Förrätter Påsk Soppa

Sparrissoppa med timjan och getostkräm

Sparrissoppa

Snart är är det sparristider och därmed dags för sparrissoppa! Och ännu fortare skulle det gå om våren inte var så velig.

Topping

I den här sparrissoppan har jag en sked getostkräm som möter upp syran från citronen fint, men har man ont om tid kan man alltid hoppa över getostkrämen, för soppan är god ändå. Andra alternativ på topping är till exempel stekta brödsmulor, rostade frön eller nötter och knapersteka bitar av bacon.

Att förbereda sparrissoppan till många

Den här soppan serverar jag ofta på påsken, och på årets påskmiddag kommer den att få agera förrätt. Tacksamt nog kan den förberedas helt och hållet i förväg och förvaras i kastrull med lock i kylen tills det är dags att värma på den strax före servering.

Getostkrämen, som egentligen bara består av ihopvispad getost med lite crème fraiche, kan också förberedas innan om man vill slippa dra fram elvispen och skapa mer disk precis före middagen, men ta gärna fram den någon kvart i förväg ur kylen så den inte är för hård i konsistensen. Jag brukar köpa den sortens getost som inte har något vitt skal runt sig, det går fortare för då slipper man kantskära getosten.

Funkar både som förrätt och huvudrätt

Ifall man äter sparrissoppan som huvudrätt räcker den till 4 portioner, och om man serverar den som förrätt skulle jag säga att den räcker till 6 portioner.

Det är också gott att servera lite grillat eller stekt surdegsbröd som tillbehör, som på bilden. På bilden har vi serverat soppan med grillade skivor av surdegsbröd vilket kan vara gott om man äter soppan som huvudrätt, men ska den bara serveras som förrätt kan man bli lite väl mätt för att orka nästa maträtt om man har grundat med grillat bröd. (Själv älskar jag grillat bröd och talar absolut av erfarenhet.)

Smakar som vår i en tallrik

Den här sparrissoppan är verkligen vår i en tallrik för mig. Jag älskar hur smaken av sparris blandas med färsk timjan, lite citron och vitt vin. Prima maträtt till både påsken och Valborg! (Och du, skulle du inte få tag i sparris kan du köra på morötter istället och göra den här soppan som är väldigt lik.)

Skriv ut

Sparrissoppa med timjan och getostkräm

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Sparrissoppa med smak av timjan, citron och vitt vin, med en klick fyllig getostkräm i mitten. Vår i en tallrik!

  • Författare: Helena
  • Antal portioner: 4-6 1x

Ingredienser

Scale

Sparrissoppa:

  • 250 g färsk sparris
  • 2 msk färsk, hackad timjan + ett par kvistar till servering
  • 2 schalottenlökar
  • 1,5 dl vitt vin
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 3 dl vatten
  • 1 tärning hönsbuljong (alt. 2 msk kycklingfond)
  • 2 msk pressad citronsaft
  • salt
  • svartpeppar

Getostkräm:

  • 150 g getost
  • 23 msk crème fraiche

Instruktioner

Till sparrissoppan: skölj sparrisarna och skär dem i mindre bitar. Jag brukar skära bort den nedre delen av stjälken eftersom den kan vara lite träig. Skär av de finaste knopparna och spara dem till garnering.

Hacka timjan och lägg åt sidan.

Hacka schalottenlök och fräs den genomskinlig några minuter i smör eller olja i en kastrull stor nog att rymma all soppa. Häll på vinet och koka till hälften av vätskan kokat bort.

Tillsätt grädde, vatten, buljongtärning (eller fond), citronsaft, salt och peppar och hackad, färsk timjan. Låt det koka upp, och lägg i sparrisen när det börjat koka. Låt sparrisen få koka i soppan i cirka tio minuter.

Ta soppan från värmen och mixa den slät med stavmixer. Låt den få ett uppkok igen och smaka av den. Kanske att du vill tillsätta en skvätt till av vitt vin, eller lite mer salt och peppar, det är upp till dig.

Till getosträmen: kantskär getosten om det behövs, och vispa sedan ihop den med crème fraiche med elvisp för fin konsistens. Smaka av med svartpeppar och ställ den i kylen ifall soppan inte ska serveras direkt.

Vid servering: Här kan du välja själv ifall du vill koka de små sparrisknopparna i lättsaltat vatten i cirka 30-60 sekunder för att de ska bli lite mjukare, men själv brukar jag lägga de små knopparna råa på getostkrämen. De blir lite finare, och det går fortare. Och man kan ju faktiskt äta sparris rå också. Men det är valfritt!

Lägg en klick getostkräm på varje tallrik och garnera med 1-2 sparrisknoppar uppe på getosten. Dra ett extra varv med pepparkvarnen så getostkrämen blir lite prickig av pepparen.

Häll över soppan i en kanna som är lättare att hälla ifrån än vad kastrullen är, och häll soppa i varje tallrik runt getosten. Lägg ett par kvistar färsk timjan ovanpå sparrisknopparna.

5 april, 2023

7 kommentarer

  1. Det är ju så gott med sparris. Däremot tycker jag det är konstigt att urinet redan efter några minuter efter man ätit sparris, får en konstigt doft. Konstigt är ordet.

    Kram kram

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration