Skriv ut

Champinjonpasta med brynt salviasmör

Champinjonpasta med brynt salviasmör

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,67 av 3 recensioner

Loading...

Ljuvligt gräddig svamppasta med smak av brynt salviasmör, vitlök och parmesan. Champinjoner kan vara minst lika goda i en pasta som kantareller!

Ingredienser

Scale
  • spaghetti till 4 personer
  • 350 g skogschampinjoner
  • 50 g smör
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 dl grädde
  • 1,5 dl riven parmesanost
  • salt och peppar

Brynt salviasmör:

  • 1 näve salviablad (ca 1 planta)
  • 100 g smör

 

Instruktioner

Dra igång ett pastakok. Rensa svampen om det behövs och skär den i mindre bitar. Stek den i 50 g smör tills det mesta av vätskan gått ur svampen. Lägg över på tallrik.

Finhacka schalottenlökarna och pressa eller riv vitlöksklyftan. Bryn lite lätt i stekpannan i smör eller olja tills löken blir lite mer genomskinlig och har fått svettas lite.

Häll tillbaka svampen i stekpannan, slå över grädde och låt det börja småkoka. Riv under tiden parmesanosten och lägg även den i såsen.

Medan svampsåsen småputtrar – gör salvaismöret. Lägg 100 g smör och en näve salviablad i en liten kastrull och kör på medelvärme till smöret brynts. Rör om med en handvisp då och då. Smöret är klart när det slutat fräsa, ett vitt skum har stigit och det blivit bärnstensfärgat under skummet. Häll genast över i en liten skål så att bryningsprocessen avtar så smöret inte bränns. Vill du garnera med frasiga salviablad kan du fiska upp dem med en sked och lägga åt sidan. 

Rör ner det brynta smöret i svampsåsen och låt det få koka samman någon minut. Smaka av med salt och peppar. Svamp kan ta ganska mycket salt.

Blanda champinjonsåsen med spaghettin i en stor kastrull efter att pastan kokat klart och fått rinna av i durkslag. Lägg upp på tallrikar, och garnera med lite extra riven parmesan och salviablad.