Pasta, Vardag, Vegetariskt

Valnötspasta

Valnötspasta

Alltså denna valnötspasta, hörni. Den kan vara bland det godaste jag vet. Helt klart i nivå med den odödliga klassikern fredagspasta med hackad tomatpesto och buffelmozzarella.

Men då går den här valnötspastan till och med fortare – man bara kör såsen i mixern så är det klart sen, snabbare och smidigare än så blir det inte! Såsen blir klar på den tiden det tar att koka pastan.

Det här är hälsokost för själen när den är som allra godast, och mat som man blir lycklig av. Den här valnötspastan till ett glas rödvin är det perfekta receptet på en god middag, fredag som onsdag, lördag som söndag. Alla som har smakat den har älskat den. Det var faktiskt Olof som började laga valnötspastan, jag hittade den i arkiven från åtta år tillbaka, och nu äter vi den minst en gång i månaden.

Hör man till de som alltid har pasta, vitlök, parmesan och grädde hemma behöver man bara komplettera med en påse valnötter i skafferiet, så kan man alltid laga den här valnötspastan när andan faller på. Lite tryffelolja till är extra bonus!

Skriv ut

Valnötspasta

Valnötspasta

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,40 av 5 recensioner

Loading…

Gudomlig valnötspasta som blir klar på en kvart och görs på få ingredienser. Hälsokost för själen när den smakar som allra godast!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 5
  • Tillagningstid: 10
  • Total tid: 15
  • Antal portioner: 4 1x
Scale

Ingredienser

  • Spaghetti för 4 portioner
  • 250 g valnötter
  • 125 g riven parmesanost
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 2,5 dl grädde
  • 1,5 tsk tryffelolja
  • Salt (snåla inte!)
  • Svartpeppar
  • ca 2 dl av pastavattnet

Instruktioner

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, och spara cirka 2 dl av pastavattnet innan du häller av pastan.

Gör under tiden valnötsröran: lägg valnötter i en mixer och mixa sönder dem. Tillsätt grovriven parmesan, pressad vitlöksklyfta och grädde, och mixa till en någorlunda slät röra. Smaka av med tryffelolja, salt och peppar. Det går åt betydligt mer salt än man tror!

Blanda ihop pastan med valnötsröran i samma kastrull du kokade pastan i. För att få en krämig och fin konsistens, rör ner det sparade, varma pastavattnet lite i taget tills du är nöjd med konsistensen.

21 Kommentar

    1. Helena

      5 maj, 2020 at 10:08 f m

      Det här är supergott!! Ett måste i pastarepertoaren! 🙂

  1. Hovkonditorn

    23 maj, 2012 at 1:41 f m

    Ser mycket gott ut och roligt att du har en man som gillar att laga mat! Önskar er en fin dag!

    1. Helena

      5 maj, 2020 at 10:09 f m

      Tack! Jo, det är jag tacksam för! 🙂 Önskar dig detsamma!

  2. Matarkivet

    23 maj, 2012 at 10:16 f m

    Kan ju inte bli annat än gott med den ingredienslistan!!

    1. Helena

      5 maj, 2020 at 10:10 f m

      Men eller hur?! Tipptopp ju!

  3. Mårtenssons kök

    24 maj, 2012 at 3:34 e m

    Visst är det en attans finfin bonus när man delar intresset, det underlättar verkligen:)
    Ser oerhört gott ut gör det!

    1. Helena

      5 maj, 2020 at 10:10 f m

      Tack! Ja, det är ett riktigt bra intresse att dela!

  4. Sanna

    25 maj, 2012 at 2:13 e m

    Åh, det lät supergott! Tack för ett bra tips till mig som pastatokig 🙂

    1. Helena

      5 maj, 2020 at 10:10 f m

      Alltså vem är INTE pastatokig? 🙂

  5. Anonym

    31 januari, 2013 at 4:44 e m

    till min födelsedag blev det fredagspastan, mannens födelsedag firas ikväll med den här. Tack!
    /Linnéa

    1. Helena

      5 maj, 2020 at 10:11 f m

      Vad roligt att höra Linnéa! Hoppas att ni gillar den!

  6. Vendela Knudsen

    5 maj, 2020 at 11:36 f m

    Gode gud ! Måste testas, äääälskar valnötter….
    /Hälsningar Vendela

    1. Helena

      5 maj, 2020 at 3:46 e m

      Lovar att det är hur gott som helst!

  7. Anna W

    5 maj, 2020 at 1:25 e m

    Ääääälskar pasta!! Stryker pestopasta på fredag och skriver Valnötspasa istället, yummie :))
    Å den här gången blir det köpt färsk pasta, sådeså 😉
    Kram Anna

    1. Helena

      5 maj, 2020 at 3:47 e m

      Ja, heja dig och din veckomatsedel Anna! Så klart ni ska ha valnötspasta! Du får berätta sen vad du tyckte! 🙂

    1. Helena

      11 maj, 2020 at 8:38 f m

      Vad roligt att du gillar den! 🙂

  8. Tobbe

    14 september, 2020 at 2:13 e m

    Gjorde denna igår, och det blev ju succé! Jättegott och enkelt 🙂 Lyxade med lite rödvin till.

    Jag hade 400 g pasta, men tänker ta 500 g nästa gång, tror det blir bättre proportion i förhållande till mängden sås.

    1. Helena

      20 september, 2020 at 8:21 f m

      Tobbe – klart man ska ha rödvin till! 🙂 Jag brukar aldrig mäta pastan i gram när jag kokar, jag bara öser i. Men kan det någonsin bli för mycket pastasås? 😉

      1. Tobbe

        20 september, 2020 at 9:11 e m

        Haha, sås är gott! 500 g är enkelt – det är en hel påse! (I alla fall av den sorten jag köper.)
        Jaja, oavsett ett jättebra recept som smakade mycket gott 🙂

Lämna en kommentar