Pasta Vegetariskt

Öppen lasagne med svamp, ricotta och ugnsbakade tomater

Öppen lasagne

Den här öppna lasagnen är den ultimata fredagsrätten! Inte för att det måste vara fredag, det kan vara lördag också. Men den lämpar sig extra mycket för en kväll när man vill ha något lite lyxigt och festligt, och samtidigt vill att arbetsinsatsen ska vara liten. Dessutom är momenten lite roligare än sedvanligt falukorvsstekande.

Den här lasagnen monterar man direkt på tallriken. Man börjar med att stoppa några tomathalvor i ugnen som är klara lagom till servering, sedan fräser man sig lite lök och svamp som man blandar med spenat och ricotta. De färska lasagneplattorna doppas i varmt vatten och får sedan agera byggstenar när lasagnen staplas. Två lager räcker faktiskt, den här öppna lasagnen mättar betydligt mer än man kan tro. Eftersom våra barn är livrädda för tomater, svamp och spenat och lever i övertygelsen om att det är djävulens sattyg, brukar vi faktiskt bara halvera det här receptet och äta det själva och låta barnen få något annat.

Men tillbaka till den öppna lasagnen – som vi vet så blir ju allting som man toppar med riven parmesanost och rostade pinjenötter lite extra festligt, det är ju sen gammalt. Så toppa på bara! Och glöm inte tomaterna i ugnen som blivit klara vid det här laget. Riktigt goda smaker! Extra gott blir det med ett glas rött till. Det är ju ändå fredag. Eller lördag eller onsdag eller vad vi nu kom fram till.

Skriv ut

Öppen lasagne med svamp, ricotta och ugnsbakade tomater

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4.6 from 5 reviews

En lyxig, vegetarisk öppen lasagne med ricotta, svamp, spenat och ugnsbakade tomater. Perfekt till ett glas rött en fredagkväll!

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 20 min
 • Tillagningstid: 20 min
 • Total tid: 40 minutes
 • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale
 • 250 g cocktailtomater
 • 0,5 dl pinjenötter
 • 2 dl riven parmesanost + lite till garnering
 • 2 schalottenlökar
 • 1 vitlöksklyfta, pressad
 • 250 g skogschampinjoner
 • 200 g färsk spenat
 • 2 burkar ricotta (á 250 g/st)
 • Salt och peppar
 • 8 färska lasagneplattor (1 pkt)

Instruktioner

Sätt ugnen på 150C. Halvera cocktailtomaterna och lägg dem med snittytan uppåt i en form, och stoppa in dem i mitten av ugnen. Låt dem vara däri tills det är dags för servering, ca 30 min.

Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna, lägg över på tallrik.

Riv parmesanosten, lägg åt sidan.

Hacka schalottenlökarna, pressa vitlöksklyftan och skär champinjonerna i skivor. 

Sätt på en kastrull med vatten som du senare ska snabbkoka lasagneplattorna i.

Fräs lök och svamp i smör eller olja i en stekpanna, och vänd sedan ner spenaten. När den mjuknat och vätskan börjat gå ur den, rör ner ricottaosten.

Rör tills allt blandats och blivit varmt, ta sedan från värmen. Rör ner 2 dl riven parmesanost och smaka av med salt och peppar.

Koka lasagneplattorna på svag värme, två åt gången, i cirka 20 sekunder så att de mjuknar. Lyft upp dem med slev och låt dem rinna av.

Ta ut tomathalvorna ur ugnen, och bygg ihop portionerna på tallrikarna. (Det enklaste är att rada upp alla tallrikar framför sig och göra samma lager på alla tallrikar samtidigt. Det blir två lasagneplattor per tallrik.) Börja med att lägga en lasagneplatta i botten, ett par skedar ricottaröra ovanpå, en lasagneplatta till och ytterligare några skedar ricottaröra. Garnera med tomathalvor, riven parmesan och rostade pinjenötter.

TIPS! Det är även gott att servera parmaskinka till det här, och att ringla över lite tryffelolja på varje portion.

Kör du hellre en vanlig lasagne i ugnen? På sistone har vi lagat en hel del halloumilasagne! Vill man hellre ha en klassisk lasagne med köttfärs och ostsås rekommenderar jag trotjänaren Lasagne för latmaskar.

16 september, 2020

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration