Bröd Buffé Ramslök

Ramslöksfocaccia

RamslöksfocacciaAlltså man riktigt ser ju hur god den här ramslöksfocaccian är; den gyllene och lite lätt flottiga ytan, flingorna av havssalt och den torkade ramslöken som smulats ovanpå.

Jag börjar nästan borsta av mig om fingrarna när jag ser bilden, bara för att jag vet att man kommer att få lite flingsalt och krydda på händerna, och att ytan är lite oljig, men att det inte gör någonting bara för att brödet är så ljuvligt gott och doftar underbart.

Både torkad och färsk ramslök funkar

Ramslök

I focaccia är det ju en del olja, och min kompis Malin som jag har fått det här receptet av använder ramslöksolja i sitt recept eftersom hon säljer en trevlig sådan olja från västkusten i sin fina butik Annies Stuga i Glommen.

Plocka-ramslök-Öland

Själv har jag använt vanlig olja och tillsatt torkad ramslök i degen, och det går jättebra det med. Men hittar du färsk ramslök kan du bara mixa lite olivolja med ramslök, och vips så har du en trevlig ramslöksolja som är gott att hälla på i stort sett allt.

Torkad ramslök allt vanligare i mataffären

Focaccian är garnerad med torkad ramlök och flingsalt. Det är inte alltid lika lätt att hitta torkad ramslök som det är att hitta torkad oregano på ICA (som jag också tror är jättegott att göra focaccia på), men det börjar komma mer och mer, Santa Maria säljer det i små glasburkar i kryddhyllan i många affärer.

Jag har redan bakat ramslöksfocaccia flera gånger, och varje gång gör vi en sats ramslöksaioli till och doppar brödet i. Det är nästan så att man skulle kunna leva på bara det, faktiskt.

Skriv ut

Malins ramslöksfocaccia

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4.8 from 4 reviews

Helt ljuvlig focaccia med smak av ramslök, som kommer att gå åt som smör i solsken. Servera gärna ihop med ramslöksaioli.

 • Förberedelser: 20 min
 • Total tid: 1 h 45 min
 • Antal portioner: 4 bröd 1x

Ingredienser

Scale
 • 25 g jäst
 • 3 dl ljummet vatten
 • 0,5 dl matolja
 • 2 msk honung
 • 1 msk flingsalt
 • 0,5 dl torkad ramslök
 • 7 dl vetemjöl
 • Extra olja, torkad ramslök (ca 1 msk) och flingsalt till utbakning

Instruktioner

Rör ut jästen med vatten, olja, honung och flingsalt i en bunke.

Tillsätt torkad ramslök, och rör sedan ner mjölet lite i taget. Arbeta samman till en deg, gärna i maskin, och knåda i ca 5 minuter. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i ca 35 min, tills den uppnått dubbel storlek.

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och olja in ytan på bakplåtspappret. Strö över lite flingsalt på pappret.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i 4 delar. Platta ut fyra runda ”kakor” som du lägger på bakplåtspappret. De ska vara ca 1-2 cm tjocka. Låt jäsa i ytterligare ca 30 min, under bakduk.

Sätt ugnen på 225C. Sätt fingrarna i degbitarna på många ställen så att det bildas små hål, och ringla sedan över olja över degbitarna. Strö över flingsalt och torkad ramslök. Grädda focacciabröden i mitten av ugnen i ca 10-15 min, tills de fått en gyllene färg.

5 maj, 2019

6 kommentarer

 1. Ser så gott ut! Undrar hur det skulle bli med färsk ramslök, så här i säsong.. med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

  1. Det funkar säkert jättebra! Själv fegade jag ur och ville göra precis som min kompis Malin gjort i sitt recept för att vara helt säker på att få ett bra resultat direkt, men berätta gärna hur det gick! 🙂

 2. Jag gjorde focaccian efter recept, men mortlade färsk ramslök med lite olja o flingsalt som jag tryckte ner i degen efter att jag ”bakat” ut den i långpannan. Blev väldigt gott!

   1. Hej Linda! Jag kan tänka mig att det blir så. Just den här typen av bröd är bäst att äta direkt, jag skulle nog inte ge mig på att förvara dem, de gör sig godast nybakade. Däremot kan man prova att frysa dem, och när det är dags att äta dem, pensla dem med lite vatten och köra i 3 minuter på 225 C och sedan sprinkla på lite nytt flingsalt.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration