Andra Pasta

Pasta med het salami

Ikväll bjuder jag på pasta med het salami. I alla fall i bloggen, för i verkligheten sitter jag vid datorn och dricker fredagsvin medan Olof lagar färsbiffar och gnolar på låtar som var populära för väldigt länge sedan. Det här receptet kommer från Paolo Robertos senaste bok Italiensk fastfood, och i ingredienslistan finns en salami med som heter ventricina piccante. Jag var ytterst fördomsfull när jag med inköpslistan i hand begav mig till ICA MAXI i Kalmar och tänkte på ren kalmaritiska att ”dä gau inte” att hitta något med det namnet i charkdisken. Dessutom var killen i charken alldeles för ung för att ha koll på sådana seriösa korvsorter. Trodde jag. Killen knockade mig fullständigt genom att föreslå olika korvar som var olika starka, som hade svåruttalade namn, kom från olika orter och som passade till olika saker. Så hatten av till den unge killen i MAXIs charkdisk, och även till Paolo som har gjort en hyvens receptbok. Efter att ha bläddrat i den en hel kväll drömde jag även om Paolo på natten. Men eftersom Olof läser bloggen ska jag nog sätta punkt där…

Pasta med het salami, 4 personer
500 g orecchiette eller annan kort pasta liknande den på bilden
ca 200 g het salami, gärna ventricina piccante, i tärningar
ca 4 msk olivolja
1 hackad lök
1 pressad vitlöksklyfta
1,5 dl vitt vin
2 msk pinjenötter
250 g körsbärstomater, halverade
ca 70 g rucola
1 dl riven parmesanost
salt och peppar

Börja med att koka upp pastan, och gör resten under tiden; fräs den hackade löken i olivoljan i en stekpanna, tillsätt den pressade vitlöksklyftan, fräs en stund till och häll sedan på vinet och låt puttra i ca en minut. Tillsätt den tärnade salamin och pinjenötterna, puttra en minut till och smaka av med salt och peppar ifall det behövs. Salamin jag fick tag i var det sånt drag i att salt och peppar var överflödigt. Rör ner tomathalvor, fräs i ca två minuter, och avlsuta med att blanda ner rucolan. Ta pannan från värmen. Rör samman den nykokta pastan med salamiblandningen, rör ner den rivna parmesanosten (spara lite till garneringen) och servera.

I boken heter pastan Orecchiette con salame piccante, rucola e pinoli.

28 januari, 2011

8 kommentarer

  1. Pasta är favorit i min familj, och så klart måste jag prova recept. Alla dina bilder är otrolig vackra. Jag är stort förtjust i just den här tarlik. Kan du tipsa om inköpsställe.

  2. Härligt när man kan bli chockad så där, man ska ju inte "döma boken" som det heter men det är så lätt att man gör det.
    Ja, vi får väl se om det kan bli någon flickvän till Bally i framtiden, vem vet…

    Ha en fortsatt härlig helg, med eller utan Paolo!

  3. Tallriken kommer från märket Miljögården, tror jag. Jag köpte den i somras på Gårdby Café och Lanthandel. Men jag har sett att det finns liknande på MIO Möbler just nu, som är jättefina!

  4. haha, jag brukar också drömma om paolo. fast jag brukar mest drömma att vi är kompisar och att han tvingar mig att göra massa konstiga extremt jobbiga robinson-tävlingar medans jag mest vill sitta och äta parmesan. så vi kanske inte är så bra kompisar ändå 😉

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration