Pasta Sponsrat inlägg Vardag Vegetariskt

Citronpasta

Inlägg i samarbete med Zassenhaus kryddkvarnar

Citronpasta

Den här citronpastan är vårfräsch så det förslår! Citronen sätter smaktonen, men saltet och pepparn gör minst lika mycket för smakerna i den här vegetariska och krämiga pastarätten.

Salt- och pepparkvarnarna som jag använder kommer från min samarbetspartner Zassenhaus, och det här är helt klart kvarnar för livet. Malverket är gjort i härdad keramik som är världens näst hårdaste material efter diamant. De lämnar hela 25 års garanti på malverket i kvarnarna, och de är så gott som omöjliga att slita ut. Man kan till och med mala grus med Zassenhaus kryddkvarnar, men det är inget jag rekommenderar. Jag föredrar helt klart svartpeppar.

Den härdade keramiken kan inte heller rosta, därför är det fritt fram att peppra loss ovanpå rykande varma maträtter.

Citronpasta Zassenhaus

Något annat jag gillar med kvarnarna från Zassenhaus är att de har sex olika malningslägen, från finmalt till riktigt grovmalt, och att man kan anpassa malningsgraden efter maträtten. I en soppa vill man gärna ha ganska finmalen peppar, och i den här citronpastan och till grillat kött är det gott med ganska grovmalen svartpeppar. Dessutom uppskattar jag att malningsläget stannar kvar där jag har valt att vrida in det, och inte flyttar sig efter hand som jag maler.

Modellen på mina kvarnar heter Berlin och mäter 24 cm, ni hittar dem här.

Skriv ut

Citronpasta

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

En riktigt fräsch och krämig, vegetarisk pastarätt där citronen sätter smaktonen och där salt och peppar är avgörande för smaken.

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 5 min
 • Tillagningstid: 15 min
 • Total tid: 20 min
 • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale
 • spaghetti för 4 portioner
 • 2 citroner (skal från båda & 2 msk saft)
 • 100 g parmesanost
 • 2 dl crème fraiche (34%)
 • 50 g grovhackad rucola
 • ca 2,5 dl av pastavattnet
 • flingsalt
 • grovmalen svartpeppar

Instruktioner

Koka pastan al dente. Tvätta och finriv under tiden skalet av båda citronerna, pressa ur 2 msk citronsaft ur den ena citronen och lägg skal och saft i botten på en stor serveringsskål.

Riv parmesanosten grovt, grovhacka rucolan och lägg ner det också i skålen.

Häll av och skölj den färdigkokta pastan i ett durkslag, men spara minst 2,5 dl av pastavattnet i en kanna eller kopp vid sidan av.

Häll ner spaghettin i serveringsskålen. Rör sedan ner crème fraichen och späd rätten med pastavattnet, lite i taget. Rör om och blanda ordentligt, och krydda med med havssalt och peppar. Var inte rädd för att salta och peppra här! Vill du ha en krämigare konsistens, tveka inte att hälla i mer pastavatten.

16 april, 2020

16 kommentarer

 1. Åååååhhh så gott!!! Vill väldigt gärna göra din salsiccapasta men är vegetarian. Måste komma på något substitut, eller bara köra pasta med smör. Det funkar ju alla dar i veckan:) /Linnéa

  1. Hej, alltså stort tack för detta recept. Godaste jag ätit på länge. Alla runt bordet stannade upp efter första tuggan o skrattade😂 ett bra betyg. Saltet o pepparn gör ju pricken över i.

 2. Låter så jättegott och ändå enkelt att laga, och jag känner att det är dags för en ny pepparkvarn och då får det nog bli den här. Verkar ha många fördelar.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration