Fläskkött Pasta

Canneloni på tomatbädd med parma och spenat

Häromdagen gjorde jag canneloni fylld med philadelphia, parma, basilika och spenat, som jag la ovanpå en tomatsås som jag kokat ihop. Därav det mycket seriöst klingande ordvalet ”tomatbädd”. Låter mycket svulstigare än tomatsås, som är vad det egentligen är. Nästa gång jag lagar mat ska jag försöka få in ordet symfoni någonstans. Eller spegel. Vad tror ni om falukorvssymfoni på ketchupspegel med tillhörande makaroni-trilogi? Jag tror det kan bli en riktig bestseller.


Tillbaka till cannelonirätten, så svängdes den ihop för att jag kände mig manad att göra någonting vettigt av den här påsen med canneloni som jag köpte till omotiverat överpris i en delikatessaffär i Malmö för snart ett år sedan. Nästa gång ska jag använda mig av färska lasagneplattor istället som jag brer fyllning på och skär i stubbar istället, som när man gör Ylvas pastarullar. Att stå och trycka i fyllning i cannelonituber känns onödigt jobbigt.

Men – oavsett om man använder sig av färska lasagneplattor eller cannelonirör så behöver man ju en fyllning! Den består av följande, och är beräknad för att den färdiga maträtten ska räcka till ca 6 portioner:

Fyllning till cannelonirör
1 pkt Philadelphiaost á 200 g
1 burk créme fraiche á 2 dl
färsk spenat, ca 100 g (eller en lagom stor påse från affären, det är inte så noga faktiskt)
en halv kruka basilika
ca 7 skivor parmaskinka, strimlade
grovmalen svartpeppar
flingsalt

Blanda basilikablad med spenat, strimlad parmaskinka och de övriga ingredienserna. Lägg i en skål och förvara i kylen.

Tomatsås
2 pkt krossade tomater
1 liten, gul lök
2 vitlöksklyftor
en halv kruka basilika
2 msk balsamvinäger
grovmalen svartpeppar
flingsalt
———-
en stor näve riven parmesanost
ca 1,5 dl grädde

Hacka löken, pressa vitlöksklyftorna och fräs i en kastrull i lite smör eller olivolja. Tillsätt övriga ingredienser (utom parmesan och grädde, de ska vara på toppen av cannelonigratängen sedan) och låt tomatsåsen koka i ca 45 min.

Häll tomatsåsen i botten på en rejäl ugnsform. Placera de fyllda cannelonirören (eller de fyllda och ihoprullade lasagneplattorna) ovanpå tomatsåsen och avsluta med att strö över riven parmesanost och ringla lite grädde över det. Gratinera i mitten av ugnen i ca 20-25 min på 225C tills osten har fått en fin yta. Servera med en fin grönsallad, och gärna några ugnsrostade tomater.

14 februari, 2012

11 kommentarer

 1. cannelonirör måste ju vara världens dummaste uppfinning, det är ju bara krångligt. mycket bättre med färska lasagneplattor som man rullar ihop själv!

  och JA, jag tycker ju också att jag nyss fyllde 25, men tydligen har jag hunnit fylla 26 däremellan också. förstår inte hur det gått till, jag tror jag har blivit lurad!

 2. Jag brukar använda färska lasagneplattor. Mums vad gott!!

  Minsann får det bli det till fredag!!

  Ibland behöver man bli påmind om vad man har där inne i matbanken!

  Kram

 3. Ä L S K A R cannelloni :)) Vilket står på min meny imorgon, men jag ska ha finstrimlad kycklinglårfilé..åhh nu blev jag hungrig av din bild..jisses..måste våldgästa kylen och se vad jag kan smaska i mig nu..denna sena diné:)) Kram 🙂

 4. Å jösses vad bra du är!!! Tack för all inspiration och alla tips! Canneloni it is!

  Jag önskar att jag hade lite mer tid att stå och sprida kärlek i köket. Det är ju det bästa som finns! Efter att äta härligheten sen då…

  Kram!

 5. Så gott med parmaskinka i, det måste jag testa! Jag håller dock inte med dig ang cannellonirör vs. lasagneplattor, tycker att det är väl värt besväret (sen man väl fått in tekniken) att fylla rören. De utvidgar sig så fint i ugnen medan lasagneplattor ofta går sönder.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration