Valnötspasta
Alltså denna valnötspasta, hörni. Den kan vara bland det godaste jag vet. Helt klart i nivå med den odödliga klassikern fredagspasta med hackad tomatpesto och buffelmozzarella.
Men då går den här valnötspastan till och med fortare – man bara kör såsen i mixern så är det klart sen, snabbare och smidigare än så blir det inte! Såsen blir klar på den tiden det tar att koka pastan.
Det här är hälsokost för själen när den är som allra godast, och mat som man blir lycklig av. Den här valnötspastan till ett glas rödvin är det perfekta receptet på en god middag, fredag som onsdag, lördag som söndag. Alla som har smakat den har älskat den. Det var faktiskt Olof som började laga valnötspastan, jag hittade den i arkiven från åtta år tillbaka, och nu äter vi den minst en gång i månaden.
Hör man till de som alltid har pasta, vitlök, parmesan och grädde hemma behöver man bara komplettera med en påse valnötter i skafferiet, så kan man alltid laga den här valnötspastan när andan faller på. Lite tryffelolja till är extra bonus!
Skriv utValnötspasta
Gudomlig valnötspasta som blir klar på en kvart och görs på få ingredienser. Hälsokost för själen när den smakar som allra godast!
- Förberedelser: 5
- Tillagningstid: 10
- Total tid: 15
- Antal portioner: 4 1x
Ingredienser
- Spaghetti för 4 portioner
- 250 g valnötter
- 125 g riven parmesanost
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- 2,5 dl grädde
- 1,5 tsk tryffelolja
- Salt (snåla inte!)
- Svartpeppar
- ca 2 dl av pastavattnet
Instruktioner
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, och spara cirka 2 dl av pastavattnet innan du häller av pastan.
Gör under tiden valnötsröran: lägg valnötter i en mixer och mixa sönder dem. Tillsätt grovriven parmesan, pressad vitlöksklyfta och grädde, och mixa till en någorlunda slät röra. Smaka av med tryffelolja, salt och peppar. Det går åt betydligt mer salt än man tror!
Blanda ihop pastan med valnötsröran i samma kastrull du kokade pastan i. För att få en krämig och fin konsistens, rör ner det sparade, varma pastavattnet lite i taget tills du är nöjd med konsistensen.
Åh det ser godt ut 🙂
Det här är supergott!! Ett måste i pastarepertoaren! 🙂
Ser mycket gott ut och roligt att du har en man som gillar att laga mat! Önskar er en fin dag!
Tack! Jo, det är jag tacksam för! 🙂 Önskar dig detsamma!
Kan ju inte bli annat än gott med den ingredienslistan!!
Men eller hur?! Tipptopp ju!
Visst är det en attans finfin bonus när man delar intresset, det underlättar verkligen:)
Ser oerhört gott ut gör det!
Tack! Ja, det är ett riktigt bra intresse att dela!
Åh, det lät supergott! Tack för ett bra tips till mig som pastatokig 🙂
Alltså vem är INTE pastatokig? 🙂
till min födelsedag blev det fredagspastan, mannens födelsedag firas ikväll med den här. Tack!
/Linnéa
Vad roligt att höra Linnéa! Hoppas att ni gillar den!
Gode gud ! Måste testas, äääälskar valnötter….
/Hälsningar Vendela
Lovar att det är hur gott som helst!
Ääääälskar pasta!! Stryker pestopasta på fredag och skriver Valnötspasa istället, yummie :))
Å den här gången blir det köpt färsk pasta, sådeså 😉
Kram Anna
Ja, heja dig och din veckomatsedel Anna! Så klart ni ska ha valnötspasta! Du får berätta sen vad du tyckte! 🙂
Fantastiskt god!!
Vad roligt att du gillar den! 🙂
Gjorde denna igår, och det blev ju succé! Jättegott och enkelt 🙂 Lyxade med lite rödvin till.
Jag hade 400 g pasta, men tänker ta 500 g nästa gång, tror det blir bättre proportion i förhållande till mängden sås.
Tobbe – klart man ska ha rödvin till! 🙂 Jag brukar aldrig mäta pastan i gram när jag kokar, jag bara öser i. Men kan det någonsin bli för mycket pastasås? 😉
Haha, sås är gott! 500 g är enkelt – det är en hel påse! (I alla fall av den sorten jag köper.)
Jaja, oavsett ett jättebra recept som smakade mycket gott 🙂
Denna ska testas ikväll! Lovar ju gott om man läser alla positiva kommentarer:-)
Spännande! Hoppas att det blir lyckat! 🙂
Låter såå gott men hur gör man om man är allergisk mot valnötter? Funkar det m hasselnötter eller ngt annat?
I princip funkar det med vilken nöt eller frö som helst som man gillar smaken på 🙂 Jag har gjort ett annat recept där det stod att man kunde byta ut valnötterna mot solroskärnor.
Jag tror hasselnötter kan bli gott, och då skulle man kunna ha lite brynt smör också, det är ju en klassisk kombination.
Håller med Tobbe som kommenterat nedan, tror det blir toppen med både hasselnötter och solrosfrön. Ifall du tål mandel eller pinjenötter är det också en bra grund till pesto.