Carbonara med grädde – godaste receptet!

”Extremt bra recept” hälsar Sture i kommentarsfältet, och jag kan inte annat än hålla med. Jag ÄLSKAR pasta carbonara, och speciellt den här krämiga varianten med grädde.
När jag var gravid åt vi det här varje fredag, och jag åt dubbelt så mycket som Olof. Vi äter det fortfarande ofta på fredagar, för att det är lite festligt, för att barnen gillar det och för att det är så otroligt gott.
Carbonara med grädde
Jag har grädde i min carbonara för att jag tycker det är godast så, och jag vet att man inte har det i det italienska originalet.
Men vill du ha i lite mindre grädde, tveka inte att prova dig fram!
Ingredienser

För att göra dig en ljuvlig omgång krämig carbonara behöver du bacon, schalottenlök, parmesan, äggulor, grädde, svartpeppar (helst från kvarn) och spaghetti. Exakta mått följer längre ner i inlägget.
Så gör du

Jag brukar klippa baconet med sax, knapersteka det i en stekpanna och därefter låta det rinna av på hushållspapper.
Fräs löken efter baconet
Efter det fräser jag schalottenlökarna på lägre värme så att de får svettas lite, dock utan att få färg. Sedan lägger jag lökfräset på samma tallrik som baconet.
Vispa ihop äggulor och grädde för hand
Äggulorna vispas ihop för hand med grädden, och sedan rör man ner riven parmesan och rejäla mängder svartpeppar. Snåla inte med den!
Blanda samman allt i kastrullen

När spaghettin kokat klart, vattnet har hällts av och den kommit tillbaka ner i kastrullen igen är det bara att blanda ihop allt!
Jag brukar röra ner baconet och löken först, blanda runt lite, och sedan tillsätta äggsmeten.
Därefter värmer jag allt försiktigt på svag värme så det kommer upp lite i temperatur, innan jag serverar det med extra riven parmesan och ännu mer svartpeppar!
Vintips till pasta carbonara
Och vintips då? Eftersom spaghetti carbonara innehåller mycket trevliga fetter i form av ost, äggula och bacon och grädde (i alla fall i det här receptet), behövs ett vin som balanserar upp all den fyllighet som carbonaran har.
Därför rekommenderas ofta de viner som beskrivs som fruktiga och smakrika. Själv tycker jag att vinerna Boira (nr 32431) och Barbera d’Alba Busije (nr 75722) passar väldigt bra till spaghetti carbonara.
Fyra pastafavoriter till

- Krämig salsicciapasta med rosmarin – prima fredagsmat! Så mustig och smakrik och god!
- Fredagspasta – en av mina absoluta favoritmaträtter som vi åt varje fredag i över ett års tid tills min man tröttnade på den. Själv kan jag inte tröttna på den! (Han ska vara glad att jag inte tröttnar på honom!)
- Valnötspasta – pastan som är så god att jag skulle kunna ersätta fredagspastan med den.
- Tomatpasta med brynt smör och burrata – Ja men ni hör ju på namnet hur god den här pastan är.
Spaghetti Carbonara
Det absolut godaste receptet som finns på spaghetti carbonara! Här snålas varken på bacon eller ost! Med vintips dessutom!
- Förberedelsetid: 5 min
- Tillagningstid: 20 min
- Total tid: 25 min
- Antal portioner: 4 1x
Ingredienser
- 2 pkt bacon
- 2 schalottenlökar
- 1 dl parmesan + 1,5 dl extra till servering
- 3 äggulor
- 3,5 dl vispgrädde
- Nymald svartpeppar
- spaghetti för fyra personer
Instruktioner
Koka upp vattnet till pastan och låt pastan koka al dente medan du gör såsen.
Klipp baconet i småbitar och fräs det nästan knaperstekt i en stekpanna. Låt det rinna av på hushållspapper.
Sänk värmen något. Hacka schalottenlökarna och fräs dem, de ska inte ta färg utan mest svettas och bli lite genomskinliga. Lägg över på baconpappret.
Riv 1 dl parmesanost plus ca 1,5 dl extra servering, så mycket som du tror går åt. Jag river ganska grovt.
Separera äggen och häll ner äggulorna i en bunke. Rör ner grädden och rör samman med en handvisp. Rör ner 1 dl parmesanost och krydda med nymalen svartpeppar. Snåla inte!
Häll av spaghettin i ett durkslag och skölj den, häll sedan tillbaka den i den tomma kastrullen och blanda den med löken och baconet. Rör ner gräddblandningen, och värm försiktigt på spisen i cirka en minut så att det får tillbaka lite värme, men inte så att osten börjar smälta.
Garnera varje portion med riven parmesanost och svartpeppar.
Fantastiskt fin bild!
Tack så mycket Helena!
Jag instämmer, väldigt fin bild!
Tack Mor-Mia! Det här är SÅ gott!
Schalottenlöken finns inte med i klassisk Carbonara- faktiskt godare utan!
Minsann! Själv tycker jag att det blir godare med schalottenlöken, men det är ju bara att utesluta den om man föredrar receptet utan lök. 🙂
Ja, nej, det gör ju inte grädde heller. Men alla får äta sin mat som dem själva vill. 🙂
Precis! 🙂
Exremt bra recept!!! Hjälpte mig
genom hemkunskapen🙌🥇
Vad kul! Det här är ett recpet för LIVET, så behåll det! 🙂 För dejterna, småbarnsåren och parmiddagarna.
MMMMM, smarrigt
Så kul att du gillar det!