Pasta Vegetariskt

Sparrispasta med brynt smör

Sparrispasta

Sparrispasta med mozzarella, citron och rostade pinjenötter var det här! Vitlök också. Och lite olivolja, salt och peppar. Och en grej till! Är ni redo? BRYNT SMÖR. Okej, det avslöjades redan i rubriken. Men ändå – brynt smör.

Jag har egentligen tagit allt som jag tycker är gott och som borde passa tillsammans och gjort en pastarätt av det. Och det blev gott. Väldigt gott, till och med! Den här sparrispastan är helt klart värdig att serveras med ett glas trevligt vitt vin till också.

Receptet på sparrispastan är för två personer, men lever du i en familj med barn som inte tror att sparris härstammar från helvetet – dubbla det och var glad!

Skriv ut

Sparrispasta

Vårfräsch sparrispasta med citron, vitlök, mozzarella, pinjenötter och brynt smör. Snabblagat, vegetariskt och supergott!

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 20 min
 • Tillagningstid: 10 min
 • Total tid: 30 min
 • Antal portioner: 2 1x

Ingredienser

Scale
 • spaghetti för 2 personer
 • 75 g smör
 • 2 msk pinjenötskärnor
 • 0,5-1 knippe sparris (beroende på hur sparrisfrälsta ni är)
 • 1 vitlöksklyfta
 • 0,5 citron – rivet skal
 • 12 st buffelmozzarella (jag säger inget om ni äter en hel ost var)
 • salt och peppar

Instruktioner

Börja med att sätta igång pastakoket, och lägg fram buffelmozzarellan så den inte är kylskåpskall.

Bryn smöret i en liten kastrull på medelhög värme. Det kommer att fräsa och bubbla, och sedan kommer ett vitt skum att stiga och smöret blir tyst, och då är det läge att röra runt och ta det från spisen och hälla över i en kanna så att processen upphör och smöret inte bränns. Det ska vara gyllene till bärnstensfärgat och lukta gott och nötigt. Ställ åt sidan.

Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna, häll över på fat och ställ åt sidan.

Rengör sparrisen, skär bort den lite träiga biten längst ner på dem och hyvla sedan strimlor av sparrisen med en potatisskalare. Det enklaste är att trycka ner sparrisen mot en skärbräda när man gör det. Det är inte supernoga hur det blir, en del strimlor blir tjockare än andra, det blir bra ändå. 

Pressa vitlöksklyftan och fräs den i lite olivolja i en stekpanna. Tillsätt sparristrasslet och fräs en stund till så att det mjuknar något, men inte så att det blir för mjukt. Ta sedan från värmen och finriv skalet från en halv citron över sparrisen. Rör om, och salta och peppra.

Blanda den färdigkokta spaghettin med sparrisstrimlorna, och lägg upp på ett serveringsfat för extra lite extra lyx. Dela buffelmozzarellan med händerna och strö ut bitar över pastan. Salta och peppra, sprinkla över pinjenötterna och avsluta med att ringla lite brynt smör över alltihop. Det brynta smöret som är kvar i kannan kommer att röna stor popularitet om det ställs fram på bordet. Brynt smör uppskattas alltid.

Gillar du zucchini mer än sparris? Den här zucchinipastan är ganska lik, men med olivolja och parmesanost istället för mozzarella och brynt smör.

4 juni, 2020

4 kommentarer

 1. Det där låter svingott!!! Vi är tre av fem i familjen som förstår att sparris kommer från himlen. De andra får äta nudlar när vi andra smörjer kråset med detta!

  1. Haha! Underbart! Så brukar det bli hos oss också, vi äter pasta MED tillbehör och barnen vägrar tillbehören och äter bara pastan…

 2. Ska pröva denna pasta till middag Idag. Vi min man och jag äter vegetariskt varje torsdag och ijag har tidigare lagat din kantarellpasta och den med zucchini, båda jättegoda.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration