Pasta Vardag Vegetariskt

Valnötspasta

Valnötspasta

Alltså denna valnötspasta, hörni. Den kan vara bland det godaste jag vet. Helt klart i nivå med den odödliga klassikern fredagspasta med hackad tomatpesto och buffelmozzarella.

Men då går den här valnötspastan till och med fortare – man bara kör såsen i mixern så är det klart sen, snabbare och smidigare än så blir det inte! Såsen blir klar på den tiden det tar att koka pastan.

Det här är hälsokost för själen när den är som allra godast, och mat som man blir lycklig av. Den här valnötspastan till ett glas rödvin är det perfekta receptet på en god middag, fredag som onsdag, lördag som söndag. Alla som har smakat den har älskat den. Det var faktiskt Olof som började laga valnötspastan, jag hittade den i arkiven från åtta år tillbaka, och nu äter vi den minst en gång i månaden.

Hör man till de som alltid har pasta, vitlök, parmesan och grädde hemma behöver man bara komplettera med en påse valnötter i skafferiet, så kan man alltid laga den här valnötspastan när andan faller på. Lite tryffelolja till är extra bonus!

Skriv ut

Valnötspasta

Gudomlig valnötspasta som blir klar på en kvart och görs på få ingredienser. Hälsokost för själen när den smakar som allra godast!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 5
  • Tillagningstid: 10
  • Total tid: 15
  • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale
  • Spaghetti för 4 portioner
  • 250 g valnötter
  • 125 g riven parmesanost
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 2,5 dl grädde
  • 1,5 tsk tryffelolja
  • Salt (snåla inte!)
  • Svartpeppar
  • ca 2 dl av pastavattnet

Instruktioner

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, och spara cirka 2 dl av pastavattnet innan du häller av pastan.

Gör under tiden valnötsröran: lägg valnötter i en mixer och mixa sönder dem. Tillsätt grovriven parmesan, pressad vitlöksklyfta och grädde, och mixa till en någorlunda slät röra. Smaka av med tryffelolja, salt och peppar. Det går åt betydligt mer salt än man tror!

Blanda ihop pastan med valnötsröran i samma kastrull du kokade pastan i. För att få en krämig och fin konsistens, rör ner det sparade, varma pastavattnet lite i taget tills du är nöjd med konsistensen.

5 maj, 2020

26 kommentarer

  1. Ääääälskar pasta!! Stryker pestopasta på fredag och skriver Valnötspasa istället, yummie :))
    Å den här gången blir det köpt färsk pasta, sådeså 😉
    Kram Anna

    1. Ja, heja dig och din veckomatsedel Anna! Så klart ni ska ha valnötspasta! Du får berätta sen vad du tyckte! 🙂

  2. Gjorde denna igår, och det blev ju succé! Jättegott och enkelt 🙂 Lyxade med lite rödvin till.

    Jag hade 400 g pasta, men tänker ta 500 g nästa gång, tror det blir bättre proportion i förhållande till mängden sås.

    1. Tobbe – klart man ska ha rödvin till! 🙂 Jag brukar aldrig mäta pastan i gram när jag kokar, jag bara öser i. Men kan det någonsin bli för mycket pastasås? 😉

      1. Haha, sås är gott! 500 g är enkelt – det är en hel påse! (I alla fall av den sorten jag köper.)
        Jaja, oavsett ett jättebra recept som smakade mycket gott 🙂

  3. Låter såå gott men hur gör man om man är allergisk mot valnötter? Funkar det m hasselnötter eller ngt annat?

    1. I princip funkar det med vilken nöt eller frö som helst som man gillar smaken på 🙂 Jag har gjort ett annat recept där det stod att man kunde byta ut valnötterna mot solroskärnor.

      Jag tror hasselnötter kan bli gott, och då skulle man kunna ha lite brynt smör också, det är ju en klassisk kombination.

    2. Håller med Tobbe som kommenterat nedan, tror det blir toppen med både hasselnötter och solrosfrön. Ifall du tål mandel eller pinjenötter är det också en bra grund till pesto.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Recipe rating

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration