ramslökspesto

Vad gör man då av sin ramslök man plockat? Jag brukar göra ramslökspesto som är gott att ha till grillat och till pasta.

Grillad svamp med sötpotatis och ramslöksaioli

Men min absoluta favorit är nog ändå ramslöksaiolin, som även den är ett gott tillbehör till grillat. Här har vi grillat stora portabellosvampar som vi klickat ramslökspesto på, och kört några klyftor sötpotatis i ugnen som vi sedan serverat med ramslöksaioli. En riktigt vårfräsch middag!

Om man inte vill frysa ramslöken kan man ställa den i ett glas vatten precis som en bukett blommor, och ställa in den i kylen. Där håller den sig fin i minst en vecka. Den går även bra att sprida ut på tidningspapper och torka. Torkad ramslök är jättegott att ha i brödbak, som ramslöksfocaccia.

28 april, 2020

11 kommentarer

  1. Älskar också bullarna i Stora Rör! Åh vad jag längtar till Öland nu. Men det har inte blivit av pga corona men hoppas i sommar att det ska kunna gå. Vi har ramslök i trädgården så till lunch gjorde vi ramslöksaiolin men spetsade med en klyfta vitlök för extra vitlökssmak. Trevlig långhelg!

    1. Åh, det låter också gott! Ja, det är ju en svår situation nu, men jag hoppas att den lättar snart! Hoppas att du också har en fin långhelg Anna, stor kram!

  2. Stort tack för tipset! Jag har velat plocka ramslök i flera år men inte vetat var jag ska leta. Så vi tog en Ölandsutflykt idag och både fikade i Stora rör och plockade härlig ramslök.

  3. Åh vad gott med ramslök plockar oxå på Öland
    Hur länge håller sig ramslöken i frysen? Aldrig testat att frysa den.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration