Kantarellpasta med vitt vin och grädde
Kantarellpasta med vitt vin, grädde och parmesanost är bland det allra godaste jag vet!
Sensommarens första, gula kantareller smakar ljuvligt när de steks i smör och får hamna i en sås ihop med schalottenlök, vitt vin, grädde och parmesanost.
Jag brukar ringla lite tryffelolja ovanpå varje portion precis före servering, det lyfter den här helgvärdiga pastarätten ytterligare!
Sen är väl inte jag den som är bäst i världen på att hitta kantareller, tvärtom.
Jag hör snarare till de som fnyser kränkt åt alla dignande kantarellkorgar på sociala medier och tycker det är snopet att jag själv aldrig lyckas lokalisera skogens guld. (Men som tur är kan man ju betalplocka kantareller i matbutiken.)
Det går lika bra med trattkantareller!
Kantarellpastan blir lika god oavsett om man använder de gula kantarellerna som kommer i slutet av sommaren som om man använder sig av höstens trattkantareller.
Ingredienser till kantarellpasta
Kantareller är en förutsättning, och ju fler du hittar desto bättre! Men som minst brukar jag ha i 250 g kantareller till 4 portioner. Ofta när man hittar paket i affären med färska kantareller är de på just 250 gram.
Andra ingredienser för att få till en krämig kantarellpasta är grädde och parmesanost, smör att steka svampen i, schalottenlök, salt, peppar, vitt vin, tryffelolja och pasta. Jag brukar köra på tagliatellepasta här.
Så gör du kantarellpasta
Oavsett vad man vill göra med kantareller behöver man fräsa ur det mesta av vätskan i dem för att de ska få lite tuggmotstånd.
Stek svampen i lite smör
Ha i lite smör i stekpannan så kantarellerna inte fastnar och stek en stund, och när det mesta av vattnet gått ur dem kan du ha i en klick smör till och även salta och peppra dem lite, då får de finfin smak.
Tillsätt hackad schalottenlök och pressad vitlök i stekpannan först när det mesta av vätskan gått ur svampen. Glöm inte att dra igång ett pastakok också!
Tillsätt vitt vin, grädde och riven parmesan
När svampen fått fräsa med löken en stund är det dags att hälla i det vita vinet.
Låt det få koka in lite innan du tillsätter grädde och riven parmesanost och smakar av med lite salt och peppar.
Låt såsen få puttra ihop ett par minuter innan du blandar ihop den med pastan.
Som synes är pastasåsen än så länge ganska tunn, men det behöver den vara för att kunna blandas runt med pastan helt och hållet i nästa steg.
Blanda runt alltihop i kastrullen!
När pastan är färdigkokt och vattnet har hällts av, häll tillbaka den nykokta pastan igen i kastrullen och rör ner den gräddiga svampsåsen från stekpannan.
Blanda runt rejält, och servera kantarellpastan i djupa tallrikar.
Toppa gärna varje portion med flingsalt, grovmalen svartpeppar, riven parmesanost och tryffelolja.
Jag öser på minst en tesked tryffelolja på varje portion!
Vilket vin ska man ha till kantareller?
Mitt svar på det är vitt vin, och gärna ett chardonnayvin.
Väl beprövade vintips är alltid användbart, och till den här kantarellpastan brukar jag servera ett chardonnayvin från Bourgogne som heter La Bouré-Roi och har nr 77372 på Systembolaget.
Ett annat vin som passar bra till är Lynx Chardonnay som också finns på box, eller Mat-Tinas chardonnay på box.
Dessa viner passar även superbra till kantarelltoast som man gör i mackjärn, och andra goda svamprätter som innehåller ost och grädde!
Skriv utKantarellpasta med vitt vin och grädde
Höstens godaste kantarellpasta gör du med vitt vin, parmesanost och grädde, och toppar med lite tryffelolja. Fullständig fullträff!
- Förberedelser: 10 min
- Tillagningstid: 15 min
- Total tid: 25 min
- Antal portioner: 4 1x
Ingredienser
- tagliatelle för 4 personer
- ca 250 g kantareller
- 1 msk smör till stekning
- 2 schalottenlökar (medelstora)
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1 dl vitt vin (gärna ett torrt vin)
- 3 dl grädde
- flingsalt
- grovmalen svartpeppar
- 2 dl riven parmesanost
- vit tryffelolja, ca 1 msk
Instruktioner
Börja med att koka pastan.
Rensa kantarellerna och fräs dem i lite smör tills det mesta av vätskan har gått ur.
Hacka under tiden lökarna och pressa vitlöken, och låt detta få fräsa med när kantarellerna har fräst en stund. Tillsätt gärna lite mer smör.
Häll på vin, låt det koka upp, och tillsätt sedan grädde, salt och peppar och låt det koka upp igen.
Rör i 1 dl riven parmesanost och spara 1 dl till garnering.
Häll bort pastavattnet och häll tillbaka pastan i den tomma kastrullen igen. Blanda ner den gräddiga kantarellsåsen och rör om ordentligt. Garnera varje tallrik med lite riven parmesan, lite flingsalt och ta några varv med pepparkvarnen. Ringla försiktigt över lite tryffelolja, och njut!
Något annat som är gott att göra med kantareller är kantarellsoppa med sherry.
Toppa med lite knaperstekt bacon och rostade pumpakärnor. Så otroligt gott, och perfekt som en lyxig förrätt!
Skulle du inte få tag på några kantareller kan du alltid göra en lyxig champinjonpasta med brynt smör och salvia.
Också supergott till vitt vin, och ingredienserna går att få tag i året runt!
Åh, jag bara älskar kantareller!! Blir så attans avundsjuk när jag ser alla goda kantarellrecept. Här har jag inte fått tag på mer än någon ynka påse torkade. Men ska nog länsa syrrans frys när jag kommer "hem" till jul.
Ha det bra.
Förstår din kantarellfrustration och kan relatera! Hoppas på en väl fylld frys till dig i jul då. 🙂
Mmm, vilken underbar pasta! Jag fick inte tag i några kantareller den här hösten… Det är faktiskt skandal! Och inte blir det bättre när jag läser ditt goda recept och ser på de vackra bilderna… 😉
Haha! Hösten är inte slut än ju! Och trattisarna har nog börjat komma så smått, men de behöver någon vecka till minst. (Hälsar min svamplangare Marija, själv har jag ingen aning, för jag hittar ingen svamp. 😉
Nu kan jag lägga till langare, dealer och spårhund till mitt CV. Tack kompis :- )
Du är så välkommen. Och det är jag som tackar för alla svampleveranser genom åren!
Vilken god pasta! 🙂 Den där ska jag göra, det är ett som är säkert. Jag kan med äta kantareller varje dag, gula!
Haha, jag också! Jag gillar både de gula och de mörkare trattkantarellerna som kommer senare på hösten.
Fantastiskt gott! Det här receptet kommer att användas igen och igen och igen. Till slut kanske barnen också lär sig att uppskatta det :oD
Haha! Mina barn är enormt skeptiska till all svamp. De förstår inte vad de missar.
Helt otroligt supergott.Har precis gjort din kantarellpasta och kommer att göra den många fler gånger.Ett kanon recept.
Kram Sanna
Vad roligt att höra Sanna, det glädjer mig! 🙂
Detta var supergott!! Helt fantastisk med det vita vinet, lagat det två gånger denna vecka redan! Super recept! Tack!
Vad roligt att du gillade den Maria! Ska laga den själv snart också, får väl plocka kantareller på ICA i värsta fall. 😉
Fin bild i LAND idag!:)
Håhå! En får tacka! 🙂
Det ser jättegott ut. Det ska jag testa. Jag har massor av kantareller i frysen. Jag har inte plockat dem själv men jag har en granne som är suverän på att hitta kantareller och hon är så snäll och plockar till mig.
Vad härligt med en välfylld frys! Kantarellplockande grannar tycker vi ju om! Lycka till med pastan! 🙂
Hittade kantareller i helgen och testade det här idag! Godaste pastarätten jag ätit i hela mitt liv!
Åh vilket fint betyg! Vad glad jag blir! Det är en av mina absoluta favoriträtter också! 🙂
FANTASTISKT! Jag o min sambo lagade detta till våran årsdag. Kan inte mer än att rekommendera.
Tack för att ni gjorde våran dag.
Mvh F+M
Åh vilket fint betyg! Vad roligt att ni gillade den! 🙂