Citronpasta
Inlägg i samarbete med Zassenhaus kryddkvarnar
Den här citronpastan är vårfräsch så det förslår! Citronen sätter smaktonen, men saltet och pepparn gör minst lika mycket för smakerna i den här vegetariska och krämiga pastarätten.
Salt- och pepparkvarnarna som jag använder kommer från min samarbetspartner Zassenhaus, och det här är helt klart kvarnar för livet. Malverket är gjort i härdad keramik som är världens näst hårdaste material efter diamant. De lämnar hela 25 års garanti på malverket i kvarnarna, och de är så gott som omöjliga att slita ut. Man kan till och med mala grus med Zassenhaus kryddkvarnar, men det är inget jag rekommenderar. Jag föredrar helt klart svartpeppar.
Den härdade keramiken kan inte heller rosta, därför är det fritt fram att peppra loss ovanpå rykande varma maträtter.
Något annat jag gillar med kvarnarna från Zassenhaus är att de har sex olika malningslägen, från finmalt till riktigt grovmalt, och att man kan anpassa malningsgraden efter maträtten. I en soppa vill man gärna ha ganska finmalen peppar, och i den här citronpastan och till grillat kött är det gott med ganska grovmalen svartpeppar. Dessutom uppskattar jag att malningsläget stannar kvar där jag har valt att vrida in det, och inte flyttar sig efter hand som jag maler.
Modellen på mina kvarnar heter Berlin och mäter 24 cm, ni hittar dem här.
Skriv utCitronpasta
En riktigt fräsch och krämig, vegetarisk pastarätt där citronen sätter smaktonen och där salt och peppar är avgörande för smaken.
- Förberedelser: 5 min
- Tillagningstid: 15 min
- Total tid: 20 min
- Antal portioner: 4 1x
Ingredienser
- spaghetti för 4 portioner
- 2 citroner (skal från båda & 2 msk saft)
- 100 g parmesanost
- 2 dl crème fraiche (34%)
- 50 g grovhackad rucola
- ca 2,5 dl av pastavattnet
- flingsalt
- grovmalen svartpeppar
Instruktioner
Koka pastan al dente. Tvätta och finriv under tiden skalet av båda citronerna, pressa ur 2 msk citronsaft ur den ena citronen och lägg skal och saft i botten på en stor serveringsskål.
Riv parmesanosten grovt, grovhacka rucolan och lägg ner det också i skålen.
Häll av och skölj den färdigkokta pastan i ett durkslag, men spara minst 2,5 dl av pastavattnet i en kanna eller kopp vid sidan av.
Häll ner spaghettin i serveringsskålen. Rör sedan ner crème fraichen och späd rätten med pastavattnet, lite i taget. Rör om och blanda ordentligt, och krydda med med havssalt och peppar. Var inte rädd för att salta och peppra här! Vill du ha en krämigare konsistens, tveka inte att hälla i mer pastavatten.
Mm, det låter hur gott som helst! Måste provas inom kort:)
Ja, den här är absolut värd att provas! Riktigt god! 🙂
Åååååhhh så gott!!! Vill väldigt gärna göra din salsiccapasta men är vegetarian. Måste komma på något substitut, eller bara köra pasta med smör. Det funkar ju alla dar i veckan:) /Linnéa
Haha! Jag tror att du skulle gilla den här pastan!
Låter super! : )
Det är mycket godare än man tror!
Hej, alltså stort tack för detta recept. Godaste jag ätit på länge. Alla runt bordet stannade upp efter första tuggan o skrattade😂 ett bra betyg. Saltet o pepparn gör ju pricken över i.
Vilket fint betyg, vad glad jag blir! 🙂
Så jätte gott!!
Tack Sana! Det var längesen jag hörde från dig, bloggar du fortfarande? Hoppas allt är bra! Stor kram!
Så gott det ser ut! 🙂
Lovar att det är supergott! 🙂
Låter så jättegott och ändå enkelt att laga, och jag känner att det är dags för en ny pepparkvarn och då får det nog bli den här. Verkar ha många fördelar.
Den är hyvens! 🙂
Enkelt och supergott tyckte både jag och min sambo! 🙂
Vad roligt att höra Felicia! 🙂