Pasta Vardag Vegetariskt

Kantarellpasta med vitt vin och grädde

Kantarellpasta

Kantarellpasta med vitt vin, grädde och parmesanost är bland det allra godaste jag vet. Sensommarens första, gula kantareller smakar ljuvligt när de steks i smör och får hamna i en sås ihop med schalottenlök, vitt vin, grädde och parmesanost. Jag brukar ringla lite tryffelolja ovanpå varje portion precis före servering, det lyfter den här helgvärdiga pastarätten ytterligare.

Kantarellpasta
Sen är väl inte jag den som är bäst i världen på att hitta kantareller, tvärtom. Jag hör snarare till de som fnyser kränkt åt alla dignande kantarellkorgar på sociala medier och tycker det är snopet att jag själv aldrig lyckas lokalisera skogens guld. Men som tur är kan man ju betalplocka kantareller i matbutiken, och på senhösten kan jag ibland ha turen att få trattkantareller som min kompis hittar i skogarna kring Nybro.
 
Jag är extra mallig över den här pastan av två anledningar (förutom att den är supergod, då); Den ena är att receptet hoppar fram och tillbaka mellan första- och andraplatsen om man googlar på ordet kantarellpasta. Den andra anledningen är att fotomodellen Emma Wiklund lagade den ett år och hörde av sig och berättade hur god hon tyckte att den var. Och nu undrar kanske du om man blir lika snygg som Emma om man lagar den här pastan? På det är mitt svar ett solklart JA. 
 

Kantarellpastan blir lika god oavsett om man använder de gula kantarellerna som kommer i slutet av sommaren som om man använder sig av höstens trattkantareller. Och får du bara ihop en näve kantareller kan du alltid göra dig en kantarellbruschetta med Västerbottensost. Och skulle du inte få tag i några kantareller över huvud taget kan du göra en väldigt lik pasta fast med skogschampinjoner, brynt smör och salvia istället. Eller episk carbonara.)

Vintips är alltid trevligt, och till den här kantarellpastan brukar jag servera ett vitt vin som heter La Bouré-Roi som är ett chardonnayvin från Bourgogne och har nr 77372 på Systembolaget.

Skriv ut

Kantarellpasta med vitt vin och grädde

Höstens godaste kantarellpasta gör du med vitt vin, parmesanost och grädde, och toppar med lite tryffelolja. Fullständig fullträff!

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 10 min
 • Tillagningstid: 15 min
 • Total tid: 25 min
 • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale
 • tagliatelle för 4 personer
 • ca 250 g kantareller
 • 1 msk smör till stekning
 • 2 schalottenlökar (medelstora)
 • 1 pressad vitlöksklyfta
 • 1 dl vitt vin (gärna ett torrt vin)
 • 3 dl grädde
 • flingsalt
 • grovmalen svartpeppar
 • 2 dl riven parmesanost
 • vit tryffelolja, ca 1 msk

Instruktioner

Börja med att koka pastan.

Rensa kantarellerna och fräs dem i lite smör tills det mesta av vätskan har gått ur.

Hacka under tiden lökarna och pressa vitlöken, och låt detta få fräsa med när kantarellerna har fräst en stund. Tillsätt gärna lite mer smör.

Häll på vin, låt det koka upp, och tillsätt sedan grädde, salt och peppar och låt det koka upp igen.

Rör i 1 dl riven parmesanost och spara 1 dl till garnering.

Häll bort pastavattnet och häll tillbaka pastan i den tomma kastrullen igen. Blanda ner den gräddiga kantarellsåsen och rör om ordentligt. Garnera varje tallrik med lite riven parmesan, lite flingsalt och ta några varv med pepparkvarnen. Ringla försiktigt över lite tryffelolja, och njut!

27 augusti, 2022

18 kommentarer

 1. Åh, jag bara älskar kantareller!! Blir så attans avundsjuk när jag ser alla goda kantarellrecept. Här har jag inte fått tag på mer än någon ynka påse torkade. Men ska nog länsa syrrans frys när jag kommer "hem" till jul.
  Ha det bra.

 2. Mmm, vilken underbar pasta! Jag fick inte tag i några kantareller den här hösten… Det är faktiskt skandal! Och inte blir det bättre när jag läser ditt goda recept och ser på de vackra bilderna… 😉

  1. Haha! Hösten är inte slut än ju! Och trattisarna har nog börjat komma så smått, men de behöver någon vecka till minst. (Hälsar min svamplangare Marija, själv har jag ingen aning, för jag hittar ingen svamp. 😉

 3. Detta var supergott!! Helt fantastisk med det vita vinet, lagat det två gånger denna vecka redan! Super recept! Tack!

  1. Vad roligt att du gillade den Maria! Ska laga den själv snart också, får väl plocka kantareller på ICA i värsta fall. 😉

 4. Det ser jättegott ut. Det ska jag testa. Jag har massor av kantareller i frysen. Jag har inte plockat dem själv men jag har en granne som är suverän på att hitta kantareller och hon är så snäll och plockar till mig.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration