Kantarellpasta med vitt vin och grädde
Självklart blir pastan precis lika god oavsett om man använder de gula kantarellerna som kommer i slutet av sommaren, som om man använder höstens trattkantareller. (Och får du bara ihop en näve kantareller kan du alltid göra dig en kantarellbruschetta med Västerbottensost.)
Skriv utKantarellpasta med vitt vin och grädde
Höstens godaste pasta gör du på kantareller, vitt vin, grädde och parmesanost. Att laga den en gång i veckan är fullt rimligt.
- Förberedelser: 10 min
- Tillagningstid: 15 min
- Total tid: 25 min
- Antal portioner: 4 1x
Ingredienser
- tagliatelle för 4 personer
- ca 200 g kantareller
- 1 msk smör till stekning
- 2 schalottenlökar
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1 dl vitt vin (gärna ett torrt vin)
- 3 dl grädde
- flingsalt
- grovmalen svartpeppar
- 1,5 dl riven parmesanost
- vit tryffelolja, ca 1 msk
Instruktioner
Börja med att koka pastan.
Rensa kantarellerna och fräs dem i lite smör tills det mesta av vätskan har gått ur.
Hacka under tiden lökarna och pressa vitlöken, och låt detta få fräsa med när kantarellerna har fräst en stund.
Häll på vin, låt det koka upp, och tillsätt sedan grädde, salt och peppar och låt det koka upp igen.
Rör i 1 dl riven parmesanost, och spara 0,5 dl till garnering.
Blanda ner den nykokta pastan, och rör om ordentligt. Garnera varje tallrik med lite riven parmesan, lite flingsalt och ta några varv med pepparkvarnen. Ringla försiktigt över lite tryffelolja, och njut!
Åh, jag bara älskar kantareller!! Blir så attans avundsjuk när jag ser alla goda kantarellrecept. Här har jag inte fått tag på mer än någon ynka påse torkade. Men ska nog länsa syrrans frys när jag kommer "hem" till jul.
Ha det bra.
Förstår din kantarellfrustration och kan relatera! Hoppas på en väl fylld frys till dig i jul då. 🙂
Mmm, vilken underbar pasta! Jag fick inte tag i några kantareller den här hösten… Det är faktiskt skandal! Och inte blir det bättre när jag läser ditt goda recept och ser på de vackra bilderna… 😉
Haha! Hösten är inte slut än ju! Och trattisarna har nog börjat komma så smått, men de behöver någon vecka till minst. (Hälsar min svamplangare Marija, själv har jag ingen aning, för jag hittar ingen svamp. 😉
Nu kan jag lägga till langare, dealer och spårhund till mitt CV. Tack kompis :- )
Du är så välkommen. Och det är jag som tackar för alla svampleveranser genom åren!
Vilken god pasta! 🙂 Den där ska jag göra, det är ett som är säkert. Jag kan med äta kantareller varje dag, gula!
Haha, jag också! Jag gillar både de gula och de mörkare trattkantarellerna som kommer senare på hösten.
Fantastiskt gott! Det här receptet kommer att användas igen och igen och igen. Till slut kanske barnen också lär sig att uppskatta det :oD
Haha! Mina barn är enormt skeptiska till all svamp. De förstår inte vad de missar.
Helt otroligt supergott.Har precis gjort din kantarellpasta och kommer att göra den många fler gånger.Ett kanon recept.
Kram Sanna
Vad roligt att höra Sanna, det glädjer mig! 🙂
Detta var supergott!! Helt fantastisk med det vita vinet, lagat det två gånger denna vecka redan! Super recept! Tack!
Vad roligt att du gillade den Maria! Ska laga den själv snart också, får väl plocka kantareller på ICA i värsta fall. 😉
Fin bild i LAND idag!:)
Håhå! En får tacka! 🙂
Det ser jättegott ut. Det ska jag testa. Jag har massor av kantareller i frysen. Jag har inte plockat dem själv men jag har en granne som är suverän på att hitta kantareller och hon är så snäll och plockar till mig.
Vad härligt med en välfylld frys! Kantarellplockande grannar tycker vi ju om! Lycka till med pastan! 🙂