Halloumilasagne
Halloumilasagne, hörni! Har ni provat det än? Om inte, så slår jag ett slag för denna underbara, vegetariska lasagne som jag har lagat här hemma i ett par år nu.
Även om halloumilasagne inte är en typisk hösträtt, så är det ofta på hösten som jag brukar laga den. På våren och sommaren blir det sällan av att jag ställer mig och gör en ostig lasagne med en mustig tomatsås, men nu – nu skulle jag kunna äta det här varje vecka.
Den här halloumilasagnen innehåller varken klassisk ost- eller bechamelsås, men misströsta icke – halloumiskivorna kompenserar detta oetiska bortfall, helt utan problem. Dessutom är lasagnen väldigt mättande tack vare pumpa- och solrosfröerna som även ger lite tuggmotstånd. Har du bara ena sortens frön hemma – kör i dubbelt upp av den istället, det brukar jag göra. Och så är det gott att lyxa till det med lite lagrad prästost överst.
Skriv utHalloumilasagne
Riktigt god och smakrik halloumilasagne med mustig tomatsås och goda ostar, som blir extra mättande tack vare solros- och pumpafröer.
- Förberedelser: 20 min
- Tillagningstid: 35 min
- Total tid: 55 min
- Antal portioner: 6 1x
Ingredienser
- ca 10 cm purjolök
- 1–2 vitlöksklyftor
- 0,5 dl balsamvinäger
- ca 600 g krossade tomater
- 2 dl vatten
- 1 dl färska örter, t ex basilika/timjan/oregano/persilja – ta vad du hittar – allt funkar!
- 1 msk grönsaksfond
- 1 msk tomatpuré
- 200 g färsk spenat
- 1 dl solroskärnor
- 1 dl pumpakärnor
- salt & peppar
- 2 pkt halloumi
- färska lasagneplattor
- ca 150 g riven finost, t ex präst
Instruktioner
Sätt ugnen på 225C.
Hacka purjon och pressa vitlöken, fräs i lite olja i en kastrull.
Häll på balsamvinäger, låt fräsa lite till, och häll sedan i krossade tomater, vatten, färska örter, fond och tomatpuré. Låt puttra i minst 10 min.
Ös sedan ner spenat, solros- och pumpakärnor och smaka av med salt och peppar.
Skiva halloumin tunt, mycket tunnare än man brukar skära den när man grillar den.
Montera sedan lasagnen; Börja med ett lager tomatsås, täck med halloumiskivor och lägg på lasagneplattor ovanpå det. Upprepa proceduren, men spara lite tomatsås så att det högst upp inte enbart blir riven ost direkt på lasagneplattor, utan att det kommer i alla fall lite sås ovanpå plattorna, och strö sedan över riven ost.
Gratinera halloumilasagnen i ugnen i ca 20-25 min, ta ut den när den fått fin färg och servera ihop med en trevlig sallad.
En annan tacksam vardagslasagne är Lasagne för latmaskar, och vill du laga något annat med halloumi rekommenderar jag varmt Halloumi stroganoff.
Jag har gjort den. Underbart gott. Har bjudit den då jag haft gäster. Allt tog slut. Inga rester till matlådan. Tack
Vad roligt att höra Maria! Eller ja, snopet med lunchlådan då, men roligt att den uppskattades så mycket. 🙂
Vilken smart grej! Jag brukar banga på lasagne pga jobbigt att göra bechamelsås och det blir alltid för lite av såsen dessutom! Men du! Har du tips på fikaställen i Färjestaden med omnejd? Helst där man kan få en bit rulltårta men det finns väl inget hembageri längre så det tåget kanske har gått. Och gärna nåt tips för barn såhär i hösttider när man inte kan bada längre. Eller kan och kan. Kallbad ska ju vara lika bra som en halv mils löpning men det argumentet biter nog inte på de små kidsen. 😆
Då kommer halloumilasagnen att passa perfekt! Eller Mat-Tinas charklasagne, om du inte provat den:
https://baraenkakatill.se/mat-tinas-lyxiga-charklasagne/
Vad gäller fika i Färjestaden så är det bästa ÖlandsChoklad, om man ska se till mysfaktor och läge. Men de har ingen rulltårta. Kanske att Fiesta som ersatt gamla Hembageriet har? Det är ganska barnvänligt därinne, och de har finkaffe. Riktigt goda grejer, faktiskt, de är duktiga. Annas är ju Gårdby Kafé och Lanthandel alltid ett trevligt utflyktsmål, om man kan tänka sig att köra ca 15 min längre utåt landet. Dit kan man åka med barn också. Eller – om du vill ha ett riktigt bra tips på café med barn så är det faktiskt Kafé Ångkvarnen på Länsmuséet. De kan till och med kanske ha rulltårta! Det är gammaldags, och de har ett prima lekrum för barnen så att man själv får dricka upp sitt kaffe. Man behöver inte betala entré till museet för att fika, men det finns mycket kul och sevärt därinne om man gör det, jag diggar Länsmuseet!
Glutenfria lasagneplattor finns väl inte färska. Ska jag blöta upp plattorna innan?
Hej Siv! Lasagneplattorna behöver absolut inte vara färska, har jag inga färska lasagneplattor hemma brukar jag köra på vanliga ”hårda”. Jag är inte så insatt i glutenfria produkter, men efter att ha snabbgooglat lite på glutenfria lasagneplattor verkar det som att de flesta sådana inte kräver någon förkokning. (Det står oftast direkt synligt på förpackningens framsida.) Det är bara att lägga dem i lasagnen och köra in den som vanligt i ugnen. 🙂