Bröd, Buffé

Ramslöksfocaccia

RamslöksfocacciaAlltså man riktigt ser ju hur god den här ramslöksfocaccian är; den gyllene och lite lätt flottiga ytan, flingorna av havssalt och den torkade ramslöken som smulats ovanpå. Jag börjar nästan borsta av mig om fingrarna när jag ser bilden, bara för att jag vet att man kommer att få lite flingsalt och krydda på händerna, och att ytan är lite oljig, men att det inte gör någonting bara för att brödet är så ljuvligt gott och doftar underbart. Alla som har smakat det har blivit helt sålda. Nu skryter jag loss här om ramslöksfocaccian som ni hör, men den är verkligen helt fantastiskt god, och det är min kompis Malin som har komponerat receptet. Malin är helt fantastisk på matlagning, är det någons kök jag skulle vilja bli utfodrad i alla dagar i veckan är det Malins.

I focaccia är det ju en del olja, och Malin använder ramslöksolja i sitt recept eftersom hon säljer en trevlig sådan olja från västkusten i sin fina butik Annies Stuga i Glommen. Själv har jag använt vanlig olja, och det går jättebra det med. Nu är det ju dock inte lika lätt att hitta torkad ramslök som det är att hitta torkad oregano på ICA (som jag också tror är gott att göra focaccia på). Jag har torkat en omgång ramslök som jag plockade här på Öland och smulat ner i en burk, men man kan även köpa det, både på nätet och i butik. Min focacciaguru Malin låter hälsa att man kan köpa torkad ramslök på en sida som heter Ramslök by Malena, och även Santa Maria har börjat sälja det i små glasburkar i kryddhyllan.

Jag har redan bakat ramslöksfocaccia flera gånger, och varje gång gör vi en sats ramslöksaioli till och doppar brödet i. Det är nästan så att man skulle kunna leva på bara det, faktiskt.

Skriv ut

Malins ramslöksfocaccia

Ramslöksfocaccia

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 2 recensioner

Loading...

Helt ljuvlig focaccia med smak av ramslök, som kommer att gå åt som smör i solsken. Servera gärna ihop med ramslöksaioli.

  • Tillagningstid: 20 min
  • Total tid: 1 h 45 min
  • Antal portioner: 4 bröd 1x
Scale

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 0,5 dl matolja
  • 2 msk honung
  • 1 msk flingsalt
  • 0,5 dl torkad ramslök
  • 7 dl vetemjöl
  • Extra olja, torkad ramslök (ca 1 msk) och flingsalt till utbakning

Instruktioner

Rör ut jästen med vatten, olja, honung och flingsalt i en bunke.

Tillsätt torkad ramslök, och rör sedan ner mjölet lite i taget.

Arbeta samman till en deg, gärna i maskin, och knåda i ca 5 minuter.

Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i ca 35 min, tills den uppnått dubbel storlek.

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och olja in ytan på bakplåtspappret. Strö över lite flingsalt på pappret.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i 4 delar. Platta ut fyra runda “kakor” som du lägger på bakplåtspappret. De ska vara ca 1-2 cm tjocka. Låt jäsa i ytterligare ca 30 min, under bakduk.

Sätt ugnen på 225C. Sätt fingrarna i degbitarna på många ställen så att det bildas små hål, och ringla sedan över olja över degarna. Strö över flingsalt och torkad ramslök.

Grädda focacciabröden i mitten av ugnen i ca 10-15 min, tills de fått en gyllene färg.

 

2 Kommentar

  1. Katinkas Kitchen

    5 maj, 2019 at 7:17 f m

    Ser så gott ut! Undrar hur det skulle bli med färsk ramslök, så här i säsong.. med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

    1. Helena

      5 maj, 2019 at 7:36 f m

      Det funkar säkert jättebra! Själv fegade jag ur och ville göra precis som min kompis Malin gjort i sitt recept för att vara helt säker på att få ett bra resultat direkt, men berätta gärna hur det gick! 🙂

Lämna en kommentar