Pasta Vardag Vegetariskt

Champinjonpasta med brynt salviasmör

Champinjonpasta med brynt salviasmör

Champinjonpasta med brynt smör och salvia – för alla oss som aldrig hittar några kantareller ute i skogen när alla andra gör det!

För nä, jag brukar inte heller hitta några kantareller. Men så här års svämmar ju sociala medier fullkomligt över av andras svamplycka. Det populäraste receptet här på bloggen år efter år från sensommaren och genom hösten är kantarellpastan med vitt vin och parmesanost. Det receptet tog jag fram ett år då jag fått kantareller i present av min personliga kantarellangare. (Man kan ha sådana också.) Men för det mesta får man hålla sig till champinjoner som finns i mataffären året runt. Men vet ni, det är faktiskt inte så dumt alls med champinjoner. Speciellt inte när de steks i rikligt med smör och får gotta sig i en sås med brynt smör, salvia och grädde. Och så lite vitlök och parmesanost med. Faktum är att det blir precis lika gott som kantarellpasta. Någon hälsokost är det väl kanske inte, men vi har ju pratat om det här med hälsokost för själen också. Den måste ju också få sitt ibland.

Till den här champinjonpastan passar det gott med ett vitt vin med mycket smak, jag skulle rekommendera Labouré-Roi Bourgogne Chardonnay (nr 77372), som även passar jättebra till kantarellpastan. Man kan även ha en skvätt vitt vin i pastasåsen, men det är inte nödvändigt.

Det som gör den här svamppastan så god (förutom svampen och smöret då) är salvian som fått vara med hela tiden i kastrullen när smöret brynts. Då blir bladen som frasiga små salviachips, och både bladen och smöret smakar gudomligt! För att behålla frasigheten i salviabladen kan man fiska upp dem från det brynta smöret med en sked innan man blandar ner det brynta salviasmöret i såsen, så kan man garnera med salviabladen ovanpå varje portion vid servering. (Orkar man inte det kan man bara hälla ner dem i pastasåsen ihop med smöret, det går också fint.)

Testa det här nu, så behöver ni inte hänga läpp för att ni inte hittat några kantareller! Champinjoner är trogna, pålitliga vänner som alltid finns där för en i matbutiken. Man behöver inte ens leta efter dem.

Skriv ut

Champinjonpasta med brynt salviasmör

Ljuvligt gräddig svamppasta med smak av brynt salviasmör, vitlök och parmesan. Champinjoner kan vara minst lika goda i en pasta som kantareller!

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 20 min
 • Tillagningstid: 20 min
 • Total tid: 40 min
 • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale
 • spaghetti till 4 personer
 • 350 g skogschampinjoner
 • 50 g smör
 • 2 schalottenlökar
 • 1 vitlöksklyfta
 • 3 dl grädde
 • 1,5 dl riven parmesanost
 • salt och peppar

Brynt salviasmör:

 • 1 näve salviablad (ca 1 planta)
 • 100 g smör

Instruktioner

Dra igång ett pastakok. Rensa svampen om det behövs och skär den i mindre bitar. Stek den i 50 g smör tills det mesta av vätskan gått ur svampen. Lägg över på tallrik.

Finhacka schalottenlökarna och pressa eller riv vitlöksklyftan. Bryn lite lätt i stekpannan i smör eller olja tills löken blir lite mer genomskinlig och har fått svettas lite.

Häll tillbaka svampen i stekpannan, slå över grädde och låt det börja småkoka. Riv under tiden parmesanosten och lägg även den i såsen.

Medan svampsåsen småputtrar – gör salvaismöret. Lägg 100 g smör och en näve salviablad i en liten kastrull och kör på medelvärme till smöret brynts. Rör om med en handvisp då och då. Smöret är klart när det slutat fräsa, ett vitt skum har stigit och det blivit bärnstensfärgat under skummet. Häll genast över i en liten skål så att bryningsprocessen avtar så smöret inte bränns. Vill du garnera med frasiga salviablad kan du fiska upp dem med en sked och lägga åt sidan. 

Rör ner det brynta smöret i svampsåsen och låt det få koka samman någon minut. Smaka av med salt och peppar. Svamp kan ta ganska mycket salt.

Blanda champinjonsåsen med spaghettin i en stor kastrull efter att pastan kokat klart och fått rinna av i durkslag. Lägg upp på tallrikar, och garnera med lite extra riven parmesan och salviablad. 

4 oktober, 2021

2 kommentarer

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration