Tomatpasta med burrata och brynt smör
Tomatpasta med brynt smör! Enkelt, smakrikt och nästan som i Italien! Jag ska dock låta det vara osagt ifall de häller brynt smör över burrata i Italien, men på pizzerian i saluhallen i Malmö gör de det, och den här maträtten är inspirerad av just den pizzan som är deras absoluta bästsäljare. Jag minns när jag var där en gång och skulle beställa pizzan och de med allvar i rösten förklarade för mig att de hade en burratakris; burratan var slut i hela Malmö, och deras kunder var så sugna på just den pizzan att de erbjöd sig att ta med sig burrata till dem från både Lessebo och Lund så att de skulle kunna få sin favoritpizza.
En pastarätt går dock lite fortare än en pizza, därför har jag flyttat över smakerna till en djup pastatallrik istället. Jag väljer att köra mina tomater i ugnen på lite lägre temperatur ganska länge för att få fram sötman i dem, men har du bråttom – kör dem på hög värme i 10-15 minuter istället. 225C medan du kokar pastan blir finemang, eller stek dem lite lätt i en stekpanna.
Ingredienserna är det ni ser på bild – spaghetti med ugnsrostade tomater, färsk basilika, burrata och rostade pinjenötter. Och så lite salt och peppar. Nästa gång ska jag prova att riva över lite citronskal också. Mer än så behövs inte för att magen och själen ska bli lyckliga! Skulle möjligtvis vara ett glas vin då. Tomater är alltid svårmatchat, men jag hade valt ett lite fylligare, vitt vin till det här.
Skriv utTomatpasta med burrata och brynt smör
Brynt smör över burrata precis som hos favoritpizzerian! Fast som en pasta istället. Ljuvliga smaker från tomat, basilika och pinjenötter.
- Förberedelser: 10 min
- Tillagningstid: 15 min
- Total tid: 25 min + ugnstid
- Antal portioner: 4 1x
Ingredienser
- 500 g cocktailtomater
- en skvätt olivolja
- spaghetti för 4
- 1 rejäl näve pinjenötter
- 2 st burrataostar (buffelmozzarella går också bra)
- färsk basilika efter smak
- salt och peppar
- 100 g smör, brynt
Instruktioner
Sätt ugnen på 150C och plocka ut burratan ur kylen. Burrata är godast rumstempererad.
Halvera cocktailtomaterna. Lägg dem i en form och strö över lite salt och peppar, och ringla över lite olivolja. Ställ in i mitten av ugnen i cirka en timme.
Rosta pinjenötterna gyllenbruna i en torr stekpanna.
När det är cirka 20 min kvar på tomaterna, koka pastan al dente.
Bryn smöret genom att i en liten kastrull smälta det på hög medelvärme. Det kommer att bubbla och fräsa, och det är klart när ett vitt skum har bildats och stigit och smöret har tystnat, och börjat lukta nötigt och gott. Häll över i en skål så att bryningsprocessen upphör så smöret inte bränns vid.
Dags att montera pastan! Lägg spaghetti på en tallrik, skeda över tomater, strö över pinjenötter och bryt över bitar av burrata. Salta och peppra, lägg på några basilikablad och avsluta med att ringla brynt smör över alltihop. GOTT!!
Sugen på något med vårens primörer? (När de väl behagar dyka upp, vill säga?) Gör den här pastan med brynt smör, rivet citronskal och sparris istället!
Men alltså så himla gott valde rostade hasselnötter annars följde jag recept. Tillsammans med ett gott rödvin ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Låter jättegott med hasselnötter!
Jag ÄLSKAR den pizzan. Men de har ju lagt ner nu.
Ja, så himla tråkigt ju!