Pasta, Vardag, Vegetariskt

Kantarellpasta med vitt vin och grädde

Kantarellpasta
Har ni haft turen att hitta några kantareller på sistone? Det har inte jag, jag hör till dem som aldrig hittar kantareller, som fnyser kränkt åt alla dignande kantarellkorgar på Instagram och småsurar småsint över det faktum att jag helt enkelt är ganska kass på att lokalisera skogens guld. 
 
Men som tur är har jag langare i Nybrotrakterna. Och om inte annat kan man ju plocka kantareller i matbutiken. Så det brukar jag göra, och laga mig den här kantarellpastan. Jag har lagat den i många år nu, och kommer ihåg hur mallig jag blev när fotomodellen Emma Wiklund hade lagat den och hörde av sig och berättade hur mycket hon tyckt om den. 
 
Och nu kanske ni undrar om man blir lika snygg som Emma om man lagar den här pastan? På det svarar jag ett rungande JA. Ut med er i köket nu!
 

Självklart blir pastan precis lika god oavsett om man använder de gula kantarellerna som kommer i slutet av sommaren, som om man använder höstens trattkantareller. (Och får du bara ihop en näve kantareller kan du alltid göra dig en kantarellbruschetta med Västerbottensost.)

Skriv ut

Kantarellpasta med vitt vin och grädde

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,05 av 40 recensioner

Loading…

Höstens godaste pasta gör du på kantareller, vitt vin, grädde och parmesanost. Att laga den en gång i veckan är fullt rimligt. 

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 10 min
 • Tillagningstid: 15 min
 • Total tid: 25 min
 • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale
 • tagliatelle för 4 personer
 • ca 200 g kantareller
 • 1 msk smör till stekning
 • 2 schalottenlökar
 • 1 pressad vitlöksklyfta
 • 1 dl vitt vin (gärna ett torrt vin)
 • 3 dl grädde
 • flingsalt
 • grovmalen svartpeppar
 • 1,5 dl riven parmesanost
 • vit tryffelolja, ca 1 msk

Instruktioner

Börja med att koka pastan.

Rensa kantarellerna och fräs dem i lite smör tills det mesta av vätskan har gått ur.

Hacka under tiden lökarna och pressa vitlöken, och låt detta få fräsa med när kantarellerna har fräst en stund.

Häll på vin, låt det koka upp, och tillsätt sedan grädde, salt och peppar och låt det koka upp igen.

Rör i 1 dl riven parmesanost, och spara 0,5 dl till garnering.

Blanda ner den nykokta pastan, och rör om ordentligt. Garnera varje tallrik med lite riven parmesan, lite flingsalt och ta några varv med pepparkvarnen. Ringla försiktigt över lite tryffelolja, och njut!

18 Kommentar

 1. Kaksmulan

  19 november, 2010 at 2:48 f m

  Åh, jag bara älskar kantareller!! Blir så attans avundsjuk när jag ser alla goda kantarellrecept. Här har jag inte fått tag på mer än någon ynka påse torkade. Men ska nog länsa syrrans frys när jag kommer "hem" till jul.
  Ha det bra.

  1. Helena

   2 september, 2019 at 8:26 e m

   Förstår din kantarellfrustration och kan relatera! Hoppas på en väl fylld frys till dig i jul då. 🙂

 2. Fridas kök

  19 november, 2010 at 6:18 f m

  Mmm, vilken underbar pasta! Jag fick inte tag i några kantareller den här hösten… Det är faktiskt skandal! Och inte blir det bättre när jag läser ditt goda recept och ser på de vackra bilderna… 😉

  1. Helena

   2 september, 2019 at 8:28 e m

   Haha! Hösten är inte slut än ju! Och trattisarna har nog börjat komma så smått, men de behöver någon vecka till minst. (Hälsar min svamplangare Marija, själv har jag ingen aning, för jag hittar ingen svamp. 😉

 3. Marija

  19 november, 2010 at 4:48 e m

  Nu kan jag lägga till langare, dealer och spårhund till mitt CV. Tack kompis :- )

  1. Helena

   2 september, 2019 at 8:29 e m

   Du är så välkommen. Och det är jag som tackar för alla svampleveranser genom åren!

 4. Emma

  19 november, 2010 at 7:26 e m

  Vilken god pasta! 🙂 Den där ska jag göra, det är ett som är säkert. Jag kan med äta kantareller varje dag, gula!

  1. Helena

   2 september, 2019 at 8:29 e m

   Haha, jag också! Jag gillar både de gula och de mörkare trattkantarellerna som kommer senare på hösten.

 5. Gottegrisen

  30 december, 2010 at 8:43 e m

  Fantastiskt gott! Det här receptet kommer att användas igen och igen och igen. Till slut kanske barnen också lär sig att uppskatta det :oD

  1. Helena

   2 september, 2019 at 8:30 e m

   Haha! Mina barn är enormt skeptiska till all svamp. De förstår inte vad de missar.

 6. sanna

  21 augusti, 2011 at 2:47 e m

  Helt otroligt supergott.Har precis gjort din kantarellpasta och kommer att göra den många fler gånger.Ett kanon recept.
  Kram Sanna

  1. Helena

   2 september, 2019 at 8:30 e m

   Vad roligt att höra Sanna, det glädjer mig! 🙂

 7. Maria Wallin

  20 augusti, 2019 at 8:18 e m

  Detta var supergott!! Helt fantastisk med det vita vinet, lagat det två gånger denna vecka redan! Super recept! Tack!

  1. Helena

   21 augusti, 2019 at 7:40 f m

   Vad roligt att du gillade den Maria! Ska laga den själv snart också, får väl plocka kantareller på ICA i värsta fall. 😉

 8. Johanna

  6 september, 2019 at 9:59 e m

  Fin bild i LAND idag!:)

  1. Helena

   7 september, 2019 at 9:10 f m

   Håhå! En får tacka! 🙂

 9. Liselotte Johansson

  15 september, 2019 at 9:36 e m

  Det ser jättegott ut. Det ska jag testa. Jag har massor av kantareller i frysen. Jag har inte plockat dem själv men jag har en granne som är suverän på att hitta kantareller och hon är så snäll och plockar till mig.

  1. Helena

   16 september, 2019 at 9:11 f m

   Vad härligt med en välfylld frys! Kantarellplockande grannar tycker vi ju om! Lycka till med pastan! 🙂

Lämna en kommentar