Fläskkött, Pasta, Vardag

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

Spaghetti carbonara är en av mina absoluta favoriträtter, och har alltid varit det. Jag älskar pasta, och speciellt en krämig carbonara med mycket ost och bacon.

När jag var gravid åt vi carbonara varje fredag, och jag åt dubbelt så mycket som Olof. Vi äter det fortfarande ganska ofta på fredagar, just för att det är en så perfekt fredagsrätt. Det är enkelt att göra, går fort, är lite festligt, barnen älskar det, och så huvudanledningen då – för att det är så oerhört gott.

Jag har grädde i min carbonara, och jag vet att man inte har det i det italienska originalet. Men jag tycker det blir godast så, så därför har jag det. Men vill du ha i lite mindre grädde, tveka inte att prova dig fram! Jag kör alltid på de 3,5 dl som är angivet i receptet eftersom jag tycker det blir precis lagom då, medan Olof brukar nöja sig med 2 dl.

Och vintips då? Eftersom spaghetti carbonara innehåller mycket trevliga fetter i form av ost, äggula och bacon och grädde för vissa, behövs ett vin som balanserar upp all den fyllighet som pastan har. Därför rekommenderas ofta de viner som beskrivs som fruktiga och smakrika. Själv tycker jag att vinerna Boira (nr 32431) och Briccotondo Barbera (nr 2773) passar väldigt bra till spaghetti carbonara.

Det här receptet har funnits på bloggen sedan 2009 när jag började blogga om mat. Eftersom det var en av mina allra godaste favoriträtter var jag snabb med att lägga ut den, men det gör ju också att den hamnat väldigt långt bak i arkivet. Därför har den nu fått en ny bild som vi fotat, och en välförtjänt plats långt fram i pasta-arkivet!

Skriv ut

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 3 recensioner

Loading…

Det absolut godaste receptet som finns på spaghetti carbonara! Här snålas varken på bacon eller ost! Med vintips dessutom!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 5 min
  • Tillagningstid: 20 min
  • Total tid: 25 min
  • Antal portioner: 4 1x
Scale

Ingredienser

  • 2 pkt bacon
  • 2 schalottenlökar
  • 1 dl parmesan + 1,5 dl extra till servering
  • 3 äggulor
  • 3,5 dl vispgrädde
  • Nymald svartpeppar
  • spaghetti för fyra personer

Instruktioner

Koka upp vattnet till pastan och låt pastan koka al dente medan du gör såsen.

Klipp baconet i småbitar och fräs det nästan knaperstekt i en stekpanna. Låt det rinna av på hushållspapper.

Sänk värmen något. Hacka schalottenlökarna och fräs dem, de ska inte ta färg utan mest svettas och bli lite genomskinliga. Lägg över på baconpappret.

Riv 1 dl parmesanost plus ca 1,5 dl extra servering, så mycket som du tror går åt. Jag river ganska grovt.

Separera äggen och häll ner äggulorna i en bunke. Rör ner grädden och rör samman med en handvisp. Rör ner 1 dl parmesanost och krydda med nymalen svartpeppar. Snåla inte!

Häll av spaghettin i ett durkslag och skölj den, häll sedan tillbaka den i den tomma kastrullen och blanda den med löken och baconet. Rör ner gräddblandningen, och värm försiktigt på spisen i cirka en minut så att det får tillbaka lite värme, men inte så att osten börjar smälta.

Garnera varje portion med riven parmesanost och svartpeppar.

Mina andra favoritrecept i pastakategorin är megafavoriten Valnötspasta, och klassikern fredagspasta med en hackad pesto med tomater i som toppas med buffelmozzarella.

6 Kommentar

    1. Helena

      26 oktober, 2020 at 12:35 e m

      Tack så mycket Helena!

  1. Mor-Mia

    20 april, 2010 at 9:11 f m

    Jag instämmer, väldigt fin bild!

    1. Helena

      26 oktober, 2020 at 12:36 e m

      Tack Mor-Mia! Det här är SÅ gott!

  2. Yvonne

    27 oktober, 2020 at 6:03 e m

    Schalottenlöken finns inte med i klassisk Carbonara- faktiskt godare utan!

    1. Helena

      2 november, 2020 at 11:29 f m

      Minsann! Själv tycker jag att det blir godare med schalottenlöken, men det är ju bara att utesluta den om man föredrar receptet utan lök. 🙂

Lämna en kommentar