Krämig salsicciapasta med rosmarin – helt fantastiskt god!

Smakrik, mustig och krämig, med kryddig rosmarin och riven parmesanost. Visst låter det gott?
Salsicciapasta är comfort food i ordets rätta bemärkelse, och en av våra favoriträtter här hemma. Det är en perfekt maträtt för fredagskvällar och söndagskvällar, om du frågar mig.
Salsicciapastan går fort att göra, barnen älskar den, och med sin krämiga konsistens och mustiga smak känns den så mycket festligare än en vanlig pastarätt!
Gör pastarätten med salsicciafärs

För några år sedan gick det inte att få tag i färdig salsicciafärs i affären, man var tvungen att köpa salsicciakorvar och gröpa ur färsen. Hur jobbigt som helst ju!
Men nu finns det flera olika tillverkare av salsicciafärs, och i min matbutik förvaras förpackningarna i samma kyldisk som den vanliga köttfärsen. Mycket smidigare!
Däremot är paketen ofta på 400 gram istället för 500 gram, men skvätten grädde som ingår i det här receptet på salsicciapasta drygar ut fint så det räcker till fyra portioner ändå.
Pastan blir krämig av grädde och tomatsås

Man kan göra salsicciapasta på många olika sätt, men jag föredrar den här krämiga varianten där både tomatsås och grädde får vara med och puttra ihop med den kryddiga färsen för ett mustigt och smakrikt resultat.
I en del varianter på salsicciapasta är det ingen tomatsås med utan istället vitt vin, smör och champinjoner.
Jag har ett annat recept här på det ifall någon är intresserad. Men min favorit är denna, med tomat och grädde. Ni bara måste prova, den är SÅ god!
Servera med riven parmesanost

Toppa varje tallrik med finriven parmesan, och gärna någon kvist rosmarin. Och unna dig ett glas gott rödvin till!
Gör gärna dubbel sats!
Och ett tips! Gör dubbel sats av salsicciasåsen när du ändå är igång.
Färdig mat i frysen är guld värd, och det tar inte många minuter längre än att göra enkel sats.
Tips på fler lika goda pastarätter

Om du gillar salsicciapasta är jag övertygad om att du även kommer att gilla de tre pastarätterna nedan, som alla kan klassas som riktig comfort food:
- Italienska köttbullar i tomatsås – En riktigt bra bjudrätt som går att förbereda i förväg!
- Spaghetti carbonara – min absoluta favoritpasta. Jag gör den med grädde och står för det.
- Tomatpasta med burrata, brynt smör och pinjenötter – namnet säger allt! En pastarätt av rang.
Krämig salsicciapasta med rosmarin – helt fantastiskt god!
Smakrik och mustig salsicciapasta som är lättlagad och snabbt blir en favorit. Rosmarin och färskriven parmesan sätter extra god smak!
- Förberedelser: 5 min
- Tillagningstid: 20 min
- Total tid: 25 min
- Antal portioner: 4 1x
Ingredienser
- En klick smör eller olja till stekning
- 2 schalottenlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 400–500 g salsicciafärs
- 1 burk finkrossade tomater
- 2 msk tomatpuré
- 1.5 dl grädde
- 1 msk hackad, färsk rosmarin
- Salt
- Svartpeppar
Till servering
- Tagliatelle för 4 portioner
- Ca 1 dl riven parmesan till servering
- ett par kvistar färsk rosmarin till garnering
Instruktioner
Koka pastan enligt instruktionerna på paketet.
Hacka schalottenlökarna och pressa eller riv vitlöksklyftorna och fräs all lök mjuk i smör eller olja i en kastrull.
Tillsätt salsicciafärsen och låt den bryna ihop med löken. (Den behöver brynas lite längre än nötfärs.) När färsen brynt klart, tillsätt krossade tomater, tomatpuré och grädde.
Hacka rosmarinen och rör ner den i såsen, och låt såsen puttra samman på spisen i cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servera salsicciapastan med tagliatelle och färskriven parmesan. Garnera gärna med en kvist rosmarin, ifall du har någon över.