Citronpasta – lättlagad, fräsch och supergod!

”Godaste jag ätit på länge! Alla vid bordet stannade upp efter första tuggan.”
Jo men visst! Den här citronpastan är supergod, riktigt lättlagad och fräsch så det förslår!
Citronen sätter grundsmaken, och övriga smakbärare i den här vegetariska pastarätten är parmesan, pepprig rucola och fyllig crème fraiche.
Saltet och pepparn gör mycket mer än man tror här!
Ingredienser

Förutom citron och pasta behöver du även crème fraiche, parmesanost, rucola, pinjenötter, salt och peppar.
Ett par deciliter vatten från pastavattnet ska också sparas undan och hällas i mot slutet. Exakta mått finns längre ner i inlägget.
Så gör du citronpasta

Ta fram en skål stor nog att rymma hela omgången med citronpasta och riv ner parmesanost och citronskal.
Pressa ner citronsaft och rör ner grovhackad rucola.
Rosta pinjenötterna

Dra igång ett pastakok, och rosta under tiden pinjenötterna.
Man behöver inte använda en hel påse som jag gör i receptet, men eftersom alla alltid vill ha mycket pinjenötter brukar det vara lika bra.
Ner med pastan!

När pastan börjar bli klar, spara undan ca 2,5 dl av pastavattnet innan du häller av det.
Rör sedan ner den kokta pastan i skålen med de övriga ingredienserna, blanda i crème fraichen och rör därefter ner pastavattnet.
Smaka av med salt och peppar, och servera det även vid bordet ihop med pinjenötterna. Den här maträtten kan ta ganska mycket salt!
Anpassa citronpastan efter just din smak!
- Vill du inte ha i pinjenötter kan du skippa dem.
- Du kan också välja att addera vitlök, persilja, och chili.
- Vill du ha i något protein passar det jättebra med kyckling!
Tips på fler vegetariska pastarätter

- Fredagspasta – Baseras på en pesto som man bara grovhackar och rör ihop med bland annat mandel och tomat, som är så god att vi åt den varje fredag i över ett års tid.
- Valnötspasta – fantastiskt gott pastarecept som vi började laga efter att min man haft den dåliga smaken att föräta sig på fredagspastan.
- Tomatpasta med burrata och brynt smör – när man bara vill gå loss fullständigt på precis allt som kan göra en pastarätt alldeles, alldeles underbar.
Citronpasta – lättlagad, fräsch och supergod!
En riktigt fräsch och krämig citronpasta med ett fåtal ingredienser som går fort att laga men ändå smakar riktigt festligt och lyxigt!
- Förberedelser: 10 min
- Tillagningstid: 15 min
- Total tid: 25 min
- Antal portioner: 4 1x
Ingredienser
- spaghetti för 4 portioner
- 2 citroner (skal från båda & 2 msk saft)
- 100 g parmesanost
- ca 50 g grovhackad rucola
- ca 50 g pinjenötter
- 2 dl crème fraiche (34%)
- ca 2,5 dl av pastavattnet
- flingsalt
- grovmalen svartpeppar
Instruktioner
Börja med att dra igång ett pastakok.
Tvätta och finriv skalet av båda citronerna, pressa ur 2 msk citronsaft ur den ena citronen och lägg skal och saft i botten på en stor serveringsskål.
Riv parmesanosten grovt, grovhacka rucolan och lägg ner detta också i skålen.
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna.
Häll av och skölj den färdigkokta pastan i ett durkslag, men spara minst 2,5 dl av pastavattnet i en kanna eller kopp vid sidan av.
Häll ner spaghettin i serveringsskålen. Rör sedan ner crème fraichen och späd rätten med pastavattnet, lite i taget. Rör om och blanda ordentligt, och krydda med med havssalt och peppar. Var inte rädd för att salta och peppra här!
Vill du ha en krämigare konsistens, tveka inte att hälla i mer pastavatten. (Har du inget kvar kan du bara snabbt koka upp lite vatten vid sidan av och späda med.)
Mm, det låter hur gott som helst! Måste provas inom kort:)
Ja, den här är absolut värd att provas! Riktigt god! 🙂
Åååååhhh så gott!!! Vill väldigt gärna göra din salsiccapasta men är vegetarian. Måste komma på något substitut, eller bara köra pasta med smör. Det funkar ju alla dar i veckan:) /Linnéa
Haha! Jag tror att du skulle gilla den här pastan!
Låter super! : )
Det är mycket godare än man tror!
Hej, alltså stort tack för detta recept. Godaste jag ätit på länge. Alla runt bordet stannade upp efter första tuggan o skrattade😂 ett bra betyg. Saltet o pepparn gör ju pricken över i.
Vilket fint betyg, vad glad jag blir! 🙂
Så jätte gott!!
Tack Sana! Det var längesen jag hörde från dig, bloggar du fortfarande? Hoppas allt är bra! Stor kram!
Så gott det ser ut! 🙂
Lovar att det är supergott! 🙂
Enkelt och supergott tyckte både jag och min sambo! 🙂
Vad roligt att höra Felicia! 🙂
Så himla fräsch! En riktig vårpasta. Serverade den på tjejmiddag igår med vitt vin och alla älskade den!