Kantarellpasta med vitt vin och grädde
Kantarellpasta med vitt vin, grädde och parmesanost är bland det allra godaste jag vet. Sensommarens första, gula kantareller smakar ljuvligt när de steks i smör och får hamna i en sås ihop med schalottenlök, vitt vin, grädde och parmesanost. Jag brukar ringla lite tryffelolja ovanpå varje portion precis före servering, det lyfter den här helgvärdiga pastarätten ytterligare.
Kantarellpastan blir lika god oavsett om man använder de gula kantarellerna som kommer i slutet av sommaren som om man använder sig av höstens trattkantareller. Och får du bara ihop en näve kantareller kan du alltid göra dig en kantarellbruschetta med Västerbottensost. Och skulle du inte få tag i några kantareller över huvud taget kan du göra en väldigt lik pasta fast med skogschampinjoner, brynt smör och salvia istället. Eller episk carbonara.)
Vintips är alltid trevligt, och till den här kantarellpastan brukar jag servera ett vitt vin som heter La Bouré-Roi som är ett chardonnayvin från Bourgogne och har nr 77372 på Systembolaget.
Skriv utKantarellpasta med vitt vin och grädde
Höstens godaste kantarellpasta gör du med vitt vin, parmesanost och grädde, och toppar med lite tryffelolja. Fullständig fullträff!
- Förberedelser: 10 min
- Tillagningstid: 15 min
- Total tid: 25 min
- Antal portioner: 4 1x
Ingredienser
- tagliatelle för 4 personer
- ca 250 g kantareller
- 1 msk smör till stekning
- 2 schalottenlökar (medelstora)
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1 dl vitt vin (gärna ett torrt vin)
- 3 dl grädde
- flingsalt
- grovmalen svartpeppar
- 2 dl riven parmesanost
- vit tryffelolja, ca 1 msk
Instruktioner
Börja med att koka pastan.
Rensa kantarellerna och fräs dem i lite smör tills det mesta av vätskan har gått ur.
Hacka under tiden lökarna och pressa vitlöken, och låt detta få fräsa med när kantarellerna har fräst en stund. Tillsätt gärna lite mer smör.
Häll på vin, låt det koka upp, och tillsätt sedan grädde, salt och peppar och låt det koka upp igen.
Rör i 1 dl riven parmesanost och spara 1 dl till garnering.
Häll bort pastavattnet och häll tillbaka pastan i den tomma kastrullen igen. Blanda ner den gräddiga kantarellsåsen och rör om ordentligt. Garnera varje tallrik med lite riven parmesan, lite flingsalt och ta några varv med pepparkvarnen. Ringla försiktigt över lite tryffelolja, och njut!
Åh, jag bara älskar kantareller!! Blir så attans avundsjuk när jag ser alla goda kantarellrecept. Här har jag inte fått tag på mer än någon ynka påse torkade. Men ska nog länsa syrrans frys när jag kommer "hem" till jul.
Ha det bra.
Förstår din kantarellfrustration och kan relatera! Hoppas på en väl fylld frys till dig i jul då. 🙂
Mmm, vilken underbar pasta! Jag fick inte tag i några kantareller den här hösten… Det är faktiskt skandal! Och inte blir det bättre när jag läser ditt goda recept och ser på de vackra bilderna… 😉
Haha! Hösten är inte slut än ju! Och trattisarna har nog börjat komma så smått, men de behöver någon vecka till minst. (Hälsar min svamplangare Marija, själv har jag ingen aning, för jag hittar ingen svamp. 😉
Nu kan jag lägga till langare, dealer och spårhund till mitt CV. Tack kompis :- )
Du är så välkommen. Och det är jag som tackar för alla svampleveranser genom åren!
Vilken god pasta! 🙂 Den där ska jag göra, det är ett som är säkert. Jag kan med äta kantareller varje dag, gula!
Haha, jag också! Jag gillar både de gula och de mörkare trattkantarellerna som kommer senare på hösten.
Fantastiskt gott! Det här receptet kommer att användas igen och igen och igen. Till slut kanske barnen också lär sig att uppskatta det :oD
Haha! Mina barn är enormt skeptiska till all svamp. De förstår inte vad de missar.
Helt otroligt supergott.Har precis gjort din kantarellpasta och kommer att göra den många fler gånger.Ett kanon recept.
Kram Sanna
Vad roligt att höra Sanna, det glädjer mig! 🙂
Detta var supergott!! Helt fantastisk med det vita vinet, lagat det två gånger denna vecka redan! Super recept! Tack!
Vad roligt att du gillade den Maria! Ska laga den själv snart också, får väl plocka kantareller på ICA i värsta fall. 😉
Fin bild i LAND idag!:)
Håhå! En får tacka! 🙂
Det ser jättegott ut. Det ska jag testa. Jag har massor av kantareller i frysen. Jag har inte plockat dem själv men jag har en granne som är suverän på att hitta kantareller och hon är så snäll och plockar till mig.
Vad härligt med en välfylld frys! Kantarellplockande grannar tycker vi ju om! Lycka till med pastan! 🙂