Smörig salsicciapasta
Jag har egentligen alldeles för många kokböcker. Säkerligen kvalar jag in för någon form av diagnos när det kommer till mitt kokbokssamlande. Om sanningen ska fram lagar jag inte ens så många av recepten, jag har dem mest till att bläddra i och samla inspiration. Häromveckan tillbringade jag en hel dag under ett skuggigt träd på sommarstugan, och då passade jag på att ha kvalitetstid tillsammans med en av mina favoritkokböcker; Den stora italienska kokboken av Stefano Catenacci. Däri hittade jag receptet som jag lagat på bilden ovan, tagliatelle som serveras med en sås av hackad salsiccia, champinjoner, grädde, rosmarin, vitt vin och oförskämda mängder smör. Först övervägde jag att inte ha i alla 200 g som stod i receptet, men påminde mig om att receptets upphovsman har varit kökschef på Operakällaren i 15 år och gjorde maten till Vickans bröllop. Säger han att det ska vara 200 g smör så ska det vara så. End of story. (Och jag behövde inte ångra mig, maträtten smakade himmelskt.)
Fettucine alla burina, 4 portioner
tagliatelle (320 g)
4 färska salsicciakorvar
2 msk olivolja
200 g smör (100g x2, används vid olika tillfällen)
ca 200 g färska champinjoner, skivade
3 vitlöksklyftor, skivade
1 tsk fänkålsfrön
1 kvist färsk rosmarin
1 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
salt
svartpeppar
Ta av skinnet på korven, och ta ut den råa färsen som finns däri. (ICA har bra färska salsiccias, jag tror de heter ICA selection och är något ganska nytt påfynd i ljusgrå plasttråg.) Bryn färsen i ca 2 msk olivolja och 100 g smör. Fascinerande nog kommer allt smör att ”gå in i” salsiccian, så var inte rädda för att ha i 100 g här. Efter en stund är det dags att tillsätta den skivade vitlöken, den skivade svampen, fänkålsfröna och rosmarinkvisten. Fräs en stund, och slå sedan på det vita vinet som får koka in. (Vilket går ganska snabbt.) Häll i grädden, och låt allt puttra samman i ca 15 min. Smaka av med salt och peppar. Under tiden som såsen puttrar kokas pastan al dente, och rörs sedan ner i salsicciasåsen där allt får koka samman i max två minuter. Rör under den tiden ner resterande 100 g smör. Låter också mycket, men klicken smälter ner snabbt, och ger en ljuvlig smörig smak åt maträtten.
Håhåjaja! Visst låter det förträffligt gott. Smör är ju gott, punkt slut!
Kram Malin
Fin bild förresten!
Härligt med en massa smarriga recept! Jag äter inte kött men det går nog att utelämna i receptet. Här ska vi snart kalasa på kantarellstuvning! Eftermiddagen tillbringades i skogen. Mysigt!
Kram Anna i Skåne
Låter som både en maträtt jag borde laga och en bok jag borde köpa. Jag älskar italienskt!
För mig är det alltid en stor glädje att läsa din blogg! Jag tycker sättet du skriver på är så klockrent. Maten låter inte så pjåkig heller;-)
Säkert finns det en diagnos och säkert är vi en hel del som kvalar in på den då:)
200 g smör… jodå, det har respekt med sej men gör nog susen för smaken!
Det kan väl nästan aldrig bli för mycket smör 😉 Det ser verkligen supergott ut!!
Det där låter ju grymt gott!! Nästan så att till och med jag skulle kunna lyckas laga det där! ÄLSKAR tallriken på bilden, var är den ifrån?
Anna – ska vända upp och ner på tallriken när jag kommer hem och kolla, men jag skulle gissa på att det är en gammal servis från Gustavsberg. Just den här tallriken har jag köpt på loppis för en tjuga.
Jag har precis hittat in till din blog och testade denna pasta i går. Oh, my god… Det var det godaste jag någonsin ätit. Alla kategorier. Helt fantastiskt! Din blogg är otroligt fin och jag kommer att följa den med spänning och längtar redan att testa något annat recept. Jättefina bilder och intressant läsning.
Miss M – tack för din fina kommentar, och välkommen till bloggen! Om du vill testa ett annat toppenrecept rekommenderar jag den ultimata fredagspastan med egenrörd tomatpesto och buffelmozzarella, finns i pastakategorin! 🙂
Anna – förlåt för sen återkoppling! Nu har jag kollat under tallriken, och kan konstatera att den som misstänkt är från Gustavsberg, och serien heter Asiatic Pheasants. Jag har sett den på flera olika loppisar i sommar, så den verkar vara vanlig. 🙂
Tack för tipset, lagade denna rätt ikväll och det var mycket uppskattat av hela familjen! 🙂