Förrätter

Tomat och vaniljmozzarella

tomat vanilj mozzarellaTomater ihop med mozzarella är ju inga konstigheter, men att addera vaniljstång till ekvationen? Tro mig, det är HELT underbart! Tomater, vanilj och mozzarella smakar fantastiskt ihop. När vaniljstången inte får leka med sina söta smakkompisar i kakor och bakverk utan istället får smaksätta tomaterna och mozzarellan kommer den fram på ett helt annorlunda sätt, och den färska timjan lyfter det hela ytterligare en dimension. Varje gång jag serverar det här som förrätt äter jag alltid så mycket att jag nästan blir för mätt för att orka huvudrätten. Jag brukar alltid servera en surdegsbaguette till, så att man kan bryta den i bitar och låta brödbitarna få suga upp den sista såsen från tallriken.

Det här receptet kommer från en av Sveriges bästa TV-kockar Mat-Tina. Jag älskar hur hon alltid är sig själv i TV-rutan, och det faktum att hennes recept alltid funkar. Jag vet inte hur många gånger jag har serverat hennes charklasagne, den är precis som den här tomat- och vaniljmozzarellan, en av mina absoluta favoriträtter att bjuda på när vi får gäster.

Kanske att du vill servera något roligare än chips i väntan på glöden nästa gång det ska grillas? (Inte för att jag säger något om det, sedan vi fick barn är chips standard som förrätt på våra middagar.) Men ifall man vill imponera lite, är det här både nyskapande och gott. Och perfekt till rosévin! Nu har dessutom de första svenska tomaterna kommit in i mataffärerna, så passa på!

Skriv ut

Tomat och vaniljmozzarella

tomat-vanilj-mozzarella

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,67 av 6 recensioner

Loading...

Tomat, mozzarella och vanilj smakar helt fantastiskt ihop! Servera som förrätt med surdegsbröd och färsk timjan.

  • Total tid: 25 min
  • Antal portioner: 4 1x
Scale

Ingredienser

  • 2 askar cocktailtomater, totalt 500 g
  • 0,5 dl olivolja
  • 1,5 msk vit balsamvinäger
  • 0,5 msk honung
  • 1 vaniljstång
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 300 g mozzarella
  • flingsalt och nymalen svartpeppar
  • färsk timjan till servering

Instruktioner

Halvera cocktailtomaterna och lägg dem i en stor skål. Ta på dig ett heltäckande förkläde och krama sedan ur vätskan ur tomathalvorna med händerna.

Häll tomatsaften i en kastrull och blanda i olivolja, balsamvinäger och honung.

Skåra vaniljstången, skrapa ur fröna och tillsätt i tomatblandningen. Låt koka upp, och ställ sedan åt sidan att svalna.

Finhacka schalottenlöken och lägg den åt sidan.

Skiva mozzarellan och lägg upp den fint på ett stort fat. Salta och peppra. Snåla inte med pepparn!

Blanda de urkramade tomaterna med den hackade schalottenlöken, och rör ner tomatsåsen. Salta och peppra igen.

Häll allting ovanpå mozzarellan, och garnera med färsk timjan. Servera med surdegsbröd eller baguette.

19 Kommentar

  1. Remsan

    8 juni, 2010 at 6:38 e m

    Ser ju onekligen väldigt gott ut! Perfekt sommarmat.

    1. Helena

      6 maj, 2019 at 10:51 f m

      Eller hur?! Jag älskar det!

  2. Emma

    8 juni, 2010 at 6:54 e m

    Det här låter väldigt spännande! Vanilj tillsammans med tomater! Ovanligt, men iof, alla sakerna i den här rätten är ju såå gott = blir nog bra 🙂

    1. Helena

      6 maj, 2019 at 10:51 f m

      Det ÄR ovanligt, jag tyckte också det lät heltokigt först, det var därför jag provade. Sen blev jag helt såld! 🙂

    1. Helena

      6 maj, 2019 at 10:52 f m

      Det är det verkligen, helt klart en favorit!

  3. Anna

    8 juni, 2010 at 8:29 e m

    Låter spännande. Jag älskar vanilj så jag kommer definitivt att prova det 🙂

    1. Helena

      6 maj, 2019 at 10:53 f m

      Vad kul Anna! Hoppas att du kommer att gilla det lika mycket som jag! 🙂

  4. charlotta

    9 juni, 2010 at 9:20 f m

    coolt med ovanliga smakkombinationer! har aldrig provat mozarella och vanilj innan, men det ser ju onekligen gott ut!

    1. Helena

      6 maj, 2019 at 10:54 f m

      Det är svingott! Alla jag har bjudit på den här förrätten har älskat den och velat ha receptet!

  5. Malin

    9 juni, 2010 at 10:18 f m

    Låter så konstigt så det nästan MÅSTE vara gott! Vanilj till mozarella…

    1. Helena

      6 maj, 2019 at 10:55 f m

      Jag lovar att det är hur gott som helst!

    2. Helena

      6 maj, 2019 at 10:55 f m

      Jag lovar att det är supergott!

  6. Loulas Kök

    9 juni, 2010 at 4:41 e m

    Låter lite konstigt med vanilj ihop med tomatens syrlighet, men säger du det så tror jag på dig så klart. Förrätter borde jag göra mer av, speciellt under sommarens grillsäsong. Det här receptet får det bli så snart som möjligt.

    1. Helena

      6 maj, 2019 at 10:56 f m

      Visst låter det tokigt, men honungen ger lite sötma till det hela, och sedan balanseras det upp fint av balsamvinägern också. Själv har jag redan lagat det många gånger! 🙂

  7. June

    7 maj, 2019 at 6:48 e m

    Men jösses! -såå himmelens gott det ser ut! Älskar Mat-Tinas recept (munfavoriten är hennes köttfärs-och kantarellpaj🌟🌟🌟🌟🌟) så den här förrätten ska inte få passera olagad😍
    Tack för påminnelsen🌾🌿🌾🌿

    1. Helena

      8 maj, 2019 at 10:18 f m

      Det var så lite! Ja, Mat-Tina är ju grym!! 🙂

  8. Eva Forsberg

    9 maj, 2019 at 3:41 f m

    Tack för tipset, ska absolut testas i helgen. Charklasagnen har vi gjort flera gånger, även gjort den vegetarisk och den är så himla god. Hälsningar Eva i Sandviken

    1. Helena

      9 maj, 2019 at 6:09 f m

      Vad kul Eva! Ja, jag älskar också charklasagnen, den är helt fantastisk. Skönt att slippa koka ingredieserna till den också, utan bara lägga ihop den. Kram!

Lämna en kommentar